Oudedagsverplichting (ODV) DGA omzetten in lijfrente

Oudedagsverplichting (ODV) DGA omzetten in lijfrente Pixabay

Sinds 1 juli 2017 is pensioenopbouw in eigen beheer (PEB) niet meer mogelijk. DGA’s kunnen hun pensioen daarom omzetten in een oudedagsverplichting (ODV) bij hun BV. De DGA mag deze voorziening gebruiken voor de aankoop van een lijfrente. Wat zijn de mogelijkheden voor een Oudedagsverplichting (ODV) DGA?

Advies

DGA’s mogen hun Oudedagsverplichting (ODV) gebruiken voor een lijfrente

Vanaf het moment dat de pensioenopbouw in eigen beheer (PEB) is omgezet in een Oudedagsverplichting of ODV heeft de DGA een juridisch afdwingbaar recht op het kapitaal van de ODV, waardoor het voor de vennootschap een verplichting (vreemd vermogen) vormt. De oudedagsverplichting dient uiteindelijk te worden gebruikt voor het intern (via de eigen BV) of extern (via een bank of verzekeraar) bedingen van een lijfrente (inclusief lijfrentespaarrekening en lijfrentebeleggingsrecht).

Hiervoor zijn drie mogelijkheden:

  1. intern vanuit de eigen BV lineair uitkeren voor de duur van 20 jaar vanaf de AOW-leeftijd
  2. extern afstorten van de ODV naar een bank in een bancaire lijfrente (lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht). Als de BV voor deze optie kiest, is het toegestaan om te kiezen voor een reguliere bancaire lijfrente. De BV zou kunnen kiezen voor een tijdelijke oudedagslijfrente of voor een ‘levenslange’ oudedagslijfrente van minimaal 20 jaar;
  3. extern afstorten van de ODV naar een verzekeraar in een lijfrenteverzekering. Als de BV voor deze optie kiest, is het toegestaan om te kiezen voor een reguliere lijfrenteverzekering. De BV kan dan kiezen voor een tijdelijke oudedagslijfrente of een levenslange oudedagslijfrente.

Aanwending van de oudedagsverplichting ten behoeve van de DGA vindt plaats tussen:

• uiterlijk vijf jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd; of
• uiterlijk vanaf twee maanden nadat de DGA de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Heeft u een oudedagsverplichting in uw eigen BV? Of heeft u klanten die een ODV hebben bij hun eigen BV?

Wij bieden een aantrekkelijke oplossing tegen lage kosten.

Beheerd Beleggen: gespreid beleggen tegen lage kosten

Beleggingsexperts nemen u het werk uit handen. Zij beleggen het geld slim tegen lage kosten. Dat doen ze wereldwijd én in verschillende beleggingscategorieën: van aandelen tot staatsobligaties. Door veel pensioengeld te beleggen, kunnen zij het geld vaak beter spreiden dan de meeste aanbieders. Daardoor wordt het beleggingsrisico gespreid. Tegelijkertijd profiteert u van schaalvoordelen, waardoor de kosten laag zijn.

Wat zijn de voordelen van een ODV lijfrente?

  • Eenvoudig en geen omkijken
  • Slimme spreiding
  • Geen aankoopkosten
  • Lage servicefee en beheervergoeding
  • Minimale fondskosten

Meer weten over de Oudedagsverplichting (ODV) DGA en lijfrente?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor de Oudedagsverplichting (ODV) DGA? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.