dinsdag 22 oktober 2019 07:43

Is een WAM-verzekering voor uw heftruck of graafmachine nodig?

Als u met een heftruck of graafmachine op de openbare weg rijdt, bent u net als alle andere motorrijtuigen WAM-plichtig. Wat veel mensen niet weten, is dat ook (eigen) terreinen die bereikbaar zijn voor het verkeer gelijk worden gesteld aan de openbare weg, zoals een eigen erf of parkeerplaats.

Geen dekking werkmaterieel op bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering!

En hoe zit het dan als er iets gebeurt met uw heftruck of machine in bijvoorbeeld een hal, loods of magazijn? Op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn motorrijtuigen uitgesloten dus die verzekering biedt geen dekking voor uw heftruck of machine. Dit geldt zelfs voor een pallettruck in een gesloten magazijn, terwijl de bestuurder niet eens op de machine zit maar meeloopt.

WAM-plicht werkmaterieel 

Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen moet elk motorrijtuig WA-verzekerd zijn op de openbare weg of wat hieraan gelijk wordt gesteld, dus ook motorrijtuigen die op het eigen terrein rijden. Het maakt hierbij niet uit of het motorrijtuig een kenteken heeft of niet!

Voorkom onnodige bedrijfsrisico’s

Veel bedrijven nemen de WA-verplichting van een heftruck of graafmachine niet serieus, omdat ze in de veronderstelling zijn dat ongelukken op eigen terrein niet zo vaak voorkomen of dat de schade gedekt is op hun aansprakelijkheidsverzekering. Helaas is het tegendeel waar.

Ongelukken met de heftruck of graafmachine komen regelmatig voor. Dit komt onder andere doordat er een hoop medewerkers zijn die incidenteel op een heftruck rijden om even wat goederen te verplaatsen. Zij hebben onvoldoende ervaring en hebben vaak geen opleiding gehad voor het besturen van een heftruck. Daarnaast komt het regelmatig voor dat een werknemer tijdens het graven op een kabel of leiding terecht komt.

Hoe kan uw ongelukken met de heftruck of graafmachine voorkomen?

  • Markeer voetgangersgebieden op uw werkterrein
  • Verzorg rijvaardigheidstrainingen voor alle bestuurders
  • Zorg voor voldoende manoeuvreerruimte, stevige stellingen, vlakken vloeren en goed zicht voor de bestuurder
  • Gebruik een app die aangeeft waar kabels en leidingen lopen, bijvoorbeeld van Blindguide, Euroradar of CableTracks.

Welke verzekering heeft uw nodig?

Ongelukken met de heftruck kunt u verzekeren met een land- en werkmateriaalverzekering, ook wel werkmaterieelverzekering genoemd. Mocht uw dus onverhoopt schade aan en ander of andermans spullen veroorzaken, dan is dat met deze verzekering gedekt. Op deze verzekering kunt u ook cascoschade aan uw heftruck of graafmachine verzekeren, bijvoorbeeld een beschadiging doordat uw ergens tegenaan bent gebotst of diefstal.

Meer weten over de werkmaterieelverzekering?

Neem dan contact op met onze adviseur voor een persoonlijk advies dat precies aansluit bij wat u nodig heeft.

Bron: ASR

Laatst aangepast op zaterdag 28 november 2020 15:53