Basisverzekering

Basisverzekering - De basisverzekering of zorgverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De overheid bepaalt wat er in het basispakket of basisverzekering zit. Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek.

Vergelijking Basisverzekering

 

Welk soort verzekering is de basisverzekering?

De basisverzekering is de verplichte zorgverzekering voor zorgkosten. Iedereen