Duiken in het buitenland: denk aan uw brevet

Steeds meer Nederlanders ontdekken de schitterende onderwaterwerelden die op vele, met name tropische, bestemmingen zijn te bewonderen. Snorkelen is natuurlijk een leuke eerste kennismaking, maar wie wordt gegrepen door de onderwaterpracht, wil al snel gaan duiken. 

Duiken is echter een sport met een zeker risico. Daarom is een duikbrevet een randvoorwaarde om te mogen duiken. U kunt er voor kiezen om uw duikbrevet al in Nederland te halen, bijvoorbeeld via een duikvereniging of een -commerciële- duikschool. U weet dan zeker dat u goed begeleid wordt en dat u zich de benodigde vaardigheden goed eigen maakt. Een ander voordeel is dat er geen sprake is van een taalbarrière.

Maar ook in het buitenland kunt u over het algemeen uitstekend terecht voor een betrouwbare duikopleiding. Het voordeel daarvan is, dat u in de meeste gevallen uw ervaring al snel opdoet in tropisch natuurwater in plaats van het veel grauwere buitenwater in Nederland. Omdat er internationale afspraken zijn, is het duikbrevet dat u in Thailand of Egypte haalt, in principe niet anders dan in Nederland.

Mocht u uw duikbrevet in het buitenland willen halen, vraag dan voor alle zekerheid wel naar de diploma's van uw instructeur. Hoewel er veel bonafide duikscholen zijn, geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen.