vrijdag 19 juli 2019 08:20

WAB en ziekteverzuim van uw horecapersoneel

Zet u als horecaondernemer geregeld flexwerkers in om pieken en dalen in drukte op te vangen? Onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) betaalt u straks maar liefst 5% meer WW-premie voor flexibele werknemers dan voor uw vaste personeel. Maar, vast personeel brengt óók risico’s met zich mee. U zit niet te wachten op hoge verzuimkosten en extra werk als een vaste medewerkers ziek wordt. Een verzuimverzekering met arbodienstverlening biedt uitkomst: u bent verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte én een effectieve aanpak van ziekteverzuim.

Gevolgen Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in de Horeca

Onder de WAB wordt het inzetten van flexwerkers niet alleen duurder, maar ook minder vrijblijvend:

  • U bent straks verplicht om een oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren op te roepen.
  • Na 12 maanden heeft uw oproepkracht recht op een contract voor het gemiddelde aantal uur dat hij dat jaar heeft gewerkt.
  • Payrollers hebben straks vrijwel dezelfde status als uw eigen werknemers.

Aan de andere kant hoopt het kabinet dat het onder de WAB voor u gemakkelijker wordt om vast personeel aan te nemen. Bijvoorbeeld doordat:

  • Het voor u gemakkelijker wordt om vast personeel te ontslaan.
  • U een lagere transitievergoeding betaalt voor werknemers die meer dan tien jaar in dienst zijn.

Verzuim horecabedrijven

Voorziet u dat u voor langere tijd werk heeft in uw bar of restaurant? Dan kan het voordelig zijn om uw flexibele krachten een vast contract aan te bieden. Maar, wat als een vaste medewerker langdurig ziek wordt? Volgens de horeca-cao betaalt u uw werknemer het eerste jaar 95% en het tweede jaar 75% van het loon door. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van uw zieke werknemer. Dat laatste kost u tijd én geld.

Let op!

Onder de WAB komt het kabinet u iets tegemoet in uw kosten bij verzuim: als u uw werknemer na twee jaar ziekte ontslaat, krijgt u de transitiekosten via het UWV vergoed.

Verzuimverzekering met arbodienstverlening

Een zieke kok of medewerker in de bediening kan u dus flink op kosten jagen. En het kost u veel tijd om uw personeel te begeleiden bij verzuim en re-integratie.

Gelukkig kunt u dit voorkomen met een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Als een van uw vaste medewerkers dan (langdurig) ziek wordt, bent u verzekerd van loondoorbetaling. Een arbodienstverlening helpt u bij de begeleiding en re-integratie van ziek personeel. U kunt gebruik maken van een verzuimcoach die u helpt bij de preventie van verzuim binnen uw bedrijf, voorkomen is beter dan genezen!

 

Advies

Offerte aanvragen

Laatst aangepast op vrijdag 19 juli 2019 08:43