T: 072-5642669

U bevindt zich hier:Bedrijven»Beroepsaansprakelijkheid»Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Pixabay

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten. Een beroepsfout kan leiden tot vermogensschade (financieel verlies) of soms tot zaakschade (schade aan bezittingen) of letselschade (lichamelijke of geestelijke schade), zoals bij architecten of ingenieurs. Die schade kunt u verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), waarbij de dekking volledig is afgestemd op uw beroep, branche of werkzaamheden.

Offerte aanvragen

Dekking

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt zuivere vermogensschade als gevolg van beroepsfouten. We spreken van zuivere vermogensschade als er alleen financiële schade is (geen letsel en geen schade aan zaken). Zuivere vermogensschade is niet gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Daarbij gaat het om puur financiële schade, ofwel vermogensschade.

Verplichte beroepsaansprakelijheidsverzekering

Voor sommige beroepen geldt een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering zoals:

 • Accountants (RA en AA)
 • Administratiekantoren die zijn aangesloten bij NOAB of NOB
 • Advocaten
 • Architecten lid van de BNA
 • Assurantietussenpersonen / nationaal regime
 • Bewindvoerders (WSNP)
 • Certificerend actuarissen
 • Makelaars o.z. lid van de NVM / VBO / Vastgoed Pro / NWWI

Wat is er verzekerd met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die is ontstaan bij anderen door beroepsfouten. Het maakt daarbij niet uit of u zelf een fout maakt of dat iemand onder uw verantwoordelijkheid dat doet.

 • Schade bij uw opdrachtgever die ontstaat door een beroepsfout of verkeerd advies.
 • Schade door een beroepsfout of verkeerd advies van uw medewerkers (ook uitzendkrachten, stagiaires en vrijwilligers).
 • Schade door een beroepsfout of verkeerd advies van bedrijven die u inhuurt (die dezelfde werkzaamheden verrichten als u).
 • Kosten voor juridische hulp die Centraal Beheer inschakelt (rechtsbijstand).
 • Kosten van een strafproces of tuchtprocedure.
 • Kosten van een geschiloplossing zonder rechter (toestemming Centraal Beheer vereist).
 • Wettelijke rente over het schadebedrag.
Voorbeelden beroepsaansprakelijkheid
 • U maakt software voor voorraadadministratie voor uw klant. Maar in de software zit een fout, waardoor uw klant zijn producten niet op tijd kan leveren.
 • Voor een klant verzorgt u de belastingaangifte. Maar u vergeet rekening te houden met een nieuwe regeling. Daardoor betaalt uw klant meer belasting dan nodig is.
 • Voor de bouwtekeningen die u heeft gemaakt als architect, zijn foute berekeningen gemaakt. Daardoor kloppen de afmetingen van de bouwmaterialen niet. De bouw ligt een tijd stil omdat de berekeningen opnieuw gemaakt moeten worden. Pas daarna kan de bouw verdergaan. De schade die de opdrachtgever daardoor oploopt, bijvoorbeeld het doorbetalen van zijn personeel in de tussenliggende periode, is verzekerd.

Dit zijn de belangrijkste situaties waarin een verzekeraar wij betaalt. Wilt u meer weten? Lees dan de verzekeringsvoorwaarden van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is er niet verzekerd met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

 • Schade door het niet (op tijd) uitvoeren van de opdracht.
 • Schade door overschrijding van kosten door foute begrotingen of prijsberekeningen.
 • Schade door rechtshandelingen die u uitvoert zonder toestemming.
 • Schade door het overtreden van intellectueel of industrieel eigendomsrecht.
 • Schade door smaad, laster, belediging of liegen.
 • Schade door asbest.
 • Schade door een (niet-plotselinge) milieuaantasting.
 • Boetes en afkoopsommen. 
Voorbeelden niet gedekte schade
 • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvulling op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Het is geen vervanging. Schade aan personen of zaken is dan ook niet gedekt op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
 • Een belangrijke andere schade die niet verzekerd is, is schade door boetes of garanties. U kunt in uw leveringsvoorwaarden bijvoorbeeld opnemen dat u een boete betaalt als u uw advies te laat oplevert. Of u spreekt een garantie af. Deze kosten vergoeden verzekeraars niet.

Dit zijn de belangrijkste situaties waarin verzekeraars niet betalen. Wilt u meer weten? Lees dan de verzekeringsvoorwaarden van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Hoogte verzekerde bedrag beroepsaansprakelijkheidsverzekering

U kunt uw beroepsaansprakelijkheid verzekeren vanaf een verzekerd bedrag van € 250.000,00 tot € 5.000.000,00. Een hoger verzekerd bedrag is mogelijk op aanvraag. Wat voor u het juiste verzekerde bedrag is hangt af van uw beroep en de specifieke voorwaarden in uw branche of de eisen van uw opdrachtgever(s).

Eigen risico

Het eigen risico verschilt per beroep of branche. Afhankelijk hiervan kunt u vaak kiezen voor een bedrag tussen € 1.000,00 en € 10.000,00. Voor sommige beroepen geldt een afwijkend eigen risico. Of dit voor uw beroep geldt en hoe hoog dit eigen risico is, leest u in onze offerte.

Meer weten over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Bent u benieuwd wat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor u kan betekenen? Wij adviseren u over de benodigde dekking en berekent de premie op basis van uw situatie. Bel 072-5642669 of mail naar info@honigenhonig.nl.

Pin it

Nieuws

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Het kabinet is niet van plan de bekostiging van de bedrijfsartsen weg te halen bij werkgevers en voortaan via de Zorgverzekeringswet te laten lopen. Dat stelt staatssecretaris Van Ark duidelijk in antwoord op Kamervragen.

Lees meer ...

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van mensen met ernstig en blijvend letsel als gevolg van een ongeluk, geweldsmisdrijf of medische fout krijgen recht op een schadevergoeding. De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met het wetsvoorstel...

Lees meer ...

Verzekeraars en brandweer slaan alarm: helft bedrijven failliet na brand

Verzekeraars en brandweer slaan alarm: helft bedrijven failliet na brand

Veel ondernemers onderschatten de impact van een (grote) brand op de continuïteit van hun bedrijf. Ongeveer de helft van de ondernemingen is na zo’n brand binnen twee jaar failliet. Een gezamenlijke visie van het Verbond van Verzekeraars en de brandw...

Lees meer ...

Informatie voor relaties van Honig en Honig over de Verwerkingsovereenkomst (AVG)

Informatie voor relaties van Honig en Honig over de Verwerkingsovereenkomst (AVG)

U heeft er vast al iets over gelezen. Op 25 mei a.s. treedt in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, in werking. Deze (Europese) verordening heeft tot doel burgers extra bescherming te bieden op het gebied van privacy. Uiteraard...

Lees meer ...

Einde overgangsregeling Arbowet

Einde overgangsregeling Arbowet

De vernieuwde Arbowet is op 1 juli 2017 ingegaan. De overgangsregeling van 1 jaar eindigt op 1 juli 2018. Vanaf dat moment moeten alle werkgevers aan alle verplichtingen vanuit de Arbowet voldoen.

Lees meer ...

Verzilverhypotheek biedt uitkomst voor “arme” ouderen

Verzilverhypotheek biedt uitkomst voor “arme” ouderen

Ouderen met weinig inkomen, maar wel met een woning met een behoorlijke overwaarde én geen mogelijkheid om die overwaarde te verzilveren. Oftewel ‘steenrijk, maar geldarm’. Daar lijkt nu verandering in gekomen. Met de Verzilverlening van de Stichting...

Lees meer ...