T: 072-5642669

U bevindt zich hier:Actueel»Nieuws»Gemiddelde schade cyberaanval kost € 184.000,00
woensdag, 07 februari 2018 16:52

Gemiddelde schade cyberaanval kost € 184.000,00

Bijna de helft van alle bedrijven en overheidsinstellingen (45%) heeft in 2017 te maken gehad met een cyberaanval. Twee derde kreeg zelfs twee of meer aanvallen voor de kiezen. De gemiddelde schade bedroeg € 184.000 per incident. Dat blijkt uit een onderzoek in vijf landen door verzekeraar Hiscox. Nederlandse bedrijven komen slecht uit de bus.

Vooral organisaties in de financiële dienstverlening, energie, telecom en overheid waren in 2017 slachtoffer van cyberaanvallen. Voor sommige bedrijven liep de schade volgens het Hiscox Cyber Readiness Report 2018 in de miljoenen. Gemiddeld kost een aanval € 184.000. Dat is exclusief reputatieschade.

1 op 9 goed voorbereid op cyberaanval

Hiscox, zelf aanbieder van cyberverzekeringen, onderzocht hoe goed organisaties in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Nederland zich gewapend hebben tegen cyberaanvallen. Een op de negen is volgens de verzekeraar goed voorbereid op cyberaanvallen. In Nederland is dat maar een op de veertien.

Cybergroentjes

Meer dan vier op de vijf (82%) Nederlandse bedrijven worden gekwalificeerd als cybergroentjes. Hoewel 47% van de instellingen in ons land in een jaar drie cyberaanvallen heeft gehad, geven Nederlandse bedrijven het minst uit aan digitale beveiliging. Ongeveer 10% van het IT-budget wordt besteed aan cybersecurity. In de andere onderzochte landen ligt dat percentage maar enkele tienden van een procentpunt hoger, maar hun gemiddelde IT-budget is een kwart tot de helft hoger.

Trainingen

Nederlandse bedrijven scoren bovendien het laagst op training en bewustzijnsprogramma’s voor medewerkers. Iets meer dan vier op de tien ondernemingen verzorgen dergelijke cybertrainingen. Volgens Hiscox valt hier veel winst te behalen. “Het antwoord is meestal niet ‘meer technologie’ maar pro-actief denken, strakke processen en beter getraind personeel”, zegt Yasin Chalabi, Manager Cyber en Data Risks van Hiscox Nederland.

Phishingtesten

“Het begint met een menselijke firewall. Maak medewerkers bewust, train ze in cyberveiligheid en houd regelmatig ‘phishing-tests’. Zorg er tegelijkertijd voor dat je systemen up-to-date zijn. Gebruik de meest actuele antivirussoftware en update die zodra een nieuwe versie beschikbaar komt”, aldus Chalabi. Phishingtesten worden volgens het onderzoek bij zeven van de tien bedrijven al gedaan.

Meer weten over de Cyber en data risks verzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de Cyber en data risks verzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig, bel 072-5642669 of mail uw vraag naar info@honigenhonig.nl. Wij zijn u graag van dienst met objectief en onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel contract- en polisbeheer en HR services.

Wilt u weten welke risico's uw bedrijf nog meer loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.

Offerte aanvragen

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag, 08 februari 2018 09:07
Pin it

Nieuws

Nieuwe APK-regelgeving ingevoerd

Nieuwe APK-regelgeving ingevoerd

Vanaf 20 mei wordt de nieuwe APK-regelgeving ingevoerd. Alle voertuigbezitters hebben met een APK-keuring te maken: het is een verplichting die hoort bij het hebben van een voertuig. De keuring draagt bij aan de veiligheid op de weg. Dit meldt de RDW...

Lees meer ...

Gewijzigde VRKI gepubliceerd

Gewijzigde VRKI gepubliceerd

VRKI 2.0, de vernieuwde versie van het instrument waarmee verzekeraars, beveiligingsbedrijven, huizenbezitters en ondernemers sinds de jaren 80 het inbraakrisico van een pand kunnen vaststellen, is gepubliceerd. Ook is het Wijzigingsblad A10 BORG 200...

Lees meer ...

Onderzoek UWV toont aan: eigenrisicodragen WGA werkt

Onderzoek UWV toont aan: eigenrisicodragen WGA werkt

Eigenrisicodragers voor de WGA realiseren aanzienlijk meer uitstroom uit de WGA dan UWV. Dit blijkt uit onderzoek dat de uitkeringsinstantie heeft uitgevoerd. Vooral de uitstroom naar de IVA is bij private uitvoering vele malen hoger. Maar eigenrisic...

Lees meer ...

Verkorting loondoorbetaling bij ziekte gaat voorlopig niet door

Verkorting loondoorbetaling bij ziekte gaat voorlopig niet door

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt terug op de in het Regeerakkoord vastgelegde plannen om de loondoorbetalingsperiode bij ziekte voor kleine werkgevers (minder dan 25 medewerkers) te verkorten van twee naar een jaar. Dit mel...

Lees meer ...

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Het kabinet is niet van plan de bekostiging van de bedrijfsartsen weg te halen bij werkgevers en voortaan via de Zorgverzekeringswet te laten lopen. Dat stelt staatssecretaris Van Ark duidelijk in antwoord op Kamervragen.

Lees meer ...

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van mensen met ernstig en blijvend letsel als gevolg van een ongeluk, geweldsmisdrijf of medische fout krijgen recht op een schadevergoeding. De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met het wetsvoorstel...

Lees meer ...