Extra pensioen opbouwen

De kans is aanwezig dat uw AOW samen met het pensioen dat u opbouwt via uw werkgever niet voldoende zijn om later zorgeloos te genieten. Afhankelijk van uw situatie, kunt u zelf actie ondernemen om extra pensioen op te bouwen. Er zijn verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen.

Waarom extra pensioen opbouwen?

Over het algemeen worden pensioenen steeds lager. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Om er een paar te noemen:

 • De overheid voert aanpassingen door om de AOW betaalbaar te houden.
 • De overheid verlaagt de grenzen waarbinnen fiscaal gefaciliteerd pensioen opgebouwd kan worden.
 • We worden gemiddeld steeds ouder. Daarom heb je straks een groter bedrag nodig om tot je overlijden een comfortabel pensioen te ontvangen.
 • Vroeger boden werkgevers vaak een pensioenregeling aan met een gegarandeerde uitkering. Je wist dan vrij zeker hoeveel pensioen je zou ontvangen. Nu worden de pensioenpremies meestal belegd. Bij tegenvallende beleggingsrendementen en een lage rentestand bij de aankoop van je pensioen, heb je minder zekerheid over de uiteindelijke hoogte van je pensioen.
 • Mogelijk heb je niet over alle jaren dat je hebt gewerkt pensioen opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat je werkgever geen pensioenregeling had. Je kunt dan een pensioengat hebben.

Of het voor u verstandig is om extra pensioen op te bouwen, hangt af van hoe u er nu voor staat. Als u weet dat u een tekort hebt, zijn er verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen.

Hoe staat het met uw pensioenopbouw?

Of het interessant voor u is om extra pensioen op te bouwen, hangt af van hoe u er nu voor staat met uw pensioenopbouw. Weet u dat niet precies? Dan kunnen wij u helpen met een PensioenCheck. Heeft u de PensioenCheck al gedaan en komt daar een tekort uit? Of weet u al dat u later inkomen tekort komt? Dan heeft u mogelijk een pensioengat. Bekijk de verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen.

Extra pensioen opbouwen

Er zijn verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen:

 • Via de pensioenregeling van je werkgever
  Bespreek met uw werkgever of er mogelijkheden zijn om extra pensioen op te bouwen via de pensioenregeling van uw werkgever. Is dat het geval? Bekijk dan samen met onze pensioenadviseur uw mogelijkheden voor een bijspaarpensioen.
 • Zelf uw pensioen aanvullen met een lijfrente (belastingvoordeel in Box 1)
  Heeft u een pensioengat? Dan mag u de inleg van een lijfrentespaarrekening of lijfrenteverzekering stort onder bepaalde voorwaarden aftrekken van uw belastbare inkomen (box 1). U bouwt dan extra pensioenkapitaal op mét belastingvoordeel. Met dit kapitaal koop u op de pensioendatum een extra pensioen aan. We noemen dit een lijfrente. Over de uitkeringen van u lijfrente betaalt u later dan belasting. Als u op dat moment een lager inkomen hebt, omdat u al AOW en (eventueel) pensioen krijgt, betaalt u waarschijnlijk ook minder belasting. Hoeveel kapitaal u jaarlijks extra mag opbouwen met belastingvoordeel voor aanvullend pensioen is afhankelijk van uw fiscale jaarruimte. Daarom bereken we eerst uw fiscale jaarruimte. Als u fiscale jaarruimte weet, kunt u met een lijfrentespaarrekening of lijfrenteverzekering extra aanvullend pensioen opbouwen.
 • Zelf uw pensioen aanvullen met sparen of beleggen (zonder belastingvoordeel in Box 3)
  Zit u op koers met uw pensioenopbouw? Of heeft u een pensioengat, maar geen fiscale jaarruimte? Dan kunt u toch extra aanvullend pensioen opbouwen. U kunt dan op een spaar- of beleggingsrekening kapitaal opbouwen dat u kunt gebruiken als aanvulling op uw pensioen:
  - Beleggingsrekening
  - Spaarrekening

  Daarnaast is er nog een mogelijkheid om iets extra’s te regelen voor je nabestaanden met een:
  - Overlijdensrisicoverzekering
  - Uitvaartverzekering

Wilt u extra pensioen opbouwen? Dan is het verstandig daar financieel advies over in te winnen.

Financieel advies

Wilt u iets regelen om extra pensioen voor later op te bouwen, dan kun u zich laten adviseren door onze pensioenadviseur. Bel 072-5642669 om een afspraak te maken of stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel beheer.