Nieuws

Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws van Honig en Honig.

Het Staffelbesluit pensioenen wordt met ingang van 1 januari 2024 gewijzigd. Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. Onderdeel van deze wet is dat per 1 januari 2024 er een lagere minimale leeftijd voor het verwerven van pensioenaanspraken geldt.
Sinds oktober 2022 kan uw zieke werknemer van 60 jaar of ouder een vereenvoudigde beoordeling van een WIA-aanvraag krijgen. Hierdoor hebben u en uw werknemer sneller duidelijkheid. Deze maatregel is verlengd tot en met 31 januari 2024.
Met ingang van 1 januari 2024 wordt de wettelijke toetredingsleeftijd voor pensioen verlaagd van maximaal 21 jaar naar maximaal 18 jaar. Als een pensioenregeling een toetredingsleeftijd boven de 18 jaar kent, verlagen pensioenuitvoerders deze met ingang van 1 januari 2024 naar 18 jaar. Daarbij maakt het niet uit of de werkgever de pensioenregeling al heeft aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp) of niet.
Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan € 13,27 per uur.
In 2022 waren er 2.357 slachtoffers betrokken bij een meldingsplichtig arbeidsongeval, waarbij voor 40 slachtoffers het ongeval een dodelijke afloop had. Dat staat in de jaarlijkse Monitor arbeidsongevallen, waarbij de Nederlandse Arbeidsinspectie zich baseert op afgeronde ongevalsonderzoeken. De meeste arbeidsongevallen doen zich voor bij waterbedrijven en afvalbeheerders. Ook de bouwsector, landbouw, bosbouw en visserij en de industrie scoren hoog.
Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor 2024 bekendgemaakt. De basisverzekering gaat straks € 149,00 per maand kosten (€ 1.788,00 per jaar). Dat is conform het verwachte bedrag dat in de Miljoenennota wordt genoemd. De verzekeraar roept op tot een radicaal andere koers om de zorg betaalbaar te houden.
Houtbouw is in opkomst. Dat heeft te maken met de lagere milieubelasting, circulariteit en een kortere bouwtijd door het vooraf fabriceren van delen (prefab). Ook de overheid stimuleert de manier van bouwen, omdat het een bijdrage kan leveren aan het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord. Houtbouw is een volop in ontwikkeling, maar levert ook nieuwe risico’s op voor uw verzekeringen en (brand)veiligheidsvraagstukken.
De Europese Commissie werkt al een tijdje aan een nieuwe Europese Productveiligheid- en Productaansprakelijkheidsrichtlijn. De verwachting is dat de voorgenomen wijzigingen nogal wat impact gaan hebben voor bedrijven en daarmee ook voor de verzekeringsbranche. Advocaten Martin Krüger en Eva Schothorst belichten de veranderingen, die potentieel voor een hogere schadelast, maar ook nieuwe commerciële kansen zorgen.    
De nieuwe premiepercentages voor de WGA en de Ziektewet voor 2024 zijn bekend. Met onze premiewijzer kunt u zelf berekenen wat uw nieuwe premie is. Wilt u in 2024 eigenrisicodrager worden of blijven? Dan betaalt u geen premie.
Het ziekteverzuim onder werknemers was in het tweede kwartaal van 2023 5,0 procent. Dat wil zeggen dat 50 van de duizend te werken dagen werden verzuimd wegens ziekte. Net als in het eerste kwartaal van dit jaar was het verzuim lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Waar moet u rekening mee houden bij het aannemen van een BBL-leerling? Hoe zit het met de inschaling in een salarisschaal en moet de scholingsdag doorbetaald worden? Moet ik het loon van een BBL-leerling bij ziekte doorbetalen? Vragen die nu actueel zijn met BBL-leerlingen die voor het nieuwe studiejaar een werkplek zoeken.
Het wordt moeilijker om een fatbike te verzekeren. Kingpolis (onderdeel van de Alpina Group) verzekerde dit type elektrische fietsen al niet; nu stoppen ook Unigarant (ANWB) en Univé ermee. Reden is het te hoge aantal diefstallen. Unigarant verzekert ook elektrische bakfietsen van het merk Urban Arrow niet meer, tenzij ze een track & trace-systeem bevatten. Centraal Beheer beraadt zich nog.
Unigarant past de bromfietsverzekering aan. De aanpassingen betreffen een verhoging van o.a. de WA-premie en wijzigingen van (aanvullende) dekkingen en polisvoorwaarden. Hieronder vindt u een overzicht van de wijzigingen van de bromfietsverzekering van Unigarant.
Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: inbrekers slaan steeds vaker hun slag in schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in Nederland al ruim 5.700 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen. Een toename van 8,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincies Groningen en Utrecht steeg het aantal inbraken zelfs met bijna één derde.
Bij het aanvragen van een offerte voor bijvoorbeeld een autoverzekering of een andere motorrijtuigenverzekering geven klanten zelf het aantal schadevrije jaren op. Uit cijfers van verzekeraars blijkt dat tot wel 50% van die opgaves onjuist is. Dat leidt vervolgens tot foutief opgemaakte polissen. Verzekeraars constateren fouten pas later, als zij een controle doen in Roy-data, het huidige systeem voor de registratie van schadevrije jaren. De achteraf gecorrigeerde polissen zorgen op dit moment voor verwarring bij klanten en extra werk voor verzekeraars. Tijd dus om de bestaande systematiek te verbeteren.