donderdag 04 oktober 2018 11:10

Premie WA-dekking autoverzekering 26% gestegen in twee jaar tijd

De premie voor de WA-dekking van autoverzekeringen is de afgelopen twee jaar gemiddeld 26% duurder geworden. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de premies van autoverzekeringen. In veel steden komt de premiestijging zelfs dik boven de 30% uit.

De premie-analyse is gedaan over de periode maanden juli 2016 t/m september 2018. Er zijn voor de analyse 650.000 vergelijkingen gemaakt en onderzocht op de stijging van de jaarpremies van WA-dekking autoverzekeringen in acht grote steden.

WA-premie Rotterdam: € 943,00

Het blijkt dat de premies in Rotterdam (met 37%) het snelst stijgen. Ook in Tilburg (36%) en Amsterdam (35%) gaan de premies snel omhoog. In Rotterdam betaal je momenteel gemiddeld € 943,00 voor een WA-autoverzekering. In Tilburg ligt dat op € 768,00. Amsterdammers betalen gemiddeld € 839,00. In Groningen stegen de gemiddelde WA-premies met 18% het minst snel. Gemiddeld ligt de premie hier momenteel op € 633,00.

Op provinciaal niveau zijn minder grote stijgingsverschillen waarneembaar. In Zuid-Holland en Noord-Brabant stegen de premies met gemiddeld 29%. In Gelderland en Utrecht was de stijging gemiddeld 23%.

Premie Polo en Astra pijlsnel omhoog

In de analyse van verzekeringspremies werd ook gekeken naar de premiestijgingen bij de tien meest voorkomende automerken. De WA-premies voor de Volkswagen Polo en de Opel Astra stegen met respectievelijk 38% en 36% het snelst. De premies voor deze auto’s liggen momenteel respectievelijk op gemiddeld € 838 en op € 739. De minst snelle premiestijging werd gevonden bij de Ford Focus. Deze auto werd gemiddeld slechts 9% duurder om te verzekeren.

Einde premiestijging nog niet in zicht

Het einde van de premiestijgingen is voorlopig nog niet in zicht: Er is een toename van het aantal schades, tegelijk neemt ook de hoogte van de kosten per schade toe. Datzelfde geldt voor letselschades. Ook de affectiewet, die per 1 januari 2019 van kracht is, zal de WA-premie verder opdrijven. Deze maakt het mogelijk voor de naasten van mensen die letselschade oplopen om smartengeld te eisen. Dat geldt ook voor nabestaanden van mensen die om het leven komen bij verkeersongelukken.

Vergelijk de premie voor uw autoverzekering!

Als u wilt weten of uw autoverzekering beter geregeld kan worden dan kunt u online een vergelijking maken of neem contact op met onze assurantieadviseur en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies en deskundige bemiddeling.

Online vergelijking

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag 04 oktober 2018 11:16