Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten Pixabay

Hypotheek oversluiten - Betaalt u een hypotheekrente die flink hoger is dan de huidige lage rente en wilt u besparen? Wij onderzoeken graag voor u de mogelijkheden: de hypotheek oversluiten, de rentevastperiode openbreken of rentemiddeling.

Advies

Oversluiten en boeterente

Door de lage rente is het voor meer dan 20% van alle huiseigenaren financieel interessant om hun hypotheek aan te passen. Dat ze dat nog niet hebben gedaan, is omdat ze denken dat dit ingewikkeld is en bang zijn voor een hoge boeterente. Hoewel de boeterente in sommige gevallen kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s, kan oversluiten toch financieel interessant zijn.

De boeterente is namelijk aftrekbaar bij uw aangifte Inkomstenbelasting. De fiscus betaalt dus een deel van de kosten. En als uw (netto) maandlasten honderden euro’s lager zijn, verdient u wat u heeft geïnvesteerd in enkele jaren terug. Zeker als u de rente voor langere tijd vastzet, kan oversluiten dus aantrekkelijk zijn.

Openbreken rentevastperiode

Wat voor boeterente geldt bij het oversluiten van uw hypotheek, geldt ook voor het openbreken van uw rentevastperiode. Het verschil met oversluiten is dat u wel dezelfde hypotheek bij dezelfde geldverstrekker houdt. Ook in dit geval moet u boeterente betalen die u mag aftrekken bij uw aangifte.

Rentemiddeling

Een derde optie is rentemiddeling. Het voordeel van rentemiddeling boven het openbreken van de rentevastperiode en het oversluiten van uw hypotheek is dat u direct minder gaat betalen zonder dat u in één keer alle boeterente hoeft te betalen. Bij rentemiddeling berekent de geldverstrekker het gemiddelde van de rente die u nu betaalt en de huidige lage hypotheekrente van de nieuwe rentevasteperiode die u kiest. U betaalt dus geen boeterente.

Onze hypotheekadviseur helpt u graag bij het vinden van de juiste aanpassing van uw huidige hypotheek.

Meer weten over hypotheek oversluiten?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u advies over het oversluiten van uw hypotheek? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel contract- en polisbeheer en schadeservice.

Meer in deze categorie: « Hypotheekchecklist Hypotheekrente »