donderdag 09 maart 2017 12:48

Pensioen in eigen beheer wordt definitief afgeschaft

De Eerste Kamer is 7 maart 2017 akkoord gegaan met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer (PEB), een novelle en overige fiscale pensioenmaatregelen. De wet treedt naar verwachting in werking per 1 april 2017 en de opbouw van DGA pensioen in eigen beheer stopt per 1 juli 2017!

Stoppen met opbouw van pensioen in eigen beheer

Dga's die pensioen in eigen beheer opbouwen, moeten vóór 1 juli 2017 de opbouw stop te zetten. Vervolgens is er de gelegenheid tot het eind van het jaar het opgebouwde pensioen af te kopen tegen een fiscaal gunstiger tarief. Dit tarief wordt in 2018 en 2019 in stappen afgebouwd.

Fiscaal gunstig?

Het wetsvoorstel strekt tot de uitfasering van het pensioen in eigen beheer (PEB) voor de directeur grootaandeelhouder. De mogelijkheid van opbouw van een pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft, gecombineerd met een tijdelijke maatregel die voorziet in de mogelijkheid van een fiscaal gefaciliteerde afkoop van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer. Voor directeur-grootaandeelhouders die hier geen gebruik van kunnen of willen maken, voorziet het wetsvoorstel in andere oplossingen.

Overige maatregelen

Daarnaast bevat dit wetsvoorstel enkele andere fiscale maatregelen die ook betrekking hebben op oudedagsvoorzieningen. Een aantal van deze maatregelen draagt bij aan het vereenvoudigen van de toepassing van de belastingwetgeving en beoogt de administratieve lasten te verminderen of te voorkomen.

Welke opties heeft een DGA?

Volgens de huidige informatie heeft de DGA de volgende opties voor de afwikkeling van het pensioen in eigen beheer:

Er zijn vier alternatieven:

  1. Afkoop
  2. Omzetting in oudedag verplichting (ODV)
  3. Premievrij pensioen
  4. Afstorten

Aandachtspunten

  • Pensioenopbouw in eigen beheer is mogelijk tot uiterlijk 1 juli 2017
  • Eerste mogelijkheid tot afkoop of omzetting is 1 april 2017. Er geld geen terugwerkende kracht tot 1 januari 2017.
  • De korting van 34,5% op de heffingsgrondslag is geldig tot 31 december 2017. De periode is niet verlengd als gevolg van uitstel ingang wetsvoorstel.
  • Aanvraag voor overdracht extern verzekerd pensioen moet vóór 1 juli 2017 aan de verzekeraar gedaan zijn. Na 1 juli 2017 is het niet langer mogelijk extern verzekerd pensioen over te dragen aan de eigen vennootschap. 

Vastleggen afspraken in notulen

Nu de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer is aangenomen, zal iedere DGA zijn toekomstige pensioenopbouw in eigen beheer moeten stoppen. Dit moet vastgelegd worden in Notulen van de Aandeelhoudersvergadering. Daarnaast is het aan de DGA en zijn partner om te beslissen welk van de vier geboden opties het beste past.

Welke oplossing voor het pensioen in eigen beheer kiest u?

Wat voor u de beste oplossing is, hangt van veel factoren af. Zo moet u rekening houden met bijvoorbeeld de hoeveelheid eigen middelen van de vennootschap, de behoefte aan geld in privé, de vermogensrendementsheffing in privé, het belastbaar inkomen in Box 1 (pensioen, AOW, lijfrente en hypotheekrenteaftrek) na de pensioendatum en vermogensrendementsheffing in Box 3 en de bereidheid van de (ex-) partner om mee te werken.

Veel twijfel bij de DGA

Uit recent onderzoek is gebleken dat een kwart van de directeur-grootaandeelhouders (dga’s) niet weet wat ze met hun bestaande pensioen in eigen beheer (PEB) gaan doen als de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer per 1 april 2017 ingaat.

Hulp nodig?

Op basis van uw bedrijfs-, fiscale en persoonlijke situatie kunnen wij een adviesrapport opmaken, waarin wij de gevolgen van de 4 opties zeer gedetailleerd voor u kunnen doorrekenen. Samen met onze pensioenadviseur, uw accountant of fiscaal adviseur zoeken wij voor u de best passende oplossing voor het DGA pensioen in eigen beheer.

Meer weten over een oplossing voor het DGA pensioen in eigen beheer?

Heeft u vragen of wenst u advies over het DGA pensioen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook online uw verzoek tot offerte bij ons indienen.

Laatst aangepast op zaterdag 17 oktober 2020 10:00