vrijdag 06 september 2024 13:00

Waarom is een verzekerd bedrag van € 1.250.000,00 van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) soms niet voldoende?

Diverse verzekeraars bieden bij de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) een keuze tussen een verzekerd bedrag van € 1,25 miljoen of € 2,5 miljoen. Verzekeraars zien de laatste tijd dat het voorkomt dat een verzekerd bedrag van € 1,25 miljoen niet voldoende is.

Gevolg te laag verzekerd bedrag bij aansprakelijkheid

Als het volledige verzekerd bedrag is uitgekeerd, stopt de schadevergoedingsplicht van de verzekeraar. Maar de schadelijdende partij kan in principe nog steeds de schade vorderen die boven het verzekerd bedrag uitkomt. Dit bedrag kan de schadelijdende partij dan direct bij de verzekerde zelf eisen.

Waarom is het verzekerd bedrag van € 1,25 miljoen soms niet meer voldoende?

Dat komt doordat schadebedragen, zeker bij ernstig letsel of overlijden, fors zijn toegenomen door onder andere:

  • Toegenomen inflatie
  • Afnemende overheidsvoorzieningen
  • Mogelijkheid tot vergoeding van affectieschade
  • Indexering van smartengeld
  • De lage rekenrente; hoe lager de rekenrente, hoe hoger de schadevergoeding voor toekomstschade is

Praktijkvoorbeelden aansprakelijkheidsschade

  • Een huisdier bijt de 25-jarige buurvrouw. Door complicaties raakt ze uiteindelijk arbeidsongeschikt. Het bedrag van onder andere verlies van inkomsten en levenslange UWV-uitkering is hoog.
  • Bij een botsing tussen twee fietsers loopt de tegenpartij een dwarslaesie op. Naast verlies van inkomsten moet ook het huis worden aangepast en zijn er onder andere kosten voor aangepaste vakanties en aangepast vervoer.
  • Een kind duwt een ander kind van het speelrek en het kind loopt hersenletsel op. Het gewonde kind kon goed leren. Maar na het ongeval is het kind aangewezen op speciaal onderwijs en levenslange intensieve begeleiding. Alleen al de gemiste inkomsten uit arbeid zijn enorm.

Advies aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Wij adviseren u te kiezen voor een verzekerd bedrag van € 2.500.00,00 en raden u aan om de hoogte van de verzekerde som van uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te controleren. Wees alert op de mogelijke consequenties van onderverzekering. Wij zien in onze portefeuille een verzekerd bedrag van € 1,25 miljoen vooral bij a.s.r. en de Goudse en (in mindere mate) bij Nationale-Nederlanden en Bovemij.

Meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Offerte aanvragen

Laatst aangepast op vrijdag 06 september 2024 13:06