Garageverzekering

Met de garageverzekering kunnen garage- en autobedrijven alle bedrijfsrisico’s goed verzekeren. De garageverzekering biedt een basisdekking voor wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen (WAM-risico) en aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). De garageverzekering kan op maat worden gemaakt met aanvullende dekkingen zoals een casco-dekking voor uw eigen voertuigen of voertuigen van uw klanten. De garageverzekering wordt ook gebruikt voor aansprakelijkheidsverzekering handelsvoorraad (Registratie Dekking Bedrijfsvoorraad RDB) of Goene plaat verzekering (Handelaarskenteken verzekering).

Offerte garageverzekering aanvragen

Welk soort verzekering is de garageverzekering?

Een garageverzekering vergoedt schade aan anderen als gevolg van uw werkzaamheden en schade aan anderen die toegebracht is door uw motorrijtuigen of die van uw klanten als u deze onder u heeft voor reparatie of onderhoud. Bijvoorbeeld als een van uw auto’s betrokken raakt bij een aanrijding, u de dure camper van een klant beschadigt of als een medewerker of klant letsel oploopt. U kunt ook kiezen voor aanvullende dekkingen.

Voor wie is de garageverzekering?

De garageverzekering is geschikt voor bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in de automotive sector en aanverwante bedrijven (zoals handelaren in motorrijtuigen, schadeherstelbedrijven, landbouwmechanisatiebedrijven en restauratiebedrijven) en zich willen verzekeren voor:

  • het financiële risico van wettelijke aansprakelijkheid (WA) voor schade die met hun motorrijtuigen aan anderen wordt toegebracht (Aansprakelijkheid Motorrijtuigen). Een WA-verzekering is wettelijk verplicht;
  • het financiële risico voor andere schade die aan anderen wordt toegebracht (Aansprakelijkheid voor Bedrijven).

De garageverzekering is niet geschikt voor:

  • bedrijven en organisaties die niet in Nederland zijn gevestigd
  • bedrijven die handelen in, werkzaamheden verrichten aan of fabriceren van autobussen, kraanwagens, brandweervoertuigen, voertuigen van defensie of van de overheid, invalidevoertuigen, vaartuigen, kermisattracties, en voertuigen die op vliegvelden, in havens of in olieraffinaderijen worden gebruikt
  • fabrikanten van (motor)voertuigen, of onderdelen daarvan
  • verhuurbedrijven
  • takel- en bergingsbedrijven
  • veilingbedrijven
  • demontagebedrijven
  • recyclingbedrijven
  • autotransporteurs
  • stallingbedrijven
  • valet parking-bedrijven
  • autoclubs
  • deurwaarders
  • kredietverstrekkers
  • bedrijven die zijn gehuisvest in een woon- of kantoorgebouw

Wat is verzekerd met de garageverzekering?

De garageverzekering bestaat uit een aantal modules. U kiest zelf waarvoor u verzekerd wilt zijn.

Basis: Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Met de dekking Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) bent u verzekerd voor schade die u of uw medewerker veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders als u daarvoor aansprakelijk bent. De volgende onderdelen kunnen met de dekking Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) deel uitmaken:

  • Algemene aansprakelijkheid
  • Werkgeversaansprakelijkheid
  • Aansprakelijkheid voor milieuaantasting

De Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) verzekert u niet voor schade aan de motorrijtuigen van uw klanten. Dit kunt u verzekeren met de dekking Schade aan voertuigen van klanten.

Keuze: Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)

Met de dekking aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) bent u verzekerd voor schade aan anderen of andermans zaken. Het gaat om schade die is veroorzaakt met uw motorrijtuig of met een motorrijtuig van een klant dat aan uw bedrijf is toevertrouwd voor reparatie of onderhoud. Dit is een wettelijk verplichte verzekering. Met de aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) kunt u ook de aansprakelijkheid volgens de WAM bij het rijden met een handelaarskenteken verzekeren.

Keuze: Rechtsbijstandverzekering

Met de Rechtsbijstandverzekering voor bedrijven en beroepen krijgt u deskundige hulp bij het verhalen van schade aan uw motorrijtuigen en aanhangwagens. Maar ook bij juridische geschillen over andere kwesties, zoals aankoop, onderhoud of reparatie. En u bent verzekerd als particulier. Verzekeraars bieden ook dekking voor incassobijstand binnen Nederland als uw klant niet betaalt voor geleverde producten of diensten. U kunt ook kiezen voor de dekking rechtsbijstand voor motorrijtuigen, dan krijgt u deskundige hulp bij het verhalen van schade aan uw motorrijtuigen en aanhangwagens.

