dinsdag 16 oktober 2018 09:16

Premieverhoging zakelijke schadeverzekeringen Nationale Nederlanden per 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 verhoogt Nationale Nederlanden de premies van een aantal zakelijke schadeverzekeringen. Het aantal schades en het gemiddelde bedrag per schadeclaim is gestegen. Ook verwacht de verzekeraar een stijging in schadevergoedingen per 1 januari 2019 door de nieuwe wet die vergoeding van affectieschade regelt.

Daarom acht Nationale Nederlanden het nodig dat zij de premies van een aantal verzekeringen vanaf 1 januari 2019 per contractvervaldatum verhogen. De oorzaak van de toegenomen kosten verschilt per verzekering.

Wat is affectieschade?

Nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van mensen met ernstig en blijvend letsel als gevolg van een ongeluk, geweldsmisdrijf of medische fout krijgen recht op een schadevergoeding. De Eerste Kamer stemde in april 2018 in met het wetsvoorstel vergoeding affectieschade. Deze regeling gaat in per 1 januari 2019.

Premieverhoging Nationale-Nederlanden

Nationale Nederlanden verhoogt alleen de verzekeringen in de Zekerheidscombinatie Bedrijven en losse verzekeringen. Onderstaande premieverhogingen gelden dus niet voor verzekeringen in het Zekerheidspakket of Zekerheid op Maat.

Soort verzekering

Premieverhoging 2019 %

Dekking / toelichting

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

10%

De verhoging geldt alleen voor:

•  Agrarische bedrijven (behalve hoveniers)

•  Bouw (behalve aannemers, dakdekkers en loodgieters inclusief dakdekken)

•  Groothandel

•  Industrie

•  Onderwijsinstellingen

•  Overige dienstverlening

•  Sport- en Ontspannings-verenigingen (behalve denksport, drumband en hobbyclub)

•  Transport

•  Vrije beroepen (Medisch)

•  Zakelijke dienstverlening

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

20%

De verhoging geldt alleen voor:

•  Aannemers

•  Detailhandel Food

•  Detailhandel Non Food

•  Horeca

•  Loodgieters incl. dakdekken

•  Medische instellingen

•  Overheid

Bestelautoverzekering

15%

8%

8%

WA-dekking

Beperkt Casco-dekking

Cascodekking

Garageverzekering

15%

Gebouwverzekering

10%

De verhoging geldt alleen voor de Gebouwverzekering

Vrachtautoverzekering

15%

8%

8%

WA-dekking

Beperkt Casco-dekking

Cascodekking

Wagenparken

15%

8%

8%

WA-dekking

Beperkt Casco-dekking

Cascodekking

Dit zijn minimale algemene premieverhogingen. Per continuatievoorstel wordt beoordeeld of er andere maatregelen nodig zijn.

Werkmaterieelverzekering

15%

De verhoging geldt voor alle rubrieken

Zakelijke personenauto

15%

8%

8%

WA-dekking

Beperkt Casco-dekking

Cascodekking

Preventieclausule 'brandgevaarlijke werkzaamheden'

De preventieclausule 'brandgevaarlijke werkzaamheden' is door Nationale Nederlanden aangepast voor dakdekkers en loodgieters inclusief dakdekken. Als de preventieclausule nog niet is aangepast, dan doet de verzekeraar dat alsnog per eerstkomende contractvervaldatum.

Wat houdt de preventieclausule in?

In de clausule zijn preventie-eisen opgenomen waarmee het risico van schade door brand vermindert of zelfs wordt voorkomen. Heeft u schade veroorzaakt door brandgevaarlijk dakdekkerswerk en heeft u niet voldaan aan de preventie-eisen? Dan biedt Nationale Nederlanden op dit moment tóch dekking, maar met een verhoogd eigen risico.

Waarom past Nationale Nederlanden de preventieclausule aan?

Het komt nog te vaak voor dat klanten niet voldoen aan de preventie-eisen bij brandgevaarlijk dakdekkerswerk. Naast het feit dat het werk een groot risico met zich mee brengt, vindt de verzekeraar schade voorkomen heel belangrijk. Daarom scherpt Nationale Nederlanden de preventieclausule per contractvervaldatum aan.

Wat verandert er aan de preventieclausule?

De klanten die per contractvervaldatum niet voldoen aan de preventie-eisen, hebben geen dekking meer tegen schade door brandgevaarlijk dakdekkerswerk.

Daarnaast zijn enkele preventie-eisen verder aangescherpt. Dit vermindert de kans op schade en dat bespaart veel narigheid. Downlaod hieronder de aangepaste en nieuwe preventieclausules.

Premieverhogingen Delta Lloyd

Soort verzekering

Premieverhoging 2019

Gebouwverzekering

10%

Motorrijtuigenverzekering
(personenauto, bestel- en vrachtauto)

15% op de WA-dekking
8% op de (Mini) Cascodekking

Werkmaterieelverzekering

15%

Informatie voor de klanten van Nationale-Nederlanden

De verzekeraar informeert de klanten via een brief. Het is de bedoeling dat klanten de brieven over de premieverhogingen voor 1 november 2018 ontvangen. De klanten ontvangen geen nieuwe polis naar aanleiding van de premieverhoging. De klantbrief is de bevestiging.

Informatie voor de huidige Delta Lloyd klanten

De verzekeraar informeert de klanten via de verlengingsbrief. Nationale Nederlanden verzendt deze brief op de gebruikelijke manier. Klanten ontvangen het premievoorstel per contractvervaldatum vanaf 1 januari 2019. De nieuwe premie staat op de verlengingsnota.

Informatie voor adviseurs

Vanaf 1 november 2018 zijn de aangepaste premies (inclusief verhogingen) beschikbaar en worden opgenomen in de offertes die ingaan op of na 1 januari 2019.

Meer weten over de premieverhoging van de zakelijke schadeverzekeringen van Nationale Nederlanden?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte als alternatief voor uw huidige verzekeringen bij Nationale Nederlanden of Delta Lloyd? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en schadeservices.

Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.

Laatst aangepast op dinsdag 16 oktober 2018 11:57