maandag 22 juli 2024 14:13

5 aandachtspunten voor bedrijven met goederentransporten

Bedrijven met grote inkomende of uitgaande transporten van goederen/grondstoffen, zoals groothandels en productiebedrijven, werken vaak met transporteurs. Hieronder treft u 5 aandachtspunten of tips over de risico’s van goederentransport.

Offerte bedrijfsverzekeringen aanvragen

  1. Sluit zelf een goederentransportverzekering af

    Wij adviseren u zelf het goederentransport te verzekeren met een transportverzekering in plaats van uitsluitend te vertrouwen op de aansprakelijkheid van de transporteur. De transporteur kan bij een schade namelijk niet of beperkt aansprakelijk zijn.
    Een eigen goederentransportverzekering biedt een ruimere dekking. De goederentransportverzekering biedt naast een all risks dekking voor schade aan de goederen ook de volgende relevante dekkingen voor uw relatie: averij grosse, oorlogs-/stakersrisico, both to blame aanvaring, sellers/buyers interest en difference in conditions/limits, interne en intercompany zendingen. Bovendien kunt u bij schade rekenen op de expertise van de verzekeraar bij schadeafhandeling.
  2. Controleer de verzekering van de transporteur

    Wij adviseren u de afgesproken vervoerscondities en de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering van uw transporteur te controleren. Het is raadzaam om periodiek een verzekeringsverklaring afgegeven door de verzekeraar van de vervoerder op te vragen. Hiermee kunt u checken of er dekking is voor limietdoorbreking van CMR en/of andere logistieke activiteiten alsmede of het verzekerd bedrag toereikend is voor de maximale waarde van de zendingen die de transporteur voor u vervoert.
  3. Geef de transporteur instructies mee inzake diefstalpreventie

    Wij adviseren u om instructie voor diefstalpreventie mee te geven aan de transporteur. Denk hierbij aan: het gebruik van specifieke diefstalbeveiliging voor vrachtauto's en opleggers/kastenwagens, het vermijden van vrachtuitwisselingsplatforms vanwege een sterk verhoogd diefstalrisico, het gebruik van track & trace-apparatuur bij zendingen en het vragen om kenteken- en persoonsidentificatie of afhaalcode bij het ophalen/in ontvangst nemen van een zending. Ook voor de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering hanteren verzekeraars preventie-eisen.
  4. Controleer jaarlijks de dekking van de goederentransportverzekering

    Heeft u zelf een goederentransportverzekering afgesloten? Controleer dan jaarlijks of het verzekerd bedrag nog voldoende is (inflatie), of het dekkingsgebied of de goederenstromen gewijzigd zijn, of het voorschot/de vervoerde jaaromzet nog actueel is, en of de omschrijving van de verzekerde zaken nog steeds accuraat is. Pas de goederentransportverzekering zo nodig hierop aan.
  5. Let op bij dropshipments

    Wij waarschuwen u voor de risico's bij dropshipments. Daarbij is het belangrijk om vast te stellen voor wiens risico het transport is; is het transport voor risico van de leverancier of de verzekerde? Ook is het van belang om te weten waar de goederen naar toegestuurd worden; worden de goederen door de fabrikant rechtstreeks naar Nederland verzonden? Of worden zij ook rechtstreeks naar afnemers buiten Nederland verzonden. In dat laatste geval dient de goederentransportverzekering daarop aangepast te worden. Verder is het goed om te weten dat de goederentransportverzekering uitgaat van de verkoopwaarde bij een eventuele schade. 

Advies of meer informatie nodig over tranpsort, vervoerscondities en verzekeringen?

Wij bespreken deze aandachtspunten graag met u als u actief in een sector met grote inkomende of uitgaande transporten van goederen/grondstoffen, zoals groothandels en productiebedrijven. Wij maken u graag bewust van de risico’s én wij bieden u handvaten om het risicobeheer rond goederentransporten inclusief een eventuele goederentransportverzekering optimaal in te richten.

Meer weten over de goederentransportverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de goederentransportverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.

Laatst aangepast op maandag 22 juli 2024 14:21