Keuze: Verkeersschadeverzekering voor werknemers (WEGAM)

Met de dekking Verkeersschadeverzekering voor werknemers bent u verzekerd voor schade van u en uw werknemers tijdens deelname aan het verkeer voor zakelijke doeleinden.

Keuze: Werknemersschadeverzekering

Met de Werknemersschadeverzekering zijn uw werknemers verzekerd voor schade die ze bij een ongeval tijdens hun werk oplopen maar waarvoor u als werkgever niet aansprakelijk bent. Ze zijn verzekerd voor de schade als gevolg van een ongeval tijdens het werk, in het verkeer en tijdens bedrijfsuitjes en zakenreizen. Ook schade tijdens woon-werkverkeer is meeverzekerd.

Keuze: Schade aan voertuigen van klanten

Met de dekking Schade aan voertuigen van cliënten bent u verzekerd voor schade aan voertuigen die uw klanten aan uw bedrijf hebben toevertrouwd voor reparatie of onderhoud in het kader van de hoedanigheid zoals vermeld op het polisblad. Het opnieuw uitvoeren van verkeerd uitgevoerde werkzaamheden is niet verzekerd. Voor schade door brand geldt meestal een lager verzekerd bedrag. Het verzekerd bedrag staat op de polis.

Keuze: Schade aan eigen voertuigen (casco)

Met de dekking Casco bent u verzekerd voor schade aan eigen motorrijtuigen, een motorrijtuig voorzien van uw handelaarskenteken of motorrijtuigen die u verkoopt namens een fabrikant, importeur of dealer (consignatie). U bent alleen verzekerd voor schade aan motorrijtuigen die u in consignatie heeft als ze niet ergens anders zijn verzekerd. Bij diverse verzekeraars kunt u kiezen voor het verzekeren van schade aan de handelsvoorraad en voor het verzekeren van de eigen rijrisico's. U kunt ook kiezen voor beiden. Afhankelijk van het bouwjaar van het motorrijtuig geldt er een casco of een beperkt casco dekking. Welke termijn hiervoor geldt staat op uw polisblad. U kunt de samenstelling bespreken met onze uw adviseur.

Keuze: Schade tijdens verhuur

Schade die ontstaat als u een auto verhuurt kan in sommige gevallen verzekerd worden.

Keuze: Handelsvoorraad motorrijtuigen

U kunt kiezen voor het verzekeren van schade aan de handelsvoorraad en motorrijtuigen in consignatie namens de fabrikant of importeur.

Keuze: Hulpverlening

De dekking Hulpverlening is bestemd voor personen- en bestelauto's en motorfietsen. Indien meeverzekerd geldt de hulpverlening alleen na een ongeval of een ander plotseling van buiten komend onheil. Het is dus geen pechdekking. Deze optie is verschillend per verzekeraar beschikbaar.

Keuze: Ongevallenverzekering inzittenden (OVI)

De Ongevallenverzekering keert een bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden van u, uw werknemers en de bestuurders van motorrijtuigen van uw bedrijf.

Keuze: Schadeverzekering voor inzittenden (SVI)

De Schadeverzekering voor inzittenden (SVI) biedt dekking voor letselschade, ook van de bestuurder, en schade aan spullen. Bijvoorbeeld als het motorrijtuig is betrokken bij een ongeval en er sprake is van letsel en/of overlijden.

Keuze: Brand en/of Bedrijfsschadeverzekering.

Bij diverse verzekeraars kan de dekking kan worden uitgebreid met een Brand- en Bedrijfsschadeverzekering.

No-claim korting

Voor diverse dekkingen ontvangt u no-claimkorting. Heeft u schade? Dan moet u de korting die u in dat jaar hebt ontvangen terugbetalen.

Aan- en afmeldmodule

U meldt zelf uw motorvoertuigen aan en af. Eenmaal per jaar verrekenen verzekeraars het aantal aangemelde motorrijtuigen. Afhankelijk van de hoogte van de premie die u aan het begin van het verzekeringsjaar betaalde, betalen zij premie terug of brengen zij extra premie in rekening. Eens in de drie jaar passen zij uw premie aan op basis van de actuele omzet- en jaarloongegevens van uw bedrijf. 

Wat is niet verzekerd?

De garageverzekering keert niet altijd uit. Hieronder geven we daar enkele voorbeelden van. Raadpleeg de polisvoorwaarden voor een volledig overzicht van de dekking en de uitsluitingen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze verzekeringsadviseur.

