Kenteken, verzekering en motorrijtuigenbelasting

Kenteken, verzekering en motorrijtuigenbelasting RDW

Een autoverzekering afsluiten, motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd) betalen of een kentekenbewijs op naam zetten, zijn zaken die geregeld moeten worden bij het kopen van een auto.

Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs moet op naam van de eigenaar van de auto worden gezet. De eigenaar van de auto moet dit zelf regelen. Onder vraag en antwoord staat meer informatie over het overschrijven van het kentekenbewijsmeer informatie over het overschrijven van het kentekenbewijs.

Het Nederlandse kentekenbewijs dat is afgegeven voor 1 juni 2004 bestaat uit 3 documenten. Het nieuwe bewijs bestaat uit 2 delen (deel I en deel II):

Deel IA - Voertuigbewijs (oude deel I)
Deel IB - Tenaamstellingsbewijs (oude deel II)
Deel II – Overschrijvingsbewijs (oude deel III)     

De RDWRDW geeft de Nederlandse kentekenbewijzen uit.

Kentekencard

In de loop van 2013 komt er een kentekencard met chip. Deze gaat het huidige tweedelige papieren kentekenbewijs vervangen. Op de kentekencard komen de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. Nu staan die op de afzonderlijke papieren kentekendelen. In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, geschorst, gesloopt of geëxporteerd wordt. De kentekencard wordt geleidelijk ingevoerd en de verwachting is dat vanaf 2018 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards. 

Kentekenplaat

Auto's die geregistreerd staan in het kentekenregister van de RDW hebben een kentekenplaat. In het kentekenregister staan de gegevens van het voertuig, kentekenbewijs en de persoon aan wie het kentekenbewijs is afgegeven.

Auto invoeren en uitvoeren

Bij invoering van een auto in Nederland, krijgt de auto een Nederlands kenteken. De stappen die daarbij moeten worden genomen staan op de website van de RDWwebsite van de RDW.

De registratie in Nederland moet worden beëindigd als een geregistreerde eigenaar een auto vanuit Nederland wil uitvoeren. Het voertuig dient dan te worden aangemeld voor uitvoer bij de RDWaangemeld voor uitvoer bij de RDW.

Nieuwe cijfer- en lettercombinatie

In mei 2008 is het kenteken van 2 cijfers-2 lettersx-2 cijfers overgegaan naar 2 cijfers-3 letters-1 cijfer. Deze combinatie is na onderzoek van TNO naar voren gekomen als best te lezen en te onthouden combinatie.

Autoverzekering

Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht voor elke auto. Een WA vergoedt de schade die de verzekerde door een verkeersongeluk bij een andere weggebruiker veroorzaakt. Dit geldt voor materiële schade en letselschade. Het afsluiten van de verplichte WA en andere aanvullende autoverzekeringen, zoals een inzittendenverzekering, kan bij bijna alle verzekeringsmaatschappijen.

Wanneer een auto langere tijd stilstaat, kan de eigenaar de registratie in het kentekenregister schorsen. Dit kan bij het postkantoor of digitaal, door in te loggen op de website van de RDWwebsite van de RDW. De eigenaar kan de WA-verzekering dan stopzetten. Wanneer de auto is geschorst, mag deze niet meer op de openbare weg staan of rijden.

Motorrijtuigenbelasting

Voor elke personenauto, bestelauto, motor en vrachtwagen moet motorrijtuigenbelasting motorrijtuigenbelasting worden betaald aan de Belastingdienst. Uitgezonderd zijn personenauto’s met een zeer lage CO2-uitstoot.