maandag 13 februari 2017 10:09

Tweede Kamer akkoord met afschaffing Pensioen in Eigen Beheer (PEB)

De Tweede Kamer is donderdag 9 februari 2017 akkoord gegaan met wijzigingen in het wetsvoorstel voor afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Het licht staat op groen voor verdere behandeling in de Eerste Kamer. Als het parlement snel werkt zal met ingang van 1 april 2017 voor de DGA geen pensioenopbouw in eigen beheer meer mogelijk zijn. Welke keuzes kunt maken en welke alternatieven voor toekomstige pensioenopbouw zijn er?

Einde in zicht voor Pensioen in Eigen Beheer (PEB)

De door de Tweede Kamer aangenomen wijzigingen regelen dat onder voorwaarden de op de fiscale balans geactiveerde toekomstige indexeringslasten van de winst mogen worden afgetrokken. Dit geldt voor de situatie wanneer u als DGA kiest voor afkoop van pensioen in eigen beheer of voor omzetting in een oudedagsverplichting.

Naar verwachting stemt de Eerste Kamer op 7 maart zowel over de wijzigingen als over het totale wetsvoorstel tot afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Per 1 april 2017 kan dan het hele afschaffingstraject ingaan.

Keuzemogelijkheden Pensioen in Eigen Beheer (PEB)

Dat traject komt er kort gezegd op neer dat er vanaf 1 april 2017 geen verdere pensioenopbouw in eigen beheer meer mogelijk is. U krijgt drie jaar de tijd om te kiezen wat u wilt gaan doen met de reeds opgebouwde pensioenaanspraken. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Het pensioen afstempelen en tegen de fiscale waarde afkopen met een belastingkorting.
  • Het pensioen afstempelen en tegen de fiscale waarde omzetten in een oudedagsverplichting.
  • Het pensioen in eigen beheer ongewijzigd laten. Verdere opbouw is vanaf 1 april 2017 echter niet meer mogelijk.

Schema afschaffing Pensioen in Eigen Beheer (PEB)

Schema afschaffing Pensioen in Eigen Beheer PEB

Drie maanden de tijd om pensioenzaken te regelen

Als de Eerste Kamer instemt heeft u als DGA drie maanden de tijd, dus tot 1 juli 2017, om de nodige zaken te regelen rondom de afschaffing van het pensioen in eigen beheer. U moet daarbij denken aan onder andere het premievrij maken van het in eigen beheer opgebouwde pensioen, het aanpassen van de pensioenbrief, het eventueel terughalen van een extern verzekerd pensioendeel en de besluitvorming over deze punten in de algemene vergadering van aandeelhouders.

Bescherming positie partner en nabestaandenpensioen

In de meeste gevallen heeft dat ook gevolgen voor de partner, in de vorm van nabestaandenpensioen (partnerpensioen) of pensioenverevening bij scheiding. Veel dga’s zullen ervoor kiezen het pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting, of zelfs helemaal af te kopen. In die beslissing moet de partner betrokken worden, dat is een wettelijk vereiste.

Aangezien de oudedagsvoorziening die in eigen beheer is opgebouwd daarmee wegvalt, kan de partner aanspraak maken op een compensatie. Afhankelijk van de wijze waarop die compensatie wordt geregeld, heeft dat belangrijke civielrechtelijke gevolgen. Niet zelden zal het huwelijksgoederenregime moeten worden aangepast. Daarnaast speelt het risico van een schenking bij over- of ondercompensatie.

Let op!
Voor het eventueel terughalen van een extern verzekerd pensioendeel is het voldoende dat uw externe verzekeraar vóór 1 juli een verzoek tot overdracht heeft ontvangen. De administratieve afhandeling kan dan vervolgens binnen de gebruikelijke termijnen in 2017 plaatsvinden.

Uw DGA pensioen in de toekomst

Alle informatie over pensioen in eigen beheer gaat over wat u in het verleden aan pensioen heeft kunnen opbouwen. De keuze voor afkoop, omzetten of voortzetten gaat over de fiscale keuze voor het DGA pensioen wat u heeft opgebouwd voor 2017.Naast deze maatregelen blijft het mogelijk op DGA pensioen op te bouwen. U heeft ook de mogelijkheid om in privé aanvullend pensioen op te bouwen met een lijfrenterekening of -verzekering.

Meer weten over DGA Pensioen of DGA Pensioen in Eigen Beheer (PEB)

Heeft u vragen of wenst u meer informatie dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en persoonlijk polisbeheer.