Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of een CAR-verzekering?

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of een CAR-verzekering? - Er bestaan verschillen in dekking en voorwaarden tussen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en een Construction All Risks verzekering (CAR). Wanneer is het wel of niet noodzakelijk om deze verzekeringen af te sluiten als onderneming in de bouw?

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Als ondernemer kunt u met schadeclaims te maken krijgen. Bijvoorbeeld omdat u tijdens de uitvoering van uw werk schade aan derden heeft veroorzaakt. Dit kan letsel- of zaakschade zijn met alle hieruit voortvloeiende gevolgschade. Met een Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) beschermt u uw bedrijf tegen financiële aanspraken.

Opzichtschade?

Echter, zoals bij elke verzekering, zijn er altijd bepaalde standaard uitsluitingen van kracht. In veel polissen is de uitsluiting voor zogenaamde “opzichtschade” opgenomen. Dit is schade aan zaken die aan de zorg van een ander zijn toevertrouwd of die hij op een andere wijze onder zich heeft genomen en waarover hij tot op zekere hoogte de feitelijke macht uitoefent. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de schade die u aan andermans eigendommen toebrengt en niet de schade aan het bouwwerk waar u mee bezig bent.

Opzichtdekking?

U doet er verstandig aan om na te gaan of een aanvullende CAR-dekking wenselijk/noodzakelijk is om af te sluiten. Als u een goede aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) heeft met een ruime opzichtdekking heeft dan kan deze dekking misschien voldoende lijken. In veel polissen met opzichtdekking geldt echter een gemaximeerd verzekerd bedrag of een beperkte dekking.

CAR-verzekering is een rubriekenverzekering

Wilt u dekking voor dergelijke schade dan biedt de CAR-verzekering mogelijkheden, een zogenaamde rubriekenverzekering. De rubriek Het werk is verplicht te verzekeren en daarnaast kunt u de polis met een aantal rubrieken uitbreiden (zoals Bestaande eigendommen opdrachtgever, Hulpmateriaal, Aansprakelijkheid en Transport). Een CAR-verzekering kunt u op doorlopende basis afsluiten of aflopend. Bij een aflopende of tijdelijke CAR-verzekering is een specifiek omschreven project verzekerd.

Wel of geen CAR-polis afsluiten?

Wanneer u wel of geen aanvullende CAR-polis moet afsluiten is afhankelijk van diverse factoren. Belangrijk is binnen welke hoedanigheid u het werk heeft aangenomen (als hoofd- of als onderaannemer) en wat uw specifieke werkzaamheden zijn en welke afspraken u met uw opdrachtgever heeft gemaakt.

Onderaannemer

Bent u onderaannemer dan is het verstandig om na te gaan of u valt onder de CAR-verzekering van de hoofdaannemer. Zo mag een onderaannemer in veel gevallen de schade niet claimen op de polis van de hoofdaannemer en wordt er ook nog eens het risico gelopen dat de schade op de onderaannemer verhaald wordt. Daarnaast kennen CAR-verzekeringen vaak hoge eigen risico’s. Als er een bestek van uw opdrachtgever voor handen is, wil deze ook duidelijkheid geven.

Informatie of advies nodig?

Honig en Honig kan u als onafhankelijk adviseur uitstekend helpen. Wij werken samen met diverse verzekeraars als het gaat om uw een gespecialiseerde aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en/of een CAR-verzekering voor de bouwsector.

Meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en een CAR-verzekering?

Bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt online ook een vrijblijvende offerte aanvragen voor de Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en een CAR-verzekering?