Verschillen tussen verzuimverzekering en MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Sinds 1 januari 2020 hebben mkb-bedrijven een nieuwe mogelijkheid om de risico’s van ziekteverzuim van hun medewerkers te verzekeren. Namelijk de MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Wat zijn de verschillen tussen een verzuimverzekering en een MKB verzuim ontzorg-verzekering? Wij zetten ze voor u op een rij.

Offerte aanvragen

Verschillenoverzicht tussen verzuimverzekering en MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Soort verzuimverzekering

Verzuimverzekering zonder
verzuim­begeleiding

Verzuimverzekering met
verzuim­begeleiding

MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Voor wie is deze verzuimverzekering?

Voor werkgevers die zelf de begeleiding van zieke medewerkers willen regelen

Voor werkgevers die ondersteuning willen bij verzuimbegeleiding en verzuimpreventie. Arbokosten zijn voor eigen rekening.

Voor werkgevers die graag deskundige hulp en ondersteuning willen bij zieke medewerkers, met uitstekende dienstverlening.

Dekking

Tot 2 jaar loondoorbetaling van de zieke werknemer

Tot 2 jaar loondoorbetaling van de zieke werknemer

Tot 2 jaar loondoorbetaling van de zieke werknemer

Meeverzekeren werkgeverslasten?

Optie

Optie

Optie

Arbodienst

Vrije keuze wel of geen arbodienst, alle kosten voor eigen rekening

Met arbodienst, arbo-aansluiting wordt vergoed

Met arbodienst, arbo-aansluiting én -kosten worden vergoed

Uitvoering

Alles rondom verzuim in eigen hand

Begeleiding door casemanager arbodienst

Casemanager verzekeraar neemt al het geregel uit handen

Vergoeding interventiekosten

Verzekeraars ondersteunen u door een deel van de kosten te vergoeden en/of een deel van de administratieve handelingen over te nemen.

Ja

Ja

Poortwachtergarantie (garantie tegen loonsanctie opgelegd door het UWV)

Nee

Ja

Ja

Ziekmelding bij 1 partij

Nee

Ja

Ja

Ondersteuning bij re-integratie (Advies bij het opstellen van een plan van aanpak en re-integratieplan. De Ontzorgmanager geeft adviezen voor een optimale re-integratie van de medewerker)

Nee

Verzekeraars ondersteunen u door een deel van de kosten te vergoeden en/of een deel van de administratieve handelingen over te nemen.

Ja

Ondersteuning wet- en regelgeving

Nee

Verzekeraars ondersteunen u door een deel van de kosten te vergoeden en/of een deel van de administratieve handelingen over te nemen.

Ja

Administratieve plichten worden uit handen genomen (zoals aansluiten bij een gecertificeerde arbodienst en ondersteuning bij plichten vanuit de Wet verbetering poortwachter)

Nee

Verzekeraars ondersteunen u door een deel van de kosten te vergoeden en/of een deel van de administratieve handelingen over te nemen.

Ja

Activiteiten die de arbodienst uitvoert zijn inbegrepen

Nee

Nee

Ja

Preventiecheck

Nee

Nee

Ja, jaarlijks een gratis preventiecheck voor uw bedrijf

Casemanager verzekeraar

Nee

Nee

Ja, de casemanager van de verzekeraar begeleidt u en uw werknemer gedurende het gehele proces van arbeidsongeschiktheid

Premiestabiliteit?

Geen

Geen

Ja, maximaal 25% premiestijging

Dit overzicht geldt onder voorbehoud van acceptatie en (wets-)wijzigingen

Toelichting op de verschillen tussen de diensten

Bij de verzuimverzekering met verzuimbegeleiding ondersteunen verzekeraars en hun samenwerkende partners de werkgever bij de begeleiding van een medewerker. Deze begeleiding is vanuit de MKB Verzuim-ontzorgverzekering proactief. Bovendien neemt de casemanager de werkgever al het geregel uit handen.

Ondersteuning bij re-integratie

Bij de verzuimverzekering met verzuimbegeleiding stelt de werkgever zelf een plan van aanpak op. De casemanager kan daar ondersteuning bij bieden. Bij de MKB Verzuim-ontzorgverzekering levert de casemanager een concept plan van aanpak dat de werkgever alleen nog maar hoeft te accorderen. Daarbij biedt de MKB Verzuim-ontzorgverzekering tools om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Verzekeraars stimuleren de werknemer de regie te nemen en die heeft daardoor zelf een actievere rol dan bij de verzuimverzekering met verzuimbegeleiding. Alleen bij de MKB Verzuim-ontzorgverzekering bieden verzekeraars voor herstelde medewerkers terugvalpreventie aan. 

Ondersteuning bij wet en regelgeving

Bij zowel de Verzuimverzekering met verzuimbegeleiding, als de MKB Verzuim-ontzorgverzekering helpen verzekeringsmaatschappijen de werkgever bij vragen over weten regelgeving. Daarnaast wijst bij de MKB Verzuim-ontzorgverzekering de casemanager de werkgever actief op zijn rechten en plichten in het poortwachtertraject.

Bovendien biedt de MKB Verzuim-ontzorgverzekering werkgevers de mogelijkheid van een preventiecheck. Met deze preventiecheck controleert de casemanager of de werkgever nog voldoet aan de eisen vanuit de Arbowet.

Administratieve plichten worden uit handen genomen

Bij de MKB Verzuim-ontzorgverzekering heeft de werkgever de mogelijkheid om gratis verzuimrapportages van het bedrijf uit te draaien in een verzuimsysteem. Daarnaast legt de casemanager een re-integratie- dossier aan. En de casemanager levert concepten aan voor bijvoorbeeld een plan van aanpak en de eerstejaarsevaluatie.

Keuze tussen stop-loss verzekering en verzuimverzekering conventioneel

De verzuimverzekering wordt door verzekeraars aangeboden in twee vormen. Het onderscheid zit in het eigen risico. Zo is er het eigen risico in dagen. Deze vorm wordt vaak aangeduid als de verzuimverzekering conventioneel. De andere vorm is ‘het eigen risico in geld’, ook wel stop-loss genoemd.

Meer weten over de verzuimverzekering en de MKB Verzuim-ontzorgverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte en vergelijking van de verzuimverzekering en de MKB Verzuim-ontzorgverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.