Hypotheekchecklist

Hypotheek checklist Pixabay

Hypotheekchecklist - U bent op zoek naar de beste hypotheek. Maar wat is belangrijk als u een hypotheek afsluit en waar moet u op letten? Een hypotheek sluit u voor een lange tijd af. Neem daarom de tijd en zorg dat u goed geïnformeerd bent als u een huis koopt. Onderstaande tips helpen u bij het maken van uw keuze voor een hypotheek.

Advies

Waarom een hypotheekchecklist!

Hieronder treft u een overzicht aan van zaken waarbij u bij de keuze van uw hypotheek rekening dient te houden. Bent u op zoek naar een nieuwe hypotheek, of wilt u uw bestaande hypotheek oversluiten? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.

Weet wat u wilt besteden

Reken uit hoeveel u wilt en kunt uitgeven aan uw maandelijkse woonlasten. Breng hiervoor uw maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart. Daarvoor kunt u een huishoudboekje gebruiken. Als u weet hoeveel u maandelijks wilt uitgeven, kunt u een rekenhulp gebruiken om uit te rekenen hoeveel u kunt lenen.

Ga naar een deskundig adviseur!

Een hypotheek sluit u meestal af via een adviseur. Onze adviseur helpt u uw situatie in kaart te brengen en daarbij de beste hypotheek te vinden. Het oriëntatiegesprek is gratis.

Vraag om vergelijking van meerdere aanbieders van hypotheken

Zorg dat de offertes die u krijgt op basis van dezelfde gegevens gemaakt zijn. Denk aan de looptijd, het bedrag dat u wilt lenen en hoeveel eigen geld u inbrengt. Vergelijk de rente, de rentevaste periode, de hypotheekvorm, eventuele verzekeringen die u moet afsluiten. Kijk goed naar de voorwaarden om extra af te lossen. Vaak moet u bijvoorbeeld een boete betalen als u uw hypotheek sneller dan gepland wilt terugbetalen.

Heeft u spaarproducten? Neem ze mee in uw hypotheek!

Heeft u al een huis en heeft u een bankspaarhypotheek of een beleggingshypotheek? Kijk dan goed wat u doet met deze spaarproducten. In 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Hierdoor kunnen nieuwe huizenbezitters deze producten niet afsluiten. Maar als u al een huis en hypotheek had voor 2013, kunt u de spaarproducten meenemen. Vanaf april 2017 kunt u er ook voor kiezen om deze hypotheken af te lossen. De regel dat de producten minstens 15 of 20 jaar moeten hebben gelopen gelden niet meer. Bespreek dit met onze adviseur.

Houd rekening met onverwachte gebeurtenissen

Reken uit of u het huis ook nog kunt betalen als er iets gebeurt. Denk dan aan het wegvallen van een deel van uw inkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt, of als u of uw partner overlijdt. Werkt u in loondienst, dan hebben uw nabestaanden vaak via uw pensioenfonds recht op een nabestaandenpensioen. U kunt u bij het pensioenfonds soms ook extra verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en overlijden. Zelfstandig ondernemers kunnen hiervoor aanvullende verzekeringen afsluiten.

Overweeg een hypotheek met NHG

Met de Nationale Hypotheek Garantie voorkomt u problemen als u uw huis gedwongen moet verkopen, bijvoorbeeld door een scheiding of verlies van uw baan. Als u voldoet aan de voorwaarden neemt NHG dan uw eventuele restschuld over. Voor een hypotheek met NHG kunt u een lagere rente krijgen. Vraag ernaar bij onze hypotheekadviseur.

Waar moet u op letten bij uw hypotheekofferte?

 • Wat is de geldigheidsduur van de offerte?
 • Hoe lang kunt u maximaal de offerte verlengen? En hoeveel dient u voor deze verlenging te betalen (bereidheidstellingsprovisie)
 • Hoeveel bedraagt de vergoeding op uw bouw-/verbouwingsdepot?

Waar moet u op letten bij uw hypotheek?

 • Hoeveel procent mag u jaarlijks boetevrij aflossen?
 • Kunt u de rentevast periode tussentijds verlengen?
 • Kunt u uw rentevastperiode meenemen bij een verhuizing?
 • Is er een opname mogelijk van een eerder afgelost deel? Zo ja wat zijn hiervan de kosten?
 • Sluit u een nieuwe hypotheek af? Let dan op de hypotheekvorm als u in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek.
 • Sluit u uw hypotheek van voor 2013 over of loopt uw rentevast periode van deze hypotheek af? Houd dan rekening met de voorwaarden die gelden om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek.

Waar moet u op letten bij verzekeringen in uw hypotheek?

 • Hoe hoog zijn de premies voor de risicoverzekering en de spaar-, levens- of beleggingsverzekering?
 • Kan de premie tussentijds verhoogd of verlaagd worden?
 • Hoeveel procent van de premie wordt werkelijk aangewend voor waardeopbouw (investeringspercentage) en welk deel is kosten?
 • Is het beloofde rendement bruto of netto?
 • Welk risicoprofiel kent uw polis?

Huis gekocht? Check regelmatig uw hypotheek

Kijk regelmatig hoe het ervoor staat met uw hypotheek. Heeft u ruimte om extra af te lossen? Kijk ook naar de verhouding tussen de waarde van uw huis en uw hypotheek. Vaak betaalt u meer hypotheekrente als deze verhouding boven een bepaalde grens zit. Als uw huis in waarde is gestegen, of als uw hypotheek is gedaald door aflossingen, bent u misschien onder een bepaalde grens gezakt. U kunt dan uw bank of geldverstrekker vragen om uw hypotheekrente of een rente-opslag te verlagen.

Meer weten over de Hypotheekchecklist?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u advies op basis van de hypotheek checklist? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel contract- en polisbeheer en HR- en schadeservice.