Hypotheek voor ondernemers

Hypotheek voor ondernemers Pixabay

Hypotheek voor ondernemers - Ondernemen en een hypotheek lijkt een lastige combinatie omdat u een flexibel inkomen heeft. Maar wist u dat u als ondernemer met personeel, maar ook als zzp’er of freelancer, bij diverse banken en geldverstrekkers ook in aanmerking kunt komen voor een hypotheek? Zoekt u een ondernemershypotheek voor uw eerste huis of een volgend huis? Of wilt u uw bestaande hypotheek aanpassen of oversluiten? Het is belangrijk dat de hypotheek past bij u als ondernemer.

Advies

Ondernemen en een hypotheek

Wij bieden advies en bemiddeling voor de ondernemershypotheek. Hiermee vraagt u als ondernemer net zo makkelijk en snel een hypotheek aan als ieder ander. U krijgt bijvoorbeeld snel al een rentevoorstel. Ook als u startende zzp’er bent.

Voor wie is de ondernemershypotheek?

Een ondernemer is iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent. Honig en Honig onderscheidt de volgende ondernemers:

 • Vrije beroepsbeoefenaar, zoals een medicus, advocaat, notaris, accountant of freelancer
 • Iemand met een inkomen uit eigen onderneming in de IB-sfeer, zoals zzp'er, eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), commanditaire vennootschap (CV) of een maatschap
 • Iemand met een inkomen uit een onderneming met een controlerend belang zoals bij een BV, NV of als DGA

Hypotheek voor startende zzp’ers

Bent u korter dan drie jaar, maar minimaal één jaar als zzp’er werkzaam? Ook dan is het mogelijk om een hypotheek bij geldverstrekkers af te sluiten. Met óf zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als startende zzp’er kunt u niet de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar aanleveren. Daarom is voor het beoordelen van uw hypotheekaanvraag een inkomensverklaring nodig, waaruit uw toetsinkomen blijkt.

Bij het beoordelen kijken partijen niet alleen naar de cijfers van uw onderneming. Zij tellen ook de inkomsten uit loondienst in de afgelopen drie jaren mee. Dit doen zij ook als u niet meer in loondienst bent. Uw toetsinkomen wordt berekend op basis van uw gemiddelde inkomen uit loondienst en uit uw onderneming over de laatste 3 kalenderjaren. Als u in het laatste jaar minder heeft verdiend dan dit gemiddelde inkomen, dan geldt het totaalinkomen van het laatste jaar.

Bent u langer dan drie jaar ondernemer?

En wilt u bij uw hypotheekaanvraag uw inkomen uit onderneming mee laten tellen in de berekening van uw maximale hypotheek? Dan heeft u een inkomensverklaring nodig waaruit uw toetsinkomen blijkt. Dit toetsinkomen bepaalt wat u maximaal mag lenen voor de aankoop van een woning en wordt niet door ons, maar door een onafhankelijke partij vastgesteld.

Voor het bepalen van uw toetsinkomen kijken zij naar de gemiddelde winst van de laatste drie jaren, behalve als in het laatste jaar de winst lager was dan daarvoor. Dan geldt de winst over het afgelopen jaar als uw maximale inkomen.

Bent u langer dan drie jaar ondernemer, maar beschikt u nog niet over de jaarcijfers van uw bedrijf van de afgelopen drie kalenderjaren? Dan worden bij het vaststellen van uw toetsinkomen ook de cijfers van de gebroken boekjaren meegenomen.

Daarnaast bevat de inkomensverklaring aanvullende informatie over de toekomstbestendigheid van uw inkomen. Als u twijfelt of u in aanmerking komt voor een inkomensverklaring, neem dan vrijblijvend contact op met één van de drie partijen. De telefoonnummers en de e-mailadressen vindt u op de opdrachtformulieren.

Wat kunt u maximaal lenen?

