Autovakantie: ga goed voorbereid op weg

Gaat u er deze zomer met de auto op uit? Dan zult u de nodige kilometers maken. Zorg er daarom voor dat uw vierwieler tiptop in orde is!

De meeste garagebedrijven bieden voor een schappelijke prijs de zogenaamde vakantiebeurt aan. Bij zo'n servicebeurt worden de belangrijkste onderhoudsaspecten van uw auto goed gecontroleerd, zodat u met een optimale zekerheid achter het stuur stapt.

Checklist veilig op weg

Speciaal voor iedereen die straks weer in de auto stapt om op weg te gaan naar zijn vakantiebestemming, hebben wij een praktische checklist opgesteld. Zo weet u zeker dat u niets vergeet en goed voorbereid op weg gaat.

1. Controle

Controleer voor vertrek het olie- en koelvloeistofpeil van uw auto. Zit ook de tank met ruitenwisservloeistof nog vol? Inspecteer verder of de bandenspanning hoog genoeg is: bij een volgepakte wagen vragen de banden om meer druk!

Neem ook een fles motorolie, een fles koelvloeistof en voldoende ruitenwisservloeistof mee, zodat u direct kunt bijvullen als dit nodig is.

2. Reisdocumenten en verzekeringen

Vergeet niet uw rijbewijs, uw groene kaart en de paspoorten en/of identiteitskaarten mee te nemen. Bent u lid van de ANWB of een andere service-organisatie? Stop dan ook uw pasje en de telefoonnummers van de meldkamers in uw portemonnee.

Denk ook aan uw verzekeringsbescheiden, zoals pasjes zorgverzekering, gegevens reisverzekering en telefoonnummers van alarmcentrales).

3. Geld en pasjes

Natuurlijk neemt u uw pinpas mee en wellicht ook een creditcard. Maar stop ook wat cash geld in uw portemonnee, zeker als u naar een land buiten de euro-zone gaat. Niet alle bankautomaten doen het altijd en niet iedereen accepteert een creditcardbetaling!

4. Vignetten

Reist u door Oostenrijk of Zwitserland? Dan is het handig om al van tevoren de verplichte vignetten te kopen. Dit kan u veel tijd besparen bij de grens. In Duitsland is op sommige plaatsen de zogenaamde Umweltplakette, een milieusticker, verplicht. Umweltplakette en vignetten zijn te koop bij de ANWB.

Voor het aanvragen van de milieusticker heeft u een kopie van uw kentekenbewijs nodig.

Landen verplichte vignetten

  • Oostenrijk
  • Duitsland
  • Zwitserland
  • Hongarije
  • Tsjechie
  • Slowakije
  • Slovenie
  • Bulgarije
  • Roemenie

5. Aan boord

In veel Europese landen bent u verplicht om een verbandtrommel en fluoriserende vestjes voor de inzittenden aan boord van uw auto te hebben. In sommige landen is ook een brandblusser verplicht. Wilt u weten wat voor u van toepassing is? Ga naar http://www.anwb.nl/vakantie/landeninformatie/overzicht en kies dan het land van uw bestemming uit het menu.

Files vermijden

Gaat u in het hoogseizoen op vakantie? Raadpleegt u dan nog even de informatie die wij hebben verzameld over vakantiedrukte op de Europese wegen tijdens het zomerseizoen. Door slim rekening te houden met de verkeersverwachtingen, kunt u lange files en onvoorzien oponthoud tot een minimum beperken. Klik hier voor meer informatie.

Autoverzekering

Weet u trouwens zeker dat uw huidige verzekering nog steeds de beste oplossing is voor u? Door de grote verschuivingen op de markt kan het interessant zijn om te onderzoeken of u niet teveel betaalt voor uw autopolis.

Klik op de onderstaande button om snel en eenvoudig de premies van meer dan 50 verzekeringen te vergelijken. Desgewenst kunt u direct uw autoverzekering afsluiten.

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Bereken hier uw autoverzekering