Nieuws

Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws van Honig en Honig.

In de snel veranderende zakelijke omgeving van vandaag de dag worden bestuurders en managers steeds vaker geconfronteerd met toenemende aansprakelijkheidsrisico's. Wij maken u graag bewust van de noodzaak van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en wijzen u op belangrijke aandachtspunten rondom bestuurdersaansprakelijkheid. Hieronder bespreken we de 10 belangrijkste redenen om de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering te overwegen:
Wij ontvangen regelmatig vragen over de snelheidslimieten voor verschillende voertuigen. Niet alleen auto's, maar ook andere voertuigen zoals vrachtwagens, bussen, auto’s met caravans en zelfs landbouwvoertuigen hebben hun eigen regels als het gaat om de maximumsnelheid. In dit artikel bespreken we de maximumsnelheden voor verschillende voertuigen, vooral op de snelweg, en welke factoren een rol spelen bij deze snelheidslimieten. Wanneer we in dit artikel over het gewicht van een voertuig spreken, dan bedoelen we het ledig gewicht plus het laadvermogen.
Dit besluit wijzigt het Verzamelbesluit pensioenen. De wijziging betreft een goedkeuring met betrekking tot de premievrije voortzetting bij arbeidsongeschiktheid.
Bent u actief als groothandel? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende regels en vormen van aansprakelijkheid die gelden rondom import. Want stel: u importeert elektrische apparaten en één van die apparaten veroorzaakt kortsluiting waardoor de gebruiker letsel oploopt. Of u importeert kachels, één ervan veroorzaakt brand. De kans bestaat dat de kosten van het letsel en de brandschade voor rekening van u of uw bedrijf komen.
Elektrische installaties zijn onmisbaar, maar ze brengen ook risico’s met zich mee. Daarom gelden er veel veiligheidsnormen voor zulke installaties. De mensen die er dagelijks mee bezig zijn, kennen de normen en een belangrijk deel van de inhoud. Maar voor de meeste adviseurs is dat geen dagelijkse kost. In dit artikel willen we daarom de belangrijkste normen en hun functie uitleggen.
Het aantal bedrijfsbranden in Nederland is in 2024 met 23% toegenomen ten opzichte van 2023. Dit blijkt uit recente jaaroverzicht van Stichting Salvage. Deze stichting verleent eerste hulp aan alle gedupeerden bij schade door brand, blikseminslag, explosie, water, storm en/of aanrijding namens de gezamenlijke brandverzekeraars in Nederland.
Per 1 januari 2025 vervalt de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) vrijstelling voor bestelauto’s met een verbrandingsmotor. Dat zijn bestelauto’s die rijden op benzine, diesel, gas of een hybride variant. Bestelauto’s die volledig elektrisch rijden behouden de BPM-vrijstelling.
Per 1 januari 2025 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast.
In de snel veranderende zakelijke omgeving van vandaag de dag worden bestuurders en managers steeds vaker geconfronteerd met toenemende aansprakelijkheidsrisico's. De noodzaak van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is groter geworden door de toegenomen (wettelijke) bestuurdersaansprakelijkheid.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes.
Jaarlijks indexeren verzekeraars de verzekerde bedragen van de brandverzekeringen op basis van de indexcijfers. Dit zorgt mogelijk voor een premieverhoging op de brandproducten die gebruik maken van deze index. Deze verhoging wordt doorgevoerd per verlengings- of prolongatiedatum van de polis.
Bij 200.000 WIA-uitkeringen vanaf 2020 wordt onderzocht of er fouten zijn gemaakt in het berekenen van de hoogte van de uitkering. Het lijkt erop dat dit bij zo’n 25.000 tot 50.000 uitkeringen het geval is. Het UWV vindt dat pijnlijk en gaat deze fouten corrigeren. En het UWV werkt intussen aan het voorkomen van nieuwe fouten.
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers aanpassen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Met de aanpassing wordt gevolg gegeven aan de verschillende reacties die op het wetsvoorstel zijn gekomen, vanuit de samenleving en van uitvoeringsinstanties zoals het UWV en de Belastingdienst. Van Hijum verwacht daarom het voorstel niet meer voor de zomer in te kunnen dienen bij de Tweede Kamer.
Vanaf 1 januari 2025 geldt een kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen en werkmaterieel. Voertuigregistratie is verplicht sinds 1 januari 2021, maar tot 2025 was er voor voertuigen die minder snel konden rijden dan 25 kilometer per uur geen kentekenplaat verplicht. Per 1 januari 2025 is het verplicht om een kentekenplaat op het voertuig gemonteerd te hebben ongeacht de constructiesnelheid of rijsnelheid van het voertuig.
De AOW-leeftijd in 2030 is vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Dat komt omdat de structurele levensverwachting minder snel omhooggaat dan gedacht. De belangrijkste oorzaak is de hogere oversterfte sinds corona. In de wet is vastgelegd dat de verhoging van de AOW-leeftijd jaarlijks wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde resterende levensverwachting op 65- jarige leeftijd.
Pagina 1 van 11