Hypotheek voor starters

Hypotheek voor starters Pixabay

Hypotheek voor starters - Ben je van plan om binnekort je eerste huis te kopen? Dan beleef je een spannende tijd waarin je over veel zaken moet nadenken en belangrijke beslissingen moet nemen. Niet alleen over de keuze van je woning, ook over hoe je die gaat financieren. Wij helpen je graag met de hypotheek voor starters.

Advies

Maximale hypotheek voor starters

Als starter op de woningmarkt is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in je wensen en je mogelijkheden. Over woonwensen hebben starters vaak concrete ideeën, maar over het financieren van hun woning is het beeld vaak minder scherp. 

Allereerst wil je natuurlijk weten wat je maximaal kunt lenen, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar jouw eerste huis. Ons advies: kijk niet alleen naar je maximale hypotheek, maar ook naar het maximale bedrag dat je per maand wilt besteden aan je woonlasten. Je moet immers ook genoeg overhouden om leuke dingen te blijven doen! Wij helpen je graag om de maximale hypotheek vast te stellen die bij je past én genoeg ruimte biedt om je droomhuis te kunnen kopen.

Hypotheekvormen

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Als je wilt profiteren van fiscale hypotheekrenteaftrek dan kun je kiezen uit twee vormen: een annuïtaire hypotheek of  een lineaire hypotheek. Je mag ook een hypotheek samenstellen die bestaat uit een combinatie van deze twee vormen. 

Annuïtaire hypotheek

Bij deze hypotheekvorm betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Naar mate de tijd verstrijkt, betaal je minder rente maar meer aflossing. Daardoor neemt het rentedeel tijdens de looptijd af en lopen je netto maandlasten op omdat je minder hypotheekrenteaftrek hebt.

Lineaire hypotheek

Bij deze hypotheekvorm los je een vast bedrag per maand af en betaal je rente over het openstaande bedrag. Hierdoor betaal je in het begin wat meer, maar los je de schuld ook sneller af. Daardoor gaat het rentedeel sneller omlaag dan bij een annuïtaire hypotheek, waardoor je iets minder fiscaal voordeel hebt. Maar bruto ga je steeds minder betalen.

Speciale startersregelingen

De overheid heeft speciale regelingen die helpen om meer mogelijk te maken en meer zekerheid te bieden. Aan deze regelingen zijn wel voorwaarden verbonden. Enkele regelingen zijn:

  • Meer zekerheid met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Hulp van de gemeente met de Starterslening
  • Hulp van ouders met schenking of garantstelling

Wil je weten welke speciale regelingen voor jou van toepassing zijn? Neem dan contact met ons op. 

Meer weten over de hypotheek voor starters?

Heb je vragen, wens je meer informatie of wil je advies over de hypotheek voor starters? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn je graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel contract- en polisbeheer en Schadeservice.