Bent u op zoek naar een koopwoning? Dan is het handig om te weten wat u kunt lenen voor een hypotheek. Met onze rekentool berekenen wij eenvoudig en snel wat u maximaal kunt lenen. Heeft u al een huis op het oog? Ook dan weet u snel of u de woning kunt financieren, wat de maandlasten zijn en hoeveel eigen geld u nodig heeft voor de aankoop van het huis

Met de rekenhulp kan op basis van bruto jaarinkomen eenvoudig het totaalinkomen na correctie uit de inkomensverklaring worden gebruikt. Heeft u geen inkomensverklaring? Dan kan de fiscale winst van uw bedrijf gebruikt worden.

Zijn de jaarcijfers van het afgelopen jaar nog niet definitief opgemaakt? Dan werken wij met een prognose van uw fiscale winst van het afgelopen jaar. Of maak de jaarcijfers alsnog definitief. Hierdoor wordt uw hypotheekberekening namelijk nauwkeuriger.

Een berekening van de maximale hypotheek en een eventuele offerte zijn onder voorbehoud van acceptatie door de geldverstrekker en de uitkomsten van de inkomensverklaring voor ondernemers. 

Inkomensverklaring voor ondernemers

Bent u langer dan drie jaar ondernemer of bent u korter dan drie jaar, maar minimaal één jaar als zzp’er werkzaam? Dan geldt dat u voor uw hypotheekaanvraag een inkomensverklaring nodig heeft waaruit uw toetsinkomen blijkt. 

 • Stroomschema: inkomensverklaring voor ondernemers (0,1 mb)

Een inkomensverklaring kunt u of onze hypotheekadviseur bij drie partijen opvragen door het insturen van een ingevuld opdrachtformulier. Afhankelijk van uw situatie wordt u door de gekozen partij gevraagd een aantal documenten aan te leveren, waaronder jaarverslagen en IB-aangiftes. De kosten voor het aanvragen van een inkomensverklaring zijn afhankelijk van de complexiteit van uw onderneming. De documenten die u moet aanleveren en de kosten vindt u terug in het opdrachtformulier. Deze kosten zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Let op: bent u een startende zzp’er en wilt u een hypotheek met NHG aanvragen? Dan kunt u of onze adviseur de opdrachtformulieren downloaden op de website van NHG. Voor hypotheekaanvragen zonder NHG vindt u hieronder de opdrachtformulieren. Kies zelf de partij van uw voorkeur.

Aanvragen inkomensverklaring voor ondernemers

 • Opdrachtformulier inkomensverklaring - overviewz (1,8 mb)
 • Opdrachtformulier tot dienstverlening Pentrax (1,1 mb)
 • Opdrachtformulier inkomensverklaring - Raadhuys (0,2 mb)

Kan ik als ondernemer een hypotheek afsluiten?

Als u minimaal drie jaar ondernemer bent, dan is het mogelijk om een Ondernemershypotheek af te sluiten. Bent u zzp'er? Dan kunt u al een Ondernemershypotheek afsluiten wanneer u minimaal één jaar als zzp’er werkzaam bent. U heeft voor uw hypotheekaanvraag een inkomensverklaring nodig waaruit uw toetsinkomen blijkt. Een inkomensverklaring maken wij niet zelf. U kunt deze zelf of via onze hypotheekadviseur bij drie partijen opvragen door het insturen van een ingevuld opdrachtformulier.

Een inkomensverklaring voor een hypotheek, wat houdt het in?

Een inkomensverklaring wordt opgesteld door een onafhankelijke partij, die op basis van uw financiële situatie uw toetsinkomen berekent. Daarnaast bevat de inkomensverklaring aanvullende informatie over de toekomstbestendigheid van uw inkomen. Afhankelijk van uw situatie wordt u door de gekozen partij gevraagd een aantal documenten aan te leveren, waaronder jaarverslagen en IB-aangiftes. Lees meer op de pagina Inkomensverklaring .

Hoe vraag ik een inkomensverklaring voor een hypotheek aan?