Schade tijdens verhuur

U bent standaard niet verzekerd voor schade die ontstaat als een motorrijtuig wordt verhuurd, tenzij het wordt verhuurd als vervangend motorrijtuig tijdens een reparatie of onderhoud aan het motorrijtuig van de klant.

Rijden zonder rijbewijs, misbruik van alcohol of drugs

U bent niet verzekerd bij rijden zonder rijbewijs of bij misbruik van alcohol of drugs. Heeft u hierdoor schade aan een ander veroorzaakt? Dan vergoeden verzekeraars de schade wel aan de benadeelde partij. Maar zij hebben het recht om de schade op u te verhalen. In dat geval moet u de schade aan de verzekeringsmaatschappij terugbetalen.

Fraude, opzet, strafbare activiteiten, molest

U bent niet verzekerd als u bij het afsluiten van de garageverzekering of bij een schade fraude pleegt. Of als er bij schade sprake is van opzet, roekeloosheid, of criminele en strafbare activiteiten. U bent ook niet verzekerd als de schade het gevolg is van molest of een atoomkernreactie. Onder molest wordt verstaan: binnenlandse onlusten, burgeroorlog, gewapend conflict, muiterij, oproer en opstand.

Wedstrijden en ander afwijkend gebruik

U bent niet verzekerd voor schade die ontstaat door het meedoen aan wedstrijden, optochten en toertochten.

Werkzaamheden niet goed uitgevoerd

U bent niet verzekerd voor het opnieuw verrichten van werkzaamheden omdat u die u eerder niet goed heeft uitgevoerd zijn. 

Slijtage

Niet verzekerd is schade ontstaan door geleidelijke werkende invloeden of normale slijtage.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Eigen risico

Voor bepaalde rubrieken kan een eigen risico gelden en verschilt per dekking. Check de polisvoorwaarden of vraag advies aan onze verzekeringsadviseur.

Preventie

Als u niet voldoet aan de afspraken over preventie die verzekeraars met u gemaakt hebben, dan keren zij niet altijd uit. De specifieke preventie eisen worden vastgelegd op het polisblad en/of de aanvullende clausules.

Schade aan medeverzekerden

U bent alleen verzekerd voor schade aan spullen van verzekerden onderling als de schade het gevolg is van de werkzaamheden van uw bedrijf.

Waar ben ik gedekt?

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

    U bent in het algemeen verzekerd in Europa. verschillend per verzekeraar kan er sprake zijn van werelddekking. Daarnaast kan het dekkingsgebied ook afhankelijk zijn van de schadeoorzaak.
  • Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)

    U bent verzekerd in de landen die op de groene kaart staan.
  • Rechtsbijstandverzekering

    U bent verzekerd in de Europese Economische Ruimte (EER)
  • Verkeersschadeverzekering voor Werknemers (WEGAM)

    U bent wereldwijd verzekerd
  • Werknemersschadeverzekering

    U bent wereldwijd verzekerd
  • Schade aan voertuigen van klanten

    U bent in Nederland verzekerd
  • Schade aan eigen voertuigen (casco)

    U bent verzekerd in de Europese Economische Ruimte (EER) en de landen die op de groene kaart staan.
  • Ongevallenverzekering inzittende (OVI)

    U bent wereldwijd verzekerd
  • Schadeverzekering voor inzittenden (SVI)

    U bent verzekerd in de Europese Economische Ruimte (EER) en de landen die op de groene kaart staan.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Als u de garageverzekering aanvraagt en als u een schade meldt, moet u alle vragen eerlijk beantwoorden. U moet zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen en beperken. Meld schade zo snel mogelijk. En geef veranderingen in uw situatie zo snel mogelijk aan ons door.

Wanneer en hoe betaal ik?

U kunt kiezen of u uw premie maandelijks, per kwartaal, per half jaar of eenmaal per jaar betaalt. Betalen kan via een automatische incasso of (digitale) nota.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

De garageverzekering begint op de datum die op uw polis staat. De verzekeringstermijn is een jaar. Als de garageverzekering niet wordt opgezegd, dan loopt deze telkens voor een jaar door. Betaalt u de premie niet op tijd? Dan kunnen verzekeraars de garageverzekering stoppen.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Na het eerste jaar kunt u de garageverzekering dagelijks opzeggen. De garageverzekering eindigt dan een maand daarna of zoveel later als u wenst. Opzeggen doet u schriftelijk of per e-mail bij ons of rechtstreeks bij de verzekeringsmaatschappij

Algemene informatie garageverzekering

Bovenstaande informatie geeft een samenvatting van de garageverzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor u wel en niet bent verzekerd.

