dinsdag 22 oktober 2024 10:44

Vragen en antwoorden over jaarruimte en lijfrente

De bladeren vallen alweer van de bomen en de dagen worden kouder. Het signaal dat het jaar bijna ten einde loopt. Dat betekent dat u weer aan de slag kunt met lijfrente en de jaarruimte. Wij zijn u graag van dienst met advies, bemiddeling en beheer van uw lijfrenterekening of lijfrenteverzekering. Daarom schreven we een overzichtelijk artikel over lijfrente en jaarruimte.

Vragen en antwoorden over jaarruimte en lijfrente

Wat is jaarruimte en hoe werkt het?

Jaarruimte is het maximale bedrag dat uw als aanvulling op uw pensioen mag sparen en van de belasting mag aftrekken. Dit is handig als u te weinig pensioen opbouwt via uw werk of als u zzp'er bent. U kunt bijvoorbeeld een lijfrente gebruiken om aanvullend pensioen op te bouwen. Hoe minder pensioen u via uw werk opbouwt, hoe meer jaarruimte u heeft.

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Er zit een hele formule achter, maar die is best ingewikkeld. U kunt uw jaarruimte berekenen via de website van de Belastingdienst. Daar vindt u een handige tool. De formule is ook afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bent u in loondienst met of zonder pensioenopbouw, of bent u zzp’er? Voor advies kunt u altijd bij onze adviseur terecht!

Stel dat ik mijn jaarruimte nu niet benut, kan ik dat later nog gebruiken?

Ja zeker! Dit noemt met reserveringsruimte. U kunt uw niet-benutte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar inhalen. Dus in 2024 kunt u naast uw jaarruimte gebruikmaken van niet-benutte jaarruimtes uit 2014 tot en met 2023. U moet wel de oudste niet-benutte jaarruimte als eerste gebruiken.

Tot wanneer kan ik jaarruimte storten?

U kunt tot en met 31 december van elk jaar een koopsom of extra storting doen. Daarna begint een nieuw jaar met nieuwe jaarruimte.

Is jaarruimte alleen interessant voor hoge inkomens?

Nee. Jaarruimte is aantrekkelijk voor alle inkomens, van laag tot hoog. U profiteert in elke inkomensgroep van de fiscale voordelen. Als u een hoger inkomen heeft kán jaarruimte meer belastingvoordeel opleveren, omdat u normaalgesproken een hoger belastingtarief betaalt. Ook is het natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Welke voordelen levert het benutten van mijn jaarruimte op?

Er zijn simpel gezegd 4 voordelen:

  1. U betaalt minder belasting. Het geld dat u voor uw pensioen opzijzet, mag u aftrekken van uw inkomen waarover u belasting betaalt
  2. U bouwt extra vermogen op voor een aanvulling op uw pensioen. Dit is handig als u later meer geld nodig heeft wanneer u stopt met werken.
  3. U betaalt nu geen belasting over het geld dat u opzijzet, pas als u uw pensioen daadwerkelijk ontvangt. Dit kan voordelig zijn als u later minder belasting betaalt omdat uw inkomen lager is dan toen u nog werkte.
  4. U betaalt geen belasting in box 3 over het opgebouwde lijfrentekapitaal.

Wat is er veranderd in jaarruimte sinds 2023?

Sinds 1 juli 2023 heeft u meer jaarruimte en reserveringsruimte. Dit komt door de Wet toekomst pensioenen (Wtp).

  • Uw jaarruimte is verhoogd naar 30% van het inkomen waarmee u pensioen opbouwt. Dit was eerst 13,3%.
  • U kunt uw niet-benutte jaarruimte, reserveringsruimte, van de afgelopen 10 jaar inhalen. Voorheen was dat 7 jaar.
  • U mag tot 5 jaar na uw AOW-leeftijd jaarruimte blijven inleggen. Dat was eerst tot aan uw AOW-leeftijd.

Wat zijn de fiscale cijfers voor mijn jaarruimte in 2024?

  • Maximale jaarruimte 2024: € 36.077,00
  • Maximale reserveringsruimte 2024 (tot 10 jaar terug inhalen): € 41.608,00
  • Maximale inkomen waarover u jaarruimte mag berekenen: € 137.800,00
  • AOW-franchise 2024: € 17.545,00

Meer weten over jaarruimte en lijfrente

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over jaarruimte en lijfrente? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, polisbeheer.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op dinsdag 22 oktober 2024 10:52