Een inkomensverklaring, waaruit uw toetsinkomen blijkt, kunt u opvragen bij een door NHG aangewezen partij voor zowel hypotheekaanvragen met NHG als zonder NHG. Lees meer op de pagina Inkomensverklaring

Welke documenten heb ik nodig voor een hypotheekaanvraag als ik zelfstandige ben?

Bent u langer dan drie jaar ondernemer of minimaal één jaar als zzp’er werkzaam? Dan geldt dat u voor uw hypotheekaanvraag een inkomensverklaring nodig heeft waaruit uw toetsinkomen blijkt. Een inkomensverklaring maken wij niet zelf. U of uw hypotheekadviseur kan deze bij drie onafhankelijke partijen opvragen door het insturen van een ingevuld opdrachtformulier . Hiervoor heeft u een aantal documenten nodig, waaronder:

 • Het KvK-uittreksel van de onderneming. Heeft uw onderneming een holding of beheermaatschappij? Dan moet u alle achterliggende KVK-uittreksels indienen.
 • Jaarcijfers van de afgelopen drie jaar (of de beschikbare jaarcijfers als u een startende zzp’er bent);
 • Aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie kalenderjaren;
 • Het meest recente overzicht van uw pensioen indien u binnen tien jaar uw AOW-leeftijd bereikt heeft;

U vindt een compleet overzicht van de benodigde documenten in het opdrachtformulier ;

Daarnaast heeft uw hypotheekadviseur de volgende documenten nodig om uw hypotheek aan te vragen:

 • Uw paspoort of identiteitskaart;
 • Gegevens over uw financiële verplichtingen, zoals een persoonlijke lening, studieschuld, een doorlopend krediet of alimentatieverplichtingen;
 • Polissen van lopende verzekeringen. Denk aan uw levensverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekering of werkloosheidsverzekering;
 • Een gevalideerd taxatierapport, niet ouder dan zes maanden;
 • Een specificatie van de verbouwingskosten, als u een verbouwing wilt meefinancieren;
 • Een kopie van de koopakte, als u de hypotheek aanvraagt voor de aankoop van een woning;
 • Naam en adres van de notaris die u kiest.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, kunnen geldverstrekkers of uw adviseur andere documenten vragen. Als u samen met uw partner de hypotheek wilt afsluiten, dan heeft u de gegevens van u beiden nodig. Is uw partner in loondienst? Denk dan ook aan de werkgeversverklaring (niet ouder dan drie maanden), de loonstrook van de afgelopen drie maanden en een rekeningafschrift met bijschrijving van het netto salaris van uw partner.

Ik ben nog maar net zzp’er, kan ik dan ook een hypotheek krijgen?

U kunt al een hypotheek aanvragen als u minimaal een jaar als zzp’er werkzaam bent. Geldverstrekkers vragen u dan om een inkomensverklaring. In de inkomensverklaring wordt uw toetsinkomen afgegeven, die wij nodig hebben voor de beoordeling van uw hypotheekaanvraag. Lees meer op de pagina Ondernemershypotheek. 

Voordelen ondernemershypotheek

 • Hypotheken speciaal voor ondernemers
 • Snel een rentevoorstel
 • Ondernemershypotheek ook mogelijk voor startende zzp’ers
 • Deskundig en onafhankelijk advies voor ondernemers
 • Keuze uit diverse geldverstrekkers
 • Voordelig uw hypotheek afsluiten
 • Gratis oriëntatiegesprek

Een onafhankelijke hypotheekadviseur

Onze hypotheekadviseur kan goed van dienst zijn met onafhankelijk hypotheekadvies voor ondernemers. De adviseur van Honig en Honig kan bij u thuis, op locatie of via een webcamgesprek hypotheekadvies geven. De adviseur bekijkt producten van verschillende aanbieders en kan u vertellen welk product voor u een passende keuze is. Wij werken samen met nagenoeg alle geldverstrekkers.

Meer weten over de ondernemershypotheek?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de ondernemershypotheek? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel contract- en polisbeheer en HR- en Schadeservices.

Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.