Begeleid rijden experiment, 2toDrive en de autoverzekering?

Begeleid rijden experiment, 2toDrive en de autoverzekering 2toDrive

In 2011 is het begeleid rijden experiment 2toDrive gestart maar hoe zit het met 2toDrive en uw autoverzekering?

Begeleid rijden experiment, 2toDrive en de autoverzekering?

Wat is het begeleid rijden experiment 2toDrive?

Jongeren kunnen met 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Dit tijdelijke experiment heet 2toDrive.

2toDrive: theorie-examen vanaf 16 jaar

Jongeren kunnen zich vanaf 16 jaar inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd 18 jaar. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij de reguliere examens.

2toDrive: rijlessen vanaf 16,5 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen via een rijschool naar keuze. Ook kunnen zij een tussentijdse toets afleggen. Voorheen was de minimumleeftijd voor het volgen van rijlessen 18 jaar.

2toDrive: rijexamen vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen zich vanaf hun 17e inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar. Om rijexamen te mogen doen, moeten ze wel een theoriecertificaat hebben. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij normale examens.

Als de jongeren slagen voor het examen, krijgen zij een gewoon rijbewijs. Tot hun 18e mogen zij alleen autorijden met hun coach. Vanaf hun 18e mogen zij zelfstandig de weg op. Met het rijbewijs mogen de jongeren ook op een brommer of scooter rijden. Hierbij hoeven zij niet begeleid te worden door hun coach. Het rijbewijs kan in Nederland worden gebruikt, maar niet in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het rijbewijs geldt niet in het buitenland, totdat de jongere de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Eisen aan bestuurder 2toDrive

De bestuurder moet na het slagen voor het praktijkexamen tot zijn 18e jaar:

  • voldoen aan de gebruikelijke eisen die aan een bestuurder worden gesteld;
  • in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en een begeleiderspas;
  • minimaal 1 geregistreerde begeleider (coach) hebben.

Maximaal 5 coaches op 1 begeleiderspas

Jongeren vanaf 17 jaar kunnen maximaal 5 personen opgeven als coach. De coaches komen op 1 begeleiderspasbegeleiderspas te staan. Tot hun 18e jaar mogen de jongeren alleen autorijden als 1 van deze coaches naast hen zit. Ook de coaches moeten aan eisen voldoencoaches moeten aan eisen voldoen.

Minder verkeersdoden door begeleid rijden

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat 2toDrive in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

2toDrive is tijdelijk experiment

2toDrive is per 1 november 2011 ingevoerd als experiment. Het experiment duurt 6 jaar. Als rijden onder begeleiding van een coach een positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen.

Wat betekent dit voor de autoverzekering?

Iedereen die een geldig rijbewijs heeft valt onder de dekking van de verzekering. Als de bestuurder 17 jaar is, dan geldt wel een aantal extra (wettelijke) eisen. De bestuurder mag namelijk alleen de weg op als hij een coach naast zich heeft zitten. De bestuurder mag zelf maximaal vijf coaches aanwijzen die op de begeleiderspas staan. De coaches moeten aan de voorgaande voorwaarden voldoen.

Moet de auto waarin ik rijd extra verzekerd worden als ik meedoe met 2toDrive?

De auto hoeft niet extra verzekerd te worden. Iedere auto moet sowieso verzekerd zijn volgens de wettelijke WA-verzekering., hierbij zijn meestal alle bestuurders van de auto verzekerd. Echter zijn er verzekeraars die voorwaarden (bijvoorbeeld leeftijdsbeperking) opnemen in hun polis of de premie verhogen wanneer een beginnend automobilist wordt opgegeven als regelmatige bestuurder. Laat de eigenaar van de auto even contact opnemen met zijn of haar autoverzekeraar om te checken of er voorwaarden of premieverhogingen op zijn of haar verzekering van toepassing zijn.

Moet de auto extra verzekerd worden voor 2toDrive?

De auto hoeft niet extra verzekerd te worden. Iedere auto moet sowieso verzekerd zijn via de wettelijk verplichte WA verzekering, hierbij zijn meestal alle bestuurders verzekerd. Echter zijn er verzekeraars die voorwaarden (bijvoorbeeld leeftijdsbeperking) opnemen in hun polis of de premie verhogen wanneer een beginnend automobilist wordt opgegeven als regelmatige bestuurder. Neem contact op met uw autoverzekeraar om te checken of er voorwaarden of premieverhogingen op uw verzekering van toepassing zijn.

Zie ook:

Bron: Rijksoverheid