donderdag 09 september 2021 12:53

Vergeet niet om uw (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel te registeren

Voor (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel die op de openbare weg rijden geldt sinds 1 januari 2021 een registratieplicht bij de RDW. De RDW roept eigenaren op om snel hun voertuigen, rijdende werktuigen en materieel te registreren, omdat zij anders niet tijdig hun kenteken krijgen.

Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op

Mogelijk dat u (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel heeft waar deze registratieplicht van toepassing is. Let op de registratieplicht! Op dit moment is nog maar 4 van de 10 voertuigen geregistreerd. 

Waar gaat het om?

Alle (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen en combines, die de openbare weg op gaan moeten sinds 1 januari 2021 worden geregistreerd. Voor (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel die sneller kunnen rijden dan 25 km per uur en/of een ontheffing nodig hebben geldt dat naast de registratie ook direct een kentekenplaat verplicht is.

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel een kentekenplaat voeren. Gebeurt de registratie binnen de conversieperiode van tot en met 31 december 2021? Dan is een RDW-keuring of schouw niet nodig. Het gaat dan puur om een administratieve registratie, waarmee beperkte kosten (€ 18,00 per voertuig) gemoeid zijn. Voert u de registratie na 31 december 2021 uit? Dan is een RDW-keuring of schouw nodig. Dit kost meer tijd en geld (kosten € 140,00 per voertuig). Het is dus handig om uw relaties die dit soort voertuigen gebruiken op deze nieuwe registratieplicht te wijzen.

Alle nieuwe landbouwvoertuigen die na 1 januari 2021 worden verkocht zijn bij aflevering bij de RDW geregistreerd en hebben een kentekenplaat. 

Waarom deze registratieverplichting?

De invoering van registratie- en kentekenplicht komt van de Europese eis om een APK te verplichten voor trekkers/voertuigen op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 km per uur. Met invoering van de registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel komt Nederland aan deze Europese eis tegemoet.

Naast invoering van de registratie- en kentekenplaatplicht van (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel, geldt sinds 1 januari een hogere maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen. De maximumsnelheid is verhoogd van 25 naar 40 km per uur. Ook krijgen de (land)bouwvoertuigen met deze nieuwe regeling meer toegang tot N-wegen en rondwegen, waardoor een snellere en veiligere verplaatsing van de voertuigen mogelijk wordt.

De verplichting geldt voor alle (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen, en combines, die de openbare weg op gaan. Onder een openbare weg valt bijvoorbeeld ook een fabriek, groothandel of een bedrijfsterrein waar derden (bijvoorbeeld voetgangers) kunnen komen. 

RDW roept eigenaren (land)bouwvoertuigen op om snel te registreren

Onlangs heeft de RDW een persbericht uitgebracht waarin zij eigenaren oproept om snel hun (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel, rijdende werktuigen en getrokken materieel te registreren. Vanwege de achterlopende cijfers verwacht de RDW dat eigenaren anders niet op tijd hun kenteken krijgen. Nog maar 4 op de 10 van deze voertuigen is geregistreerd.

Met name de (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel in de sectoren bouw, infra en groen en de bijzondere (land)bouwvoertuigen (MMBS; motorrijtuigen met beperkte snelheid) lopen achter in de registratie. Een kwart van de eigenaren weet nog niet dat ze hun voertuig moeten registreren, blijkt uit onderzoek van de RDW. De RDW denkt dat eigenaren zich niet realiseren dat hun voertuig een MMBS is en dus geregistreerd moet worden.

In de categorie MMBS gaat het daarbij om een enorm diverse groep voertuigen die in de bouw, bij infraprojecten en in de logistiek gebruikt worden, zoals dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers en heftrucks, maar ook toeristische wegtreintjes, rijdende winkels en teruggekeurde voertuigen. Ook grote landbouwvoertuigen als zelfrijdende oogstmachines zijn MMBS’en. 

Hoe kunt u uw (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel registreren?

U kunt uw (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel registreren via de registratiewebsite van de RDW. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvangt u een kentekenbewijs. Daarmee kunt u een kentekenplaat aanvragen. Heeft u 200 of meer (land)bouwvoertuigen? Dan heeft u tot 1 november 2021 de mogelijkheid om deze in één keer te registreren. Meer informatie hierover vindt u hier

Uitzonderingen registratieplicht

Er geldt een aantal uitzonderingen voor de registratieplicht. Zo hoeven (land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, niet geregistreerd te worden. Toch kan het registreren van de uitgezonderde voertuigen de moeite waard zijn: het kan een duurdere schouw of keuring voorkomen, mocht het voertuig toch de openbare weg op gaan. Daarnaast geldt vanaf 2025 een kentekenplaatplicht voor alle (land)bouwvoertuigen. Via de keuzehulp op de website van de RDW kunt u eenvoudig controleren of uw voertuig(en) geregistreerd moet worden. 

Geef het kenteken ook aan ons of uw verzekeraar(s) door

Heeft u uw (land)bouwvoertuigen en werkmaterieel geregistreerd? Geef dan het kenteken aan ons door. De voertuigen moeten namelijk ook bij de RDW als WA-verzekerd worden aangemeld. U kunt het kenteken als wijziging op de bestaande werkmaterieelverzekering aan ons doorgeven.

Ook als het gaat om een groot aantal voertuigen? Dan kunt u deze ook per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan ons doorgeven of gebruik het onderstaande formulier.

Gaat het om nieuw te verzekeren voertuigen? Dan kunt u direct bij de aanvraag het kenteken van het te verzekeren (land)bouwvoertuig invoeren. 

 

 

Meer informatie over de registratieplicht?

Meer informatie over de invoering van de registratieplicht en de eventueel bijbehorende kentekenplicht vindt u op deze website van de RDW. Maakt u gebruik van (land)bouwvoertuigen of ander werkmaterieel? En bent u op zoek naar een goede verzekering? Graag wijzen wij u op de Werkmaterieelverzekering.

Meer weten over de werkmaterieelverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de werkmaterieelverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Offerte aanvragen Werkmaterieelverzekering

Laatst aangepast op maandag 02 januari 2023 09:37