Is een aansprakelijkheidsverzekering altijd voldoende in de bouw?

Hoe zorgvuldig u ook werkt, door een kleine fout van een medewerker of een onveilige situatie kunt u als bouwondernemer al te maken krijgen met een schadeclaim. De Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt schade aan personen en zaken die door u of een van uw medewerkers wordt veroorzaakt. Maar is een aansprakelijkheidsverzekering dan afdoende of bestaan er oplossingen die u beter beschermen tegen financiële schade?

Hoe beschermt u zich het beste tegen schade aan uw werk of dat van uw onderaannemer?

Zorg dat u de juiste verzekering heeft afgesloten. Veel kleinere aannemers en klusbedrijven beschikken vaak alleen over een aansprakelijkheidsverzekering. Maar die biedt geen dekking voor schade aan het eigen uitgevoerde werk. Een Construction All Risk (CAR)- en Montageverzekering biedt dat wel.

Eigenlijk loont het altijd om een CAR- en Montageverzekering af te sluiten. Zelfs als u als onderaannemer voor een grote opdrachtgever werkt die een CAR-verzekering heeft afgesloten voor het totale project. Soms is in het bouwbestek een clausule opgenomen waarin staat dat de opdrachtgever toestemming moet geven voor dekking van schade die een onderaannemer toebrengt aan het werk. In zo’n geval kunt u als onderaannemer het beste zelf een CAR-verzekering afsluiten.

CAR-verzekering aannemer

Als (hoofd) aannemer bent u eindverantwoordelijk voor het bouwproject en kunt u eigenlijk niet zonder een CAR-verzekering. Want: wat als uw onderaannemer geen goed werk oplevert of tijdens de bouw schade veroorzaakt aan eigendommen van uw opdrachtgever? Een CAR-verzekering dekt deze schade, ongeacht of de onderaannemer aansprakelijk wordt gesteld voor de schade of niet.

CAR-verzekering onderaannemer

Bent u onderaannemer? Ook dan is het verstandig om een CAR-verzekering af te sluiten. Als er schade ontstaat op de bouwplaats kan er namelijk discussie ontstaan over de vraag op wiens CAR-polis de schade mag worden geclaimd. Ook kan uw opdrachtgever (de hoofdaannemer) een hoog eigen risico op zijn eigen CAR-verzekering aan u doorberekenen waardoor u toch geconfronteerd wordt met hoge kosten.

Hoe dan ook verzekerd

Ook als u als hoofdaannemer van een klus werk uitbesteedt aan een ZZP’er, kan een CAR-verzekering eigenlijk niet ontbreken. Een CAR-verzekering biedt ook dekking voor schade aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever die tijdens de bouw is ontstaan. Het doet er dan niet toe of de zzp’er aansprakelijk was of niet voor de vastgestelde schade, u bent hoe dan ook verzekerd.

Kosten van schade aan uw werk of dat van uw onderaannemer kunnen hoog oplopen

Een installateur wordt ingehuurd voor de aanleg van een totale badkamer, inclusief tegelwerk, gietvloer en luxe sanitair. Het tegelwerk en het aanbrengen van de gietvloer besteedt de installateur uit aan een onderaannemer. Doordat de rvs douchegoot niet goed aansluit op het tegelwerk van de douche loopt er water onder de gietvloer. Hierdoor ontstaan er blazen in de gietvloer. De gietvloer moet over de hele verdieping opnieuw worden aangebracht: een schadepost van ruim € 20.000,00.

De installateur heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar omdat niet duidelijk is wie van de betrokkenen (de installateur of de onderaannemer) precies de fout heeft gemaakt, is de aansprakelijkheid niet aan te tonen. Bovendien is schade aan het eigen werk van de installateur niet gedekt op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Die dekt alleen de aansprakelijkheid voor schade aan eigendommen van derden. Als de installateur een CAR-verzekering had afgesloten, waarop ook het werk van zijn onderaannemers is meeverzekerd, zou de schade op deze verzekering zijn gedekt onder Rubriek 1: Het Werk. Nu blijven de bouwende partijen (de installateur en de onderaannemer) met een forse niet-gedekte schade zitten.

Schade in de bouw voorkomen? 3 tips!

  • Zorg dat u weet met wie u werkt als u uw werk uitbesteedt. Ga niet zomaar in zee met de eerste de beste ZZP’er of aannemer. Vraag om referenties.
  • Leg alles vast in een overeenkomst van onderaanneming. Op die manier zorgt u ervoor dat afspraken die u met uw opdrachtgever hebt gemaakt van toepassing zijn op uw onderaannemer.
  • Zorg dat u uw onderaannemers goed inwerkt. Maak hen wegwijs op de werkvloer. Door tijdgebrek doen veel bouwondernemers dit niet, maar u kunt op deze manier heel wat schade voorkomen.’

Offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering in uw specifieke situatie? Onze onafhankelijke adviseur helpt u graag u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Advies op maat? Onze onafhankelijk adviseur denkt graag met u mee!

Vraag een offerte aan

Relevante verzekeringen in de bouw