donderdag 08 augustus 2024 10:47

Nieuwe premiepercentages WGA en Ziektewet 2025

De nieuwe premiepercentages voor de WGA en de Ziektewet voor 2025 zijn bekend. Met onze premiewijzer kunt u zelf berekenen wat uw nieuwe premie is. Wilt u in 2025 eigenrisicodrager worden of blijven? Dan betaalt u geen premie.

Premiespercentages WGA en Ziektewet stijgen in 2025

De gemiddelde premiepercentages voor zowel de WGA als de Ziektewet worden in 2025 hoger.

De premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren gaan omhoog. De gemiddelde premie van de WGA stijgt met 0,06 procentpunt naar 0,83% in 2025. Bij de Ziektewet gaat de gemiddelde premie omhoog met 0,05 procentpunt, naar 0,50%.

Jaarlijks dragen alle werkgevers sociale premies af over het loon van hun werknemers. Met deze premies verzekeren zij hun werknemers onder andere tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Voor deze verzekeringen heeft de werkgever de keuze om het risico zelf te dragen (eigenrisicodrager) of om zich publiek te verzekeren via UWV. Dit jaar geeft UWV eerder inzicht in de publieke premies dan voorheen. Hierdoor hebben werkgevers meer tijd om een keuze te maken voor het starten of beëindigen van het eigenrisicodragerschap. Werkgevers hebben hier tot 1 oktober de tijd voor.

Premie WGA

Het gemiddelde percentage van de WGA stijgt van 0,77% in 2024 naar 0,83% in 2025.

WGA

Het gemiddelde premiepercentage voor de WGA in 2025 stijgt ten opzichte van 2024 vooral door een toename van de WGA-uitkeringslasten. Voor 2024 vallen de lasten hoger uit dan bij de premievaststelling voor 2024 (in juli 2023) verondersteld, voornamelijk vanwege een tijdelijke stijging van de WGA-instroom eind 2023/begin 2024. Voor 2025 verwachten we een verdere lastenstijging, met name als gevolg van de indexaties van de uitkeringen en een beperkte toename van het aantal uitkeringsjaren. Daarnaast anticiperen we in de premievaststelling op een toekomstige financiering van WGA-staartlasten via de WGA-premie. Tot slot is uitgegaan van geen verlenging van de 60-plusmaatregel naar 2025. Dit betekent dat WGA-uitkeringen aan 60-plussers die vanaf 2025 instromen weer ten laste komen van de Werkhervattingskas in plaats van het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Mocht het kabinet later dit jaar besluiten om de 60‑plusmaatregel wel te verlengen naar 2025, dan zal dat een meevaller voor de Werkhervattingskas en een tegenvaller voor het Aof betekenen. De hogere uitkeringslasten bij de WGA komen ook tot uitdrukking in de sectorale WGA-premies. De premie stijgt voor 54 sectoren, blijft gelijk voor 4 sectoren en daalt voor 9 sectoren.

Premie Ziektewet

Het gemiddelde percentage van de Ziektewet stijgt van 0,45% in 2024 naar 0,50% in 2025.

Ziektewet

Het gemiddelde percentage voor de Ziektewet is gestegen ten opzichte van 2024. Dit komt vooral door een toename van de Ziektewet-lasten. Doordat de premiebaten in het merendeel van de periode 2019–2023 onvoldoende waren om alle lasten voor de Ziektewet te dekken, is er sprake van een negatief Ziektewet-vermogen binnen de Werkhervattingskas. Voor 2025 is de Ziektewetpremie hoger dan lastendekkend vastgesteld om het vermogenstekort terug te brengen. De stijgende trend van het gemiddelde premiepercentage is ook zichtbaar in de ontwikkeling van de sectorale percentages van de Ziektewet. De sectorale premie stijgt bij 64 sectoren en bij 3 sectoren daalt de premie. Bij de sector Uitzendbedrijven is sprake van een daling van de sectorale premie. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door lagere Ziektewet-uitkeringslasten in deze sector als gevolg van een wijziging in de cao voor uitzendkrachten per 1 juli 2023. Door deze aanpassing is bij ziekte van de uitzendkracht eerst sprake van loondoorbetaling door de uitzendwerkgever tot de einddatum in de uitzendovereenkomst in plaats van eerst een Ziektewet-uitkering verstrekt door UWV.

Eigenrisicodragerschap

Sinds 2017 is het aandeel eigenrisicodragers voor de WGA in de totale loonsom van alle werkgevers vrijwel stabiel. In 2024 komt dit aandeel naar verwachting uit op 38% van de totale loonsom. Bij de Ziektewet is sinds de invoering van de premiedifferentiatie in 2014 een geleidelijke toename van het eigenrisicodragerschap zichtbaar. Met name in de sector uitzendbedrijven is het aandeel in de loonsom van eigenrisicodragers gestegen: in 2024 komt dit uit op 70%, bij de overige bedrijven op 47%.

Geef wijziging eigen risico dragen op tijd door

Als u wilt starten of stoppen als eigenrisicodrager, dan geeft u dit door aan de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl vindt u het formulier voor de Ziektewet of het formulier voor de WGA. Het formulier moet ten minste 13 weken voor 1 juli of voor 1 januari bij de Belastingdienst binnen zijn.

Als u bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2025 eigenrisicodrager wilt worden, dan moet u dit uiterlijk op 1 oktober 2024 doorgeven. In eerdere jaren maakten wij de nieuwe premiepercentages WGA en Ziektewet altijd in september bekend. Dit jaar hebben we de premiepercentages half juli bekendgemaakt, zodat u meer tijd heeft om te beslissen.

Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025

Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 (2 MB)

Bereken uw premies WGA en Ziektewet 2025

Bereken zelf uw nieuwe premie met de premiewijzer

Meer weten over de premiepercentages WGA en Ziektewet 2025?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de WGA-ERD verzekering of ZW-ERD verzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Offerte

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag 08 augustus 2024 10:55