Reconstructiekostenverzekering

Reconstructiekostenverzekering - Heeft u brand- of waterschade? Dan is de kans groot dat uw bedrijfsadministratie geheel of gedeeltelijk verloren gaat. De reconstructiekostenverzekering dekt de kosten die u maakt om uw administratie weer te herstellen. De reconstructiekostenverzekering is vooral zinvol voor bedrijven met veel administratieve werkzaamheden. U kunt de reconstructieverzekering los afsluiten of als onderdeel van de bedrijfsschadeverzekering. Heeft u ook andere kosten om uw bedrijf weer op te starten na schade, zoals tijdelijke huur van een bedrijfsgebouw of apparatuur? Dat verzekert u met de reconstructiekostenverzekering .

Offerte Reconstructiekostenverzekering aanvragen

Welk soort verzekering is de reconstructiekostenverzekering?

De reconstructiekostenverzekering vergoedt de (extra) kosten om uw bedrijf voort te zetten bij een (dreigende) stilstand als gevolg van een materiële schade. Zodat u bijvoorbeeld tijdelijk andere bedrijfsruimte, machines en/of computerapparatuur kunt huren. Bovendien vergoedt de reconstructiekostenverzekering de reconstructiekosten die direct voortvloeien als gevolg van materiële schade. Verzekerd zijn o.a. de schadeoorzaken: brand, neerslag, storm, ontploffing, blikseminslag, lekkage, inbraak en diefstal. De verzekerde gebeurtenissen, dekkingen en uitsluitingen komen vaak overeen met die voor de bedrijfsschadeverzekering.

Wat is verzekerd met de reconstructiekostenverzekering?

Verzekerd zijn reconstructiekosten die direct voortkomen uit stilstand van uw bedrijf of reconstructiekosten die worden veroorzaakt door een stoornis. De kosten moeten direct en alleen zijn veroorzaakt door materiele schade aan het gebouw of de inventaris na bijvoorbeeld een gedekte schade.

U bent verzekerd voor reconstructiekosten. Met reconstructiekosten bedoelen wij kosten die u in alle redelijkheid moet maken:

  • om uw administratieve gegevens opnieuw te verzamelen en vast te leggen
  • om opgeslagen gegevens in computers of andere elektronische informatiedragers terug te halen

Bij reconstructiekosten kunt u denken aan:

  • extra personeelskosten
  • extra energie- of telefoonkosten
  • kosten voor vervangende documenten en boeken
  • huur tijdelijke ruimte voor het herstelwerk

De kosten worden vergoed voor de vergoedingstermijn die u kiest.

Storing nutsvoorzieningen

Lijdt u schade in de zin van deze polis door een storing bij een bedrijf dat gas, water of elektriciteit levert? Dan bent u daarvoor verzekerd als de storing een ononderbroken periode van tenminste 6 uur duurt.

Schadevergoeding

De extra kosten en reconstructiekosten moeten veroorzaakt zijn door een verzekerde schade aan de bij u in gebruik zijnde zaken. De vergoeding vindt plaats tot maximaal het op het polisblad genoemde verzekerde bedrag. Er kan geen sprake zijn van onderverzekering.

Verzekerd bedrag

U bepaalt zelf het verzekerde bedrag. Verzekeraars vergoeden de schade tot maximaal dit verzekerde bedrag en voor maximaal de uitkeringsduur die met u is afgesproken. U vindt dit op de polis.

Wat is niet verzekerd?

In een aantal situaties is schade niet verzekerd. Bijvoorbeeld schade door overstroming en aardbeving, door ongedierte en geleidelijk werkende invloeden, opzet en illegale activiteiten op het verzekerde adres. In de polisvoorwaarden leest u wat er wel en wat er niet verzekerd is. Check de polisvoorwaarden of vraag advies aan uw verzekeringsadviseur.

Fraude, opzet, strafbare activiteiten, molest

U bent niet verzekerd als u bij het afsluiten van de reconstructiekostenverzekering of bij schade fraude pleegt. Of als er bij schade sprake is van opzet of roekeloosheid of criminele en strafbare activiteiten. U bent ook niet verzekerd als de schade het gevolg is van molest of een atoomkernreactie. Onder molest verstaan verzekeringsmaatschappijen: binnenlandse onlusten, burgeroorlog, gewapend conflict, muiterij, oproer en opstand.

Boetes en dubieuze debiteuren

Boetes, kosten door contractbreuk en afschrijvingen op dubieuze debiteuren zijn niet verzekerd.

Onderhoud en constructie

Niet verzekerd is schade door sneeuwdruk en ophoping van water, als deze schade ontstaat door de onderhoudstoestand of constructie van het gebouw of als de schade hierdoor erger wordt.

Waterschaden

Een aantal schades die worden veroorzaakt door water zijn niet verzekerd. Bijvoorbeeld schade door vochtdoorlating van muren, binnendringen van grondwater, neerslag door openstaande ramen, deuren of andere niet afgesloten openingen, permanent gebruik van vulslangen en terugstromen van rioolwater anders dan via buizen en sanitair.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Voor de meeste verzekeraars moet u een back-up van uw gegevensbestanden hebben, die vaak maximaal een week oud is. Zonder deze back-up bent u niet verzekerd. Waterschade is ook niet altijd gedekt. Lees hiervoor de polisvoorwaarden of vraag advies aan onze verzekeringsadviseur. Schade door constructiefouten is niet gedekt bij neerslag en sneeuwdruk.

Afspraken

Als u de reconstructiekostenverzekering afsluit, maken verzekeringsmaatschappijen afspraken met u over preventie. Houdt u zich niet aan deze afspraken? Dan keren zij mogelijk niet of niet volledig uit. De afspraken vindt u op uw polisblad.

Eigen risico 

Er geldt geen eigen risico, behalve als verzekeraars iets anders met u afspreken. Dit vindt u dan op de uw polisblad.

Leegstand

Als uw bedrijfsgebouw geheel of gedeeltelijk leeg staat, langer dan een aantal maanden buiten gebruik is, of is gekraakt, bent u alleen verzekerd tegen schade door brand en storm. U moet deze situatie vaak binnen een maand aan ons of de verzekeraar melden, tenzij u hiervan niet op de hoogte kon zijn. Na uw melding unnen zij de reconstructiekostenverzekering beëindigen of de premie en voorwaarden wijzigen.

Waar ben ik gedekt?

De verzekering geldt voor de locaties in Nederland die op uw polisblad vermeld staan.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Als u de reconstructiekostenverzekering aanvraagt of schade meldt, moet u alle vragen eerlijk beantwoorden. Geef veranderingen in uw situatie zo snel mogelijk aan ons door. Meld een schade altijd zo snel mogelijk. En u moet zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen en beperken.

Wat kost de verzekering?

U kunt de reconstructiekostenverzekering los afsluiten of als onderdeel van uw bedrijfsschadeverzekering. De premie is onder andere afhankelijk van de vergoedingstermijn en uw bedrijfsgrootte. Onze verzekeringsadviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden en kosten.

Wanneer en hoe betaal ik?

U kunt kiezen of u de premie per maand, kwartaal, halfjaar of eenmaal per jaar betaalt. Betalen kan via een automatische incasso of (digitale) nota.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

De reconstructiekostenverzekering begint op de ingangsdatum die op de polis staat. Betaalt u de premie niet op tijd? Dan kunnen verzekeraars de reconstructiekostenverzekering stoppen.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Vaak kunt u na het 1e jaar de reconstructiekostenverzekering dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand. Dat kunt u schriftelijk aan de verzekeringsmaatschappij of onze adviseur doorgeven.

Algemene informatie reconstructiekostenverzekering

Bovenstaande informatie geeft een samenvatting van de reconstructiekostenverzekering. In een offerte, op de polis en de polisvoorwaarden staat uitgebreid beschreven waarvoor u wel en niet bent verzekerd.

Wat zijn de voordelen van een reconstructiekostenverzekering voor mijn bedrijf?

  • Ook dekking voor reconstructie van gegevens die niet in een computer zijn opgeslagen
  • De reconstructietermijn bedraagt vaak maximaal 52 weken
  • Dekt de kosten van het herstellen van uw administratie
  • Verschillende dekkingsmogelijkheden
  • Belangrijke aanvulling op bestaande brandverzekeringen 

Meest gestelde vragen 

Wanneer kies ik een reconstructiekostenverzekering?

U kunt kiezen voor een reconstructiekostenverzekering: uw bedrijf kan na een (grote) schade direct na het reconstrueren van de administratie weer verder, zonder omzet mis te lopen. 

Welke concrete kosten vallen onder de dekking van een reconstructiekostenverzekering?

Kosten voor de reconstructie van de administratie, voor het gebruik van lokalen en tijdelijke inrichting daarvan en voor het gebruik van machines. Daarnaast vallen ook lonen hieronder voor werkkrachten die de reconstructie uitvoeren en alle overige noodzakelijke kosten die in verband met de reconstructie worden gemaakt.

Hoe bepaal ik het te verzekeren bedrag?

Het te verzekeren bedrag is een inschatting van de verwachte kosten. Er kan bij de reconstructiekostenverzekering geen sprake zijn van onderverzekering.

Wilt u weten hoe u het te verzekeren bedrag, of de te bepalen uitkeringsperiode vaststelt?

De deskundigen van Honig en Honig, met een ruime ervaring in risicomanagement en wij geven u hierbij graag advies.

Wat is het maximaal te verzekeren bedrag?

Dit hangt af van de aard van uw administratie. Wanneer klanten- of voorraadgegevens bij externe bronnen achterhaald moeten worden, kunnen verzekerde bedragen van € 30.000 of zelfs hoger noodzakelijk zijn.

Mijn bedrijfsadministratie is volledig gedigitaliseerd en ik maak gebruik van een online back-upservice. Is een reconstructiekostenverzekering noodzakelijk?

Wanneer uw back-upservice goed functioneert en niet afhankelijk is van (voor schade vatbare) bedrijfsapparatuur, dan is een reconstructiekostenverzekering voor u niet noodzakelijk.

Zijn reconstructiekosten niet standaard meeverzekerd bij de Bedrijfsschadeverzekering?

De Bedrijfsschadeverzekering biedt MKB-bedrijven vaak standaard een dekking van € 5.000 voor reconstructiekosten. Wanneer dit bedrag voor uw bedrijf niet toereikend is, kan een afzonderlijke polis uitkomst bieden.

Meer weten over de reconstructiekostenverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de reconstructiekostenverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.

Meer in deze categorie: Lichtreclameverzekering »