Meest gestelde vragen

Is schade toegebracht aan geluidsapparatuur in auto's van mijn klanten ook verzekerd?

Ja, die is meeverzekerd. Er geldt geen maximum voor schade aan accessoires, beeld- en geluidsapparatuur.

Hoe vindt de premie-afrekening plaats? 

De premie van de garageverzekering is gebaseerd op een aantal risicofactoren. De vastgestelde premie is een voorlopige premie. Na afloop van een verzekeringsjaar wordt aan de hand van de door u te verstrekken gegevens de definitieve premie vastgesteld en vindt er naverrekening plaats. Dit kan inhouden dat u premie moet bijbetalen, maar ook dat u teveel betaalde premie terug ontvangt.

Hoe wordt de premie voor de garageverzekering berekend?

De premie van de garageverzekering is afhankelijk van de rubrieken die u verzekerd en wordt gebaseerd op:

  • het aantal aangemelde motorrijtuigen
  • het soort motorrijtuigen
  • de jaaromzet
  • het jaarloon (rechtsbijstandverzekering)
  • het loon Werkloosheidswet voor franchise (ongevallen) 

Bij de voordelen meldt u een No-claimkorting vooraf. Wat gebeurt er wanneer ik in dat jaar schade krijg? 

Bij de jaarlijkse afrekening vindt er dan een correctie van de No-claimkorting plaats en moet de te veel berekende korting worden terugbetaald.

Voor wie is de garageverzekering?

  • Antiroestbehandelingsbedrijf (tectyleerbedrijf)
  • APK-station
  • Auto spotrepair
  • Auto tuning
  • Auto uitdeuk- en spuitinrichting
  • Autobanden-/uitlatenservicebedrijven
  • Autobandenhandel + montage
  • Autobandenhandel + Montage autobanden en uitlaten
  • Autobeklederij
  • Autogas/LPG inbouw
  • Autohandelaren
  • Autopoetsbedrijf
  • Autorestauratiebedrijf
  • Autoruitreparatie
  • Autoruitreparatiebedrijven
  • Autoschadeherstelbedrijven (al dan niet FOCWA-lid)
  • Autotelecommunicatie-, alarm-, hifi- inbouwbedrijf
  • Autoverhuur als nevenactiviteit
  • Autowasstraat
  • Benzine- en servicestations
  • Bromfietsbedrijf
  • Bromfietshandel, rijwiel en brommobielbedrijf (tot 45km)
  • Camperbedrijf
  • Caravan dealer
  • Caravanbedrijf
  • Carrosseriebedrijven en carrosseriebouwers (al dan niet FOCWA-lid)
  • Carrosseriebouwbedrijf
  • Dealers en subdealers
  • Garagebedrijf voor personen-, bestel- en vrachtauto's
  • Garagebedrijven (al dan niet BOVAG-lid)
  • Handelsbedrijven
  • Heftruck reparatie/onderhoud
  • Kraanreparatiebedrijf
  • Landbouwmechanisatiebedrijven
  • Motor- en bromfiets(reparatie)bedrijven
  • Motorrijwielbedrijf
  • Ombouwen van auto’s
  • Quickservicestations
  • Revisiebedrijf
  • Rijwiel en brommobielbedrijf
  • Servicestation
  • Stallingsbedrijven
  • Straalbedrijf
  • Takel- en bergingsbedrijf
  • Tankstations (met en zonder wasstraat)
  • Uitlaatspecialisten

Preventiemaatregelen

De garageverzekering kent (voor sommige rubrieken) minimale preventiemaatregelen, waaraan iedere verzekeringnemer moet voldoen. Deze worden hieronder beschreven.

Sleutelbeheer 

De sleutels van alle motorrijtuigen (inclusief handelsvoorraad), alsmede klantenmotorrijtuigen die achterblijven op het (de) risicoadres(sen), moeten altijd in een gesloten en braakwerende kluis (minimale waardeberging € 5.000) te worden opgeborgen. De kluis dient conform voorschriften verankerd te zijn. Van de verzekering is uitgesloten schade ontstaan door onvoldoende zorg. Hiervan is in ieder geval sprake bij diefstal, braak, joyriding of vermissing als:

  • Het motorrijtuig wordt achtergelaten, terwijl de sleutel(s) of kentekenbewijzen in het motorrijtuig aanwezig is/zijn, of
  • Het motorrijtuig wordt achtergelaten zonder dit af te sluiten met uitzondering van de in de werkplaats en/of showroom aanwezige motorrijtuigen tijdens bedrijfstijd, of
  • Niet alle bij het motorrijtuig behorende originele sleutels en/of kentekenbewijzen kunnen worden overlegd, behalve als kan worden aangetoond dat deze waren opgeborgen in een braakwerende kluis die zich bevindt in het (de) bedrijfspand(en), waarbij sprake moet zijn van zichtbare braakschade aan de kluis.

Stalling motorrijtuigen na sluitingstijd

Na sluitingstijd moeten alle eigen motorrijtuigen (incl. handelsvoorraad) alsmede klantenmotorrijtuigen die achterblijven op het (de) risicoadres(sen) in het afgesloten bedrijfspand of achter een deugdelijk en afgesloten hekwerk te worden gestald.

Afval en emballageafhandeling ter voorkoming van brand

  • Brandbaar afval moet verzameld worden in vlamdovende afvalbakken en/of in metalen containers voorzien van een metalen deksel;
  • De vaten/cans met verse en afgewerkte olie en diesel moeten boven een metalen opvangbak te worden geplaatst voorzien van een stalen rooster, zodanig dat de opvangbak ruimschoots de maximum aanwezige hoeveelheid aan olie en diesel kan opvangen;
  • Buiten het pand opgeslagen brandbare materialen moeten op brandveilige afstand van het pand opgeslagen te zijn.

Brandpreventie

  • De voorgeschreven blusmiddelen jaarlijks laten controleren door een REOB erkend bedrijf;
  • De elektrische installatie moet voldoen aan NEN 1010 en NEN 3140;
  • De verwarmingsinstallatie moet jaarlijks door een erkend installatiebedrijf worden gecontroleerd;
  • Daar waar roken is toegestaan, moet gebruik worden gemaakt van onbrandbare asbakken. Voor het legen van de asbakken moeten metalen, zelfdovende of zelfsluitende afvalbakken worden gebruikt.
  • Verlengsnoeren, voor zover niet bedoeld voor tijdelijk en kortstondig gebruik, moeten verwijderd worden en zo nodig moet men extra wandcontactdozen laten plaatsen.
  • Pictogrammen ophangen bij de aanwezige blusmiddelen;

Bouwkundige preventie tegen inbraak

  • Het hang- en sluitwerk moet minimaal voldoen aan SKG** ®.
  • Bij de aanwezigheid van overheaddeur(en) is verzekeringnemer verplicht om een hardstalen hangslot in de geleiderail van de overheaddeur(en) aan te brengen.
  • Bij de aanwezigheid van elektrische bediende deuren is verzekeringnemer verplicht buiten werktijd de spanning hiervan uit te schakelen (bijvoorbeeld met een sleutelcontact of door het inschakelen van een elektronische beveiliging).
  • Raampjes van de overheaddeur moeten aan de binnenzijde voorzien worden van een perforatieplaat of van metalen strips met een maximale afstand van 15 cm.

Elektronische preventie tegen inbraak

Wanneer wij een elektronische beveiliging voorschrijven, dan bieden wij alleen dekking voor schade door diefstal, vandalisme of brandstichting als de preventiemaatregelen voldoen aan de eisen in de VRKI (Verbeterde Risico Klasse Indeling) van het CCV. De verzekeringnemer moet kunnen aantonen dat hij deze maatregelen heeft genomen en een erkend BORG Beveiligingsbedrijf moet de elektronische preventie certificeren. Verzekeringnemer moet de geldigheidstermijn van het certificaat zelf bewaken. De specifieke eisen die in de alarmclausule stelt, moet verzekeringnemer nakomen, want wij bieden alleen dekking als hieraan is voldaan.

Compartimentering

Als de verzekeringnemer binnen de beveiligingsklasse kiest voor beveiliging door middel van compartimentering, dan moet de verzekeringnemer buiten de openingstijden van het bedrijf de waardevolle zaken opbergen in het compartiment. Als aan deze verplichting in geval van schade niet is voldaan, verlenen wij geen dekking.

Voordelen van de garageverzekering

  • Bedrijfsrisico's optimaal verzekerd
  • No-claimkorting
  • Digitaal aan- en afmelden van kentekens
  • Onze adviseur ondersteunt u op locatie
  • Premie op maat
  • Afgestemd op de automotive-sector
  • Uitgebreide maatwerkmogelijkheden

Meer weten over de garageverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de garageverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail ingevulde en ondertekende aanvraagformulier naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.