T: 072-5642669

U bevindt zich hier:Pensioen»Pensioen zelfstandig ondernemer
Pensioen zelfstandig ondernemer

Pensioen zelfstandig ondernemer

Hier vindt u een overzicht van de mogelijkheden voor een pensioen voor een zelfstandige ondernemer.

De Fiscale oudedagsreserve FOR is een voorlopige reservering, waardoor de belastingheffing bij ondernemers wordt uitgesteld om een aanvullend pensioen op te bouwen. 

De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een bepaald bedrag dat u 'opzij mag zetten' om te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Maar hoe werkt de oudedagsreserve eigenlijk?

U heeft als zelfstandig ondernemer meer lijfrente mogelijkheden door bijvoorbeeld gebruik te maken van de fiscale oudedags reserve (FOR) of het omzetten van stakingswinst. Wij geven u een beknopt overzicht op basis van informatie van de Belastingdienst.

Als zelfstandig ondernemer bouwt u niet automatisch pensioen op. Om na pensionering niet afhankelijk te zijn van alleen een AOW-pensioen, is het verstandig op tijd een aanvullend pensioen te regelen. Hieronder vindt u een paar mogelijkheden om pensioen voor zelfstandig ondernemers op te bouwen.

Risico’s horen bij ondernemerschap. Maar wilt u die ook nog als u niet meer werkt? Of kiest u dan voor zekerheid? Als freelancer, ZZP’er of een zelfstandige met een zaak bouwt u niet automatisch via een werkgever pensioen op. Wij bieden u gelukkig uitstekende alternatieven.

Als een ondernemer een onderneming staakt of heeft verkocht, dan kan er recht zijn op een aanvullende lijfrentepremie aftrek. Deze aanvullende premie-aftrek voor lijfrente hangt af van ieders specifieke situatie, zoals bijvoorbeeld de leeftijd en de hoogte van de gerealiseerde stakingswinst. Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Daarom is het verstandig u te laten adviseren.

Check uw overlijdensrisicoverzekering!