T: 072-5642669

U bevindt zich hier:Klantenservice»Honig en Honig»Zeven vragen over de Kennis- en ervaringstoets

Zeven vragen over de Kennis- en ervaringstoets

Als u zonder advies een complex en impactvol financieel product wilt aanschaffen, wordt dit execution only genoemd. De verzekeraar of adviseur, waar u een product wilt aanschaffen, is dan wettelijk verplicht om te toetsen of u over voldoende kennis en ervaring beschikt om op verantwoorde wijze tot aanschaf over te gaan. Wat houdt die toets in? En wat gebeurt er als de uitslag van de toets niet positief is? Lees hieronder de meest gestelde vragen over de kennis- en ervaringstoets.

Zeven vragen over de Kennis- en ervaringstoets

1. Voor welke producten is de toets verplicht?

De toets is verplicht voor alle financiële producten die onder het provisieverbod vallen, behalve voor uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen. Bekijk hier welke producten onder het provisieverbod vallen.

2. Wie moet de toets uitvoeren?

De toets moet worden uitgevoerd door de financiële dienstverlener die rechtstreeks complexe en impactvolle financiële producten aanbiedt, zoals een verzekeraar.

3. Wat houdt de toets in?

Aan complexe en impactvolle financiële producten zijn risico’s verbonden. De toets is bedoeld om te kijken of u zich voldoende bewust bent van die risico’s. Begrijpt u de risico’s? En kunt u inschatten wat ze betekenen voor uw eigen financiële situatie? 

In de praktijk betekent dit dat u een aantal vragen moet beantwoorden, voordat u een complex en impactvol financieel product aanschaft. De financiële dienstverlener die u de toets afneemt, mag zelf bepalen hoe hij de toets uitvoert. Het kan zijn dat hij de vragen samen met u doorloopt, maar hij kan ook verwijzen naar een online vragenlijst waar u de vragen zelf kunt invullen.

4. Wanneer moet de toets worden uitgevoerd?

De toets moet voorafgaand aan het verlenen van de financiële dienst worden afgenomen. Dit betekent dus dat u de toets moet doen vóórdat u een complex en impactvol financieel product aanschaft.


5. Wat doet de financiële dienstverlener met de antwoorden?

Alleen de financiële dienstverlener die u de toets afneemt, ziet de antwoorden die u invult; hij mag de uitkomsten dus nooit aan anderen verstrekken. Met de antwoorden die u geeft, kan hij beoordelen of u over voldoende kennis en ervaring beschikt om op een verantwoorde manier een complex en impactvol financieel product aan te schaffen. U moet zich ervan bewust zijn dat u zelf moet nagaan of het product past bij uw behoefte en situatie.

6. Wat gebeurt er als de uitslag op positief is?

De financiële dienstverlener die u de toets voorlegt, zal u, vaak direct, informeren over de uitslag. Als de uitslag positief is, betekent dit dat u het financiële product kunt afsluiten. U bepaalt altijd zelf of u ook tot aanschaf overgaat.

7. En wat als de uitslag niet positief is?

Als de uitslag negatief is, zal de financiële dienstverlener u waarschuwen dat het raadzaam is om advies in te winnen. Uiteraard bepaalt u zelf of u dit opvolgt of dat u het product toch zonder advies afsluit. De aanschaf van een complex en impactvol financieel product via execution only is dus uw eigen verantwoordelijkheid.

Nieuws

Compensatie transitievergoeding bij ontslag langdurig zieke werknemers

Compensatie transitievergoeding bij ontslag langdurig zieke werknemers

Werkgevers worden vanaf 2020 gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenh...

Lees meer ...

5 tips om langdurig ziekteverzuim te voorkomen

5 tips om langdurig ziekteverzuim te voorkomen

Een zieke medewerker kost gemiddeld € 250,00 per dag en dat bedrag kan verder oplopen. Gelukkig duurt ziekte bij de meeste medewerkers niet langer dan enkele dagen. Als verzuim echter langer duurt, krijgt de werkgever te maken met allerlei wettelijke...

Lees meer ...

Ziekteverzuim begin 2018 hoger dan gemiddeld

Ziekteverzuim begin 2018 hoger dan gemiddeld

In het eerste kwartaal van 2018 was het ziekteverzuimpercentage hoger dan het in jaren geweest was: maar liefst 4,9%. De laatste keer dat het verzuimpercentage zo hoog was, is meer dan 10 jaar geleden. De reden hiervoor is o.a. de griepepidemie van b...

Lees meer ...

Honig en Honig uw Register Adviseur Verzuim en Inkomensmanagement (RVI®)!

Honig en Honig uw Register Adviseur Verzuim en Inkomensmanagement (RVI®)!

Honig en Honig beschikt sinds kort over een Register Adviseur Verzuim en Inkomensmanagement. Wim Honig heeft het diploma Register Adviseur Verzuim en Inkomensmanagement (RVI®) behaald. Deze opleiding legt een goede basis voor adviezen over (verzekerd...

Lees meer ...

Klaar voor de nieuwe arbowet? Nog 1 maand tot 1 juli 2018!

Klaar voor de nieuwe arbowet? Nog 1 maand tot 1 juli 2018!

Binnenkort is het zover. Dan is het 1 juli 2018, hét moment waarop werkgevers alles geregeld moeten hebben in het kader van de nieuwe Arbowet. Voor de invoering van de nieuwe regels in de Arbowet en het Arbobesluit hebben werkgevers en/of de HR-afdel...

Lees meer ...

De Amersfoortse biedt een AOV voor zware beroepen

De Amersfoortse biedt een AOV voor zware beroepen

Ook in de huidige discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd doemen ze weer op: de zware beroepen. Deze maken het voor mensen op de arbeidsmarkt nauwelijks haalbaar om langer door te werken. Inkomensverzekeraar De Amersfoortse speelt op de discu...

Lees meer ...