zondag 23 december 2018 14:32

Kostengrens NHG in 2019 omhoog

De gemiddelde koopsom voor een woning is in het afgelopen jaar verder toegenomen. Dit heeft gevolgen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat er precies staat te veranderen in 2019 voor de NHG leest u hier.

Koopt u een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan krijgt uw hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald, ook wanneer u de maandelijkse kosten niet langer kunt betalen als gevolg van een onverwachte situatie waar u niets aan kunt doen. Denk hierbij aan een scheiding of het verliezen van je baan. Een extra voordeel voor u is dat u in ruil voor deze zekerheid een lagere hypotheekrente betaalt.

Wilt u gebruikmaken van NHG, dan zijn er wel enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen.

Maximale koopsom woning NHG

Een voorwaarde is o.a. dat de koopsom van uw woning niet boven de NHG-grens mag vallen. In 2018 ligt de kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie op € 265.000,00 (100% van de marktwaarde). Doordat de gemiddelde koopsom van woningen nu hoger ligt, stijgt de kostengrens voor een hypotheek met NHG mee.

NHG 2019

De kostengrens zonder energiebesparende voorzieningen bedraagt vanaf volgend jaar € 290.000,00. Wilt u energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan ligt de kostengrens voor een hypotheek met NHG op € 307.400,00 (106% van de marktwaarde).

Kosten voor NHG iets verlaagd

Om gebruik te kunnen maken van NHG betaalt u een borgtochtprovisie. NHG staat immers borg voor uw lening. In 2018 bedraagt deze borgtocht 1% van uw totale hypotheekbedrag. Vanaf volgend jaar wordt dit percentage verlaagd naar 0,9%. U betaalt dus iets minder dan voorgaande jaren. Deze kosten betaal je eenmalig.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie?

Wilt u weten wat de Nationale Hypotheek Garantie voor u kan betekenen? Neem dan contact op met de hypotheekadviseur van Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel contract- en polisbeheer.