donderdag 24 januari 2019 09:48

Onderschat de kosten van een uitvaart niet

Ruim 2/3e van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering en is (deels) verzekerd voor de kosten van hun eigen begrafenis of crematie. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt echter dat Nederlanders de kosten van een uitvaart vaak onderschatten. 45% van de verzekerden is dan ook onvoldoende verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart. Daarom is het belangrijk om regelmatig te kijken of uw begrafenis- of uitvaartverzekering nog aansluit bij uw wensen en persoonlijke situatie.

>> Check regelmatig uw uitvaartverzekering en zorg dat u niet onderverzekerd bent!

De gemiddelde kosten voor een uitvaart bedragen € 7.500,00. Een flink bedrag waar u uw nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet u zeker dat de kosten voor uw uitvaart voor een deel gedekt zijn. Uiteraard is de dekking afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Een derde van de verzekerden weet niet voor welk bedrag zij verzekerd zijn. Uitvaartverzekeringen zijn vaak een tijd geleden afgesloten. Sindsdien zijn de uitvaartkosten waarschijnlijk fors gestegen en uw wensen mogelijk veranderd. Mocht de verzekeraar de kosten niet volledig dekken, dan zijn de overige kosten voor eigen rekening.

Let op!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, dekt een overlijdensrisicoverzekering deze kosten niet. De overlijdensrisicoverzekering is vaak verpand ivm een hypotheek.

Geen reserves

Bijna de helft van alle Nederlanders – zowel mét als zonder uitvaartverzekering – heeft geen vermogen (eigen geld, buffer of spaargeld) hoger dan een bedrag van € 5.000,00. Dit betekent dat er weinig reserves zijn om de extra kosten van een uitvaart op te vangen. Het gevolg is dat nabestaanden in de meeste gevallen voor deze kosten opdraaien. Heeft u een uitvaartverzekering? Check dan uw polis bij uw verzekeraar en controleer waarvoor u precies verzekerd bent. Wellicht is het verstandig om – in overleg met onze adviseur – de dekking aan te passen of de verzekering uit te breiden.

Bereken de kosten van je uitvaart

Uiteraard heft u de kosten van een uitvaart deels zelf in de hand, maar ook wanneer u voor een sobere begrafenis of crematie kiest lopen de kosten snel op. De prijs is o.a. afhankelijk van het aantal genodigden, cremeren of begraven, de locatie, het aantal bloemen en volgauto’s, enz.

Hoewel u er wellicht liever nog niet over nadenkt, kunt u alvast een inschatting maken van de kosten via de Uitvaartberekenaar van het NIBUD. De Uitvaartberekenaar laat zien welk bedrag u ongeveer kunt verwachten, zodat u hier rekening mee kunt houden en het verzekerd bedrag hierop kunt aanpassen.

Uitvaartverzekering, of niet?

Heeft u nog geen uitvaartverzekering? Mogelijk is het verstandig er een af te sluiten, maar niet altijd. Of dit ook voor u geldt en welke uitvaartverzekering voor u geschikt is, is van verschillende factoren afhankelijk. Heeft u voldoende eigen geld achter de hand? Dan is een uitvaartverzekering niet altijd noodzakelijk. Heeft u onvoldoende eigen middelen en wilt u voorkomen dat uw nabestaanden voor de hoge kosten opdraaien? Dan kan een passende uitvaartverzekering uitkomst bieden. Onze adviseur kan u helpen de juiste keuze te maken.

Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel polisbeheer. Bel 072-5642669 voor een persoonlijke afspraak of mail u vraag of verzoek naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: NIBUD

Laatst aangepast op donderdag 24 januari 2019 10:00