T: 072-5642669

U bevindt zich hier:Zakelijk»Personeelsverzekeringen»Ziekteverzuim en ERD»ZW-ERD verzekering

ZW-ERD verzekering

ZW-ERD verzekering Pixabay

Met de ZW-ERD verzekering verzekert u de kosten voor de Ziektewet die u als eigenrisicodrager heeft. Tegelijkertijd profiteert u van maximale preventie van WGA-instroom door deskundig casemanagement. Verder kunnen de administratieve en financiële plichten, die bij het eigenrisicodragerschap van de Ziektewet horen, door de verzekeraar verzorgd.

Offerte aanvragen

Dekking

Ziektewet eigenrisicodragerschap verzekering

Vanaf 1 januari 2014 bent u als werkgever maximaal 12 jaar verantwoordelijk voor uw zieke (ex-)werknemers, zowel vaste als flexibele krachten. Als een flexibele werknemer aan het einde van zijn dienstverband ziek is of zich binnen vier weken daarna ziek meldt, zijn de kosten van zijn Ziektewetuitkering voor uw rekening.

Houdt de ziekte aan en komt hij in de WGA terecht, dan bent u ook verantwoordelijk voor de kosten van de WGA-uitkering. In totaal kunt u zo tot wel twaalf jaar verantwoordelijk zijn voor ziekte van tijdelijke werknemers.

Wat is eigenrisicodragen voor de Ziektewet?

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet, kiest u voor grip op de groep flexwerkers. Zo kunt u – en niet UWV - invloed uitoefenen om de kosten voor Ziektewet uitkeringen te beperken en de instroom in de WGA zoveel als mogelijk te voorkomen. Aan eigenrisicodragen voor de Ziektewet zijn wel plichten verbonden, die gecontroleerd worden door UWV. Het niet naleven van de eisen heeft consequenties.

Wanneer en hoe kunt u eigenrisicodrager worden?

Er zijn jaarlijks twee momenten waarop u eigenrisicodrager kan worden voor de Ziektewet: op 1 januari en op 1 juli bij de Belastingdienst. Het aanvraagformulier voor de ZW-eigenrisicodragerschap dient u tenminste 13 weken voor deze data naar de Belastingdienst te sturen, samen met een artsverklaring, die door de verzekeraar wordt verzorgd. U kunt het formulier onderaan dit artikel downloaden.

Minimale kostenrisico’s, maximale preventie van WGA-instroom

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet moet u het eigenrisicodragerschap goed invullen. De ZW-ERD verzekering bestaat uit 4 modules die u naar keuze kunt samenstellen qua dienstverlening en verzekering. De samenstelling van deze modules is afhankelijk van uw bedrijfsomvang en kan vaak alleen worden afgesloten in combinatie met een verzuimverzekering en de dienstverlening rondom arbo en re-integratie. Bij een aantal verzekeraars krijgt u hierdoor een Poortwachtergarantie voor Verzuim en Ziektewet.

Private uitvoering van de Ziektewet/WGA bewezen succesvoller

Nu is het UWV verantwoordelijk voor de uitvoering Ziektewet/WGA en de re-integratie van uw zieke ex-medewerkers. Als die begeleiding geen effect heeft dan kan dit gevolgen hebben voor uw individuele Ziektewet- en WGA premie omdat de ex-werknemer langer ziek is. De afgelopen jaren is gebleken dat UWV niet is ingericht om de begeleiding goed te doen. Maar het is wel in uw belang dat uw zieke ex-medewerker op een adequate manier wordt begeleid en alle mogelijkheden benut om te werken.

Daarnaast worden werkgever en werknemer ondersteund met o.a. advies over ziekte en arbeidsongeschiktheid en bieden verzekeraars vaak een re-integratiebudget ter voorkoming van instroom in ZW of WGA.

ZW ERD diensten

Als u eigenrisicodrager wordt voor de Ziektewet (ZW) kunt u kiezen uit de volgende diensten:

 1. Arbobegeleiding Ziektewet
  Dit is een totaalpakket aan dienstverlening door een gerenommeerde arbodienst.
 2. Re-integratiemanager Ziektewet
  U krijgt een professionele casemanager, die het re-integratieproces van de (ex-)werknemer coördineert en begeleidt in de ziektewetperiode. Deze professionals onderhouden actief contact met de ex-werknemer  en houden ook u goed op de hoogte.
 3. Ziektewet Uitkering
  Als eigenrisicodrager bent u verplicht om een Ziektewet uitkering te regelen voor de medewerker die ziek uit dienst gaat. Dat regelwerk nemen wij uit handen.
 4. Uitbreidingsmodule Ziektewet Loonadministratie
  Als eigenrisicodrager bent u verplicht om een aparte verzuim en loonadministratie te voeren voor medewerkers die recht hebben op een Ziektewetuitkering. Wij regelen dat voor u. 

Wat is niet verzekerd met de ZW-ERD verzekering

Een verzekeraar biedt u zekerheid, maar er zijn situaties waarin er geen dekking is:

 • Verzekeraars keren niet uit als er geen wettelijk recht is op een Ziektewetuitkering
 • De eerste twee ziektedagen in de Ziektewetperiode vallen onder het eigen risico van de zieke ex-werknemers (net zoals bij het UWV). Als een loondoorbetaling bij ziekte voorafgaat aan de Ziektewetuitkering en minimaal twee dagen heeft geduurd, geldt er geen eigen risico.
 • Ziektegevallen die al bestaan als de verzekering ingaat, zijn niet verzekerd. Voor ex-werknemers die een Ziektewetuitkering ontvangen blijft het UWV zorgen voor de uitkering en begeleiding. Als u het risico bij een andere verzekeraar heeft ondergebracht en overstapt, hangt het af van de polisvoorwaarden van uw huidige verzekeraar of bestaande ziektegevallen verzekerd blijven.

Meer weten over de ZW-ERD verzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op en bel Honig en Honig 072-5642669 of mail uw vraag naar info@honigenhonig.nl. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel polisbeheer.

Pin it

Nieuws

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Het kabinet is niet van plan de bekostiging van de bedrijfsartsen weg te halen bij werkgevers en voortaan via de Zorgverzekeringswet te laten lopen. Dat stelt staatssecretaris Van Ark duidelijk in antwoord op Kamervragen.

Lees meer ...

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van mensen met ernstig en blijvend letsel als gevolg van een ongeluk, geweldsmisdrijf of medische fout krijgen recht op een schadevergoeding. De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met het wetsvoorstel...

Lees meer ...

Verzekeraars en brandweer slaan alarm: helft bedrijven failliet na brand

Verzekeraars en brandweer slaan alarm: helft bedrijven failliet na brand

Veel ondernemers onderschatten de impact van een (grote) brand op de continuïteit van hun bedrijf. Ongeveer de helft van de ondernemingen is na zo’n brand binnen twee jaar failliet. Een gezamenlijke visie van het Verbond van Verzekeraars en de brandw...

Lees meer ...

Informatie voor relaties van Honig en Honig over de Verwerkingsovereenkomst (AVG)

Informatie voor relaties van Honig en Honig over de Verwerkingsovereenkomst (AVG)

U heeft er vast al iets over gelezen. Op 25 mei a.s. treedt in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, in werking. Deze (Europese) verordening heeft tot doel burgers extra bescherming te bieden op het gebied van privacy. Uiteraard...

Lees meer ...

Einde overgangsregeling Arbowet

Einde overgangsregeling Arbowet

De vernieuwde Arbowet is op 1 juli 2017 ingegaan. De overgangsregeling van 1 jaar eindigt op 1 juli 2018. Vanaf dat moment moeten alle werkgevers aan alle verplichtingen vanuit de Arbowet voldoen.

Lees meer ...

Verzilverhypotheek biedt uitkomst voor “arme” ouderen

Verzilverhypotheek biedt uitkomst voor “arme” ouderen

Ouderen met weinig inkomen, maar wel met een woning met een behoorlijke overwaarde én geen mogelijkheid om die overwaarde te verzilveren. Oftewel ‘steenrijk, maar geldarm’. Daar lijkt nu verandering in gekomen. Met de Verzilverlening van de Stichting...

Lees meer ...