Verlenging van uw pensioencontract?

Verlenging van uw pensioencontract? Pixabay

Verlenging van uw pensioencontract - Heeft u een voorstel ontvangen voor de verlenging van uw (collectief) pensioencontract? Laat u dan goed adviseren en vraag onze pensioenadviseur om pensioenadvies. Als gevolg van alle veranderingen in de pensioenwereld kunnen er grote verschillen ontstaan tussen uw oude pensioenregeling en het verlengingsvoorstel. Het overstappen naar een ander aanbieder of zelfs een andere pensioenregeling kan veel kosten besparen voor werkgevers en werknemers. Een marktvergelijking kan u hierbij helpen.

Offerte aanvragen

Overwegingen bij verlening van een pensioencontract:

Past de pensioenregeling nog bij uw organisatie en situatie?

Als gevolg van de economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn veel pensioenregelingen aangepast aan de bedrijfseconomische situatie. Niet elke werkgever heeft de pensioenregeling aangepast. Het verlengingsvoorstel biedt een uitstekende gelegenheid tot heroverweging(en).

Hoe om te gaan met de gestegen kosten van de middelloonregeling?

Bij de verlenging van een pensioencontract gebaseerd op een middelloonregeling (uitkeringsovereenkomst) worden werkgevers en werknemers nu geconfronteerd met een fors hogere pensioenlast. Dit als gevolg van de toegenomen levensverwachting, de lage marktrente en de daarvan afhankelijke rekenrente. In het voorstel voor de nieuwe pensioenregeling wordt een hoger premie gerekend voor dezelfde pensioentoezegging. Voorstel accepteren of pensioenregeling herzien? 

Effecten van modernisering van de pensioenregeling

Bij het opmaken van een verlengingsvoorstel gaan verzekeraars ervan uit dat u de pensioenregeling nagenoeg ongewijzigd voortzet. De oude pensioentoezegging is vaak het startpunt van het verlengingsvoorstel. Als gevolg van onder andere het provisieverbod en onder druk van de concurrentie hebben diverse aanbieders hun kosten fors verlaagd ten opzichte van de oude pensioencontracten. Hier kunnen werkgevers en werknemers kosten besparen. Een marktvergelijking helpt u hierbij.

Welke contractsduur?

Ook is er een verbetering te realiseren voor wat betreft de minimale contractsduur. In het verleden werden 5 en 10 jaars contracten afgesloten. Bij veel aanbieders is de looptijd teruggebracht van minimaal 1 jaar tot 5 jaar. Check het nieuwe aanbod!

Wie biedt het beste beleggingsresultaat?

Pensioenregelingen zijn in het algemeen afhankelijk van het beleggingsresultaat. Diverse verzekeraars en premiepensioeninstellingen bieden (lifecycle-)fondsen aan, welke oplopend kunnen zijn in risico, van zeer defensief tot zeer offensief. Maar welke aanbieder biedt u de beste resultaten en welke rating is van toepassing? Ook ontstaan er verschillen in het eindresultaat door de gehanteerde kosten voor het beleggen in fondsen. Ook vragen veel werknemers zich af welke garanties van toepassing (kunnen) zijn.

Zekerheid in combinatie met beleggingen?

Pensioenkapitaal wordt per definitie belegd. Maar in welke verhouding staan risico en rendement? Een beperkt aantal aanbieders bieden momenteel een combinatie van beleggen en garantie. Welke keuze krijgt u in het verlengingsvoorstel? Welke dekking en garanties gelden er bij overlijden en arbeidsongeschiktheid? Denk hierbij aan dekking voor het ANW-hiaat, gegarandeerd nabestaandenpensioen, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en WIA aanvullingen.

Start nu met uw voorbereidingen!

Controleer welke einddatum bij u van toepassing is. Dit kunt u vinden in uw pensioencontract of uitvoeringsovereenkomst. Start minimaal een halfjaar van te voren met het adviestraject voor verlenging en/of heroverweging en analyse van uw (nieuwe)pensioenregeling. Hierdoor heeft u ruim de tijd voor de analyse van uw mogelijkheden voor een nieuwe pensioenregeling. En als u gekozen heeft voor een andere pensioenregeling of aanbieder dan heeft u ook de tijd om uw werknemers goed te (laten) informeren.

Hulp nodig bij de verlenging van uw pensioen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over uw mogelijkheden bij de verlenging van uw pensioen? Bel 072-5642669 of mail uw vraag aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij kunnen u van dienst zijn met advies, bemiddeling en beheer en communicatie.