Koop brandveilige versiering
- Gebruik moeilijk brandbare versieringen, bijvoorbeeld vlaggetjes van aluminium of geïmpregneerd papier. Op de verpakking vindt u de brandvertragende eigenschappen. Bewaar de verpakking goed, zodat u bij een controle van de brandweer of de gemeente kunt aantonen dat u brandveilige versieringen heeft gebruikt.
- Laat niet-brandveilige versiering behandelen (impregneren) met een brandvertragend middel. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in. Vraag om een schriftelijk bewijs waarmee u kunt aantonen dat de behandelde materialen aan de brandveiligheidseisen voldoen.
- Gebruik geen versieringen die langer dan een jaar geleden zijn geïmpregneerd of laat ze opnieuw behandelen.
- Gebruik alleen ballonnen die gevuld zijn met lucht. Ballonnen die gevuld zijn met een brandbaar gas kunnen ontploffen als ze in aanraking komen met een sigaret.
- Sta in uw bedrijf alleen toeters toe die zijn gevuld met een niet-brandbaar drijfgas. Want luchthoorns die gevuld zijn met propaangas kunnen een steekvlam geven als er een sigaret in de buurt komt.
Test de brandveiligheid van uw versieringen
Met een simpele proef test u of uw versieringen voldoen aan de brandveiligheidseisen:
- Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
- Ga naar buiten en houd het monster vast met bijvoorbeeld een metalen tang. Houd een uiteinde van het monster in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer. Let op dat u zich niet brandt.
- Neem de vlam weg na 5 seconden - of eerder als het monster vlam heeft gevat.
Het materiaal is brandveilig als:
- tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend).
- tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen.
- het materiaal niet meer dan 15 seconden nabrandt en maximaal 60 seconden nagloeit.
Hang uw versiering veilig op
Breng versieringen binnen altijd aan:
- op minimaal 50 centimeter afstand van lampen en andere warmtebronnen.
- op minimaal 2,5 meter hoogte, buiten bereik van het publiek.
- zonder dat ze de werking belemmeren van brandmelders, sprinklers en bewegingsmelders van alarminstallaties.
- op zo’n manier dat de blusmiddelen zichtbaar en bereikbaar blijven.
- op zo’n manier dat de vluchtwegen en vluchtdeuren vrij blijven.
Buitenversiering? Houd uw bedrijf goed bereikbaar voor bijvoorbeeld een brandweerauto.
- Hang versieringen op straat altijd op minimaal 4,20 meter hoogte
- Zorg voor een vrije doorgang van minimaal 3,20 meter
Pas op met brandbare feestversiering
De dagen aan het eind van het jaar zorgen voor veel sfeer en gezelligheid. Kaarsen, kerstverlichting, oliebollen en vuurwerk. En juist die zaken vragen aandacht. Want het gevaar van brand ligt extra op de loer.
In deze periode van het jaar moet u er als ondernemer extra op letten dat er geen brandbare spullen buiten staan opgeslagen. Met name pallets en verpakkingsmaterialen zijn een potentieel gevaar. Een vuurpijl die neerkomt in een stapel pallets tegen de gevel kan een grote brand veroorzaken. Omdat vuurwerk veelal niet beperkt blijft tot oudejaarsavond, moet u ruim van tevoren maatregelen nemen. Zorg ervoor dat u vooral in deze tijd van het jaar geen brandbare buitenopslag heeft. Als er toch zaken buiten liggen, zorg er dan voor dat dit minimaal tien meter van de buitengevel van het gebouw verwijderd is. Voor bedrijven die een paar dagen dicht zijn in deze donkere periode is het belangrijk regelmatig het bedrijfspand te controleren. Ook is het verstandig om brievenbussen, containers en andere opbergplaatsen die dicht bij het bedrijfsgebouw staan goed af te sluiten tijdens de jaarwisseling.
Kerstversiering
‘Veel mensen hebben nog oude kerstboomverlichting en de kwaliteit daarvan is niet altijd even goed. Controleer in ieder geval mof er een CE-keurmerk op zit en controleer of de stekkerverbindingen in orde zijn. Doe alle kerstverlichting ’s nachts uit. Niet door een kaarsje los te draaien, maar door de stekker uit het stopcontact te halen. Maak iemand binnen het bedrijf hiervoor verantwoordelijk. Daarnaast heeft een kunstboom de voorkeur, deze is minder brandgevaarlijk dan een echte boom. Gebruik geen echte kaarsen, sterretjes en andere hete verlichtingsbronnen: dat is vragen om problemen. Zorg er voor de zekerheid voor dat er een emmer gevuld met water in de buurt van uw boom staat. Liever een beetje waterschade dan een ongecontroleerde brand.
Festiviteiten op kantoor
Gebruik in de keuken alleen professionele apparatuur en zorg ervoor dat de festiviteiten zelf niet brandgevaarlijk zijn (dus geen vuurwerk binnen afsteken, oppassen met fondue e.d.). Doe bij het opruimen het afval in metalen afvalbakken. Kijk ook uit met de elektrische installatie en voorkom overbelasting. Niet alleen omdat u verantwoordelijk bent voor het welzijn van het personeel, maar ook omdat bij een brand de bedrijfscontinuïteit op het spel staat.’
Heeft u vragen over schadepreventie?
Honig en Honig adviseert u graag over hoe u de kans op schade vermindert. Onze adviseur staat voor u klaar.
Meer weten over uw horecaverzekeringen?
Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor uw horecaverzekeringen? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.
Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.