zaterdag 23 december 2017 16:22

Controleer uw beschikking Werkhervattingskas 2018 (Whk 2018)!

U heeft van de Belastingdienst weer de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (WHK) ontvangen. Deze beschikking bevat een aankondiging van de gedifferentieerde premie, die u in het jaar 2018 verschuldigd bent. Wist u dat de Whk-beschikking vaak fouten bevat die u onnodig geld kosten? Laat uw Whk beschikking 2018 daarom nu vrijblijvend en kosteloos controleren door de adviseur van Honig en Honig.

Is de premieberekening Whk 2018 wel juist?

De premie, die u verschuldigd bent, hangt af van het arbeidsongeschiktheidsrisico en/of de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die zijn verstrekt aan uw (ex-)werknemers. De gedifferentieerde premie Whk bestaat uit twee premiecomponenten.

 1. WGA
  De eerste component betreft de ‘WGA’ en is gebaseerd op de WGA-uitkeringen die zijn uitgekeerd aan uw (ex-)werknemers, die op hun eerste ziektedag bij u in dienst waren.
 2. ZW-flex
  De tweede component betreft de ‘ZW-flex’ en is gebaseerd op de Ziektewetuitkeringen die zijn toegekend aan uw ex-werknemers, nadat zij bij u uit dienst zijn getreden.

Bij de berekening van de verschuldigde premie in het jaar 2018 wordt gekeken naar de door UWV betaalde WGA-uitkeringen en Ziektewetuitkeringen in het jaar 2016.

Onterechte toekenning? Maak bezwaar!

De beschikking WHK vermeldt het totaalbedrag van uitkeringen die aan (ex-)werknemers zijn verstrekt. Er wordt echter niet nader gespecificeerd aan welke (ex-)werknemers deze uitkeringen zijn verstrekt. Wij zien vaak dat de Belastingdienst ten onrechte uitkeringslasten van (ex-)werknemers aan de werkgever toerekent.

Veel gemaakte fouten Beschikking Whk zijn:

 • Werknemers, die niet ziek zijn geweest of zelfs niet in dienst waren, worden in rekening gebracht
 • Indeling in de onjuiste sector
 • Er zijn verouderde gegevens gebruikt
 • Bij de premiebepaling is geen rekening gehouden met eigenrisicodragerschap
 • Onjuist premieloon gebruikt

Het komt ook regelmatig voor dat door de Belastingdienst gebruik wordt gemaakt van verouderde gegevens, de werknemerslijst niet klopt of een bedrijf wordt ingedeeld in een onjuiste sector. Fouten in de beschikking kosten u onnodig geld. Als blijkt dat uitkeringen onterecht aan u worden doorbelast, dan is het zaak hiertegen in bezwaar te gaan. Naar aanleiding van dit bezwaar kan door de Belastingdienst een nieuw premiepercentage worden vastgesteld.

Nauwkeurige controle

De controle van de beschikking WHK luistert erg nauw. Wij staan u hierin dan ook graag bij. Daarnaast hoeft het controleren van de beschikking u niets te kosten. Wij voeren de controle van uw beschikking Whk 2018 vrijblijvend en kosteloos voor u uit. Na de controle ontvangt u ons advies. Besluit u naar aanleiding van het advies om een bezwaarprocedure bij de Belastingdienst door te zetten? Dan staan wij u graag bij tegen een scherp uurtarief.

Let op!

Lever uw beschikking WHK snel bij ons aan. Vanaf de dagtekening van de beschikking heeft u namelijk maar zes weken de tijd om bezwaar in te dienen bij de Belastingdienst.

Meer weten over de Whk beschikking 2018?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie over de Whk beschikking 2018? Neem dan contact op met Honig en Honig, bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met objectief en onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel contract- en polisbeheer en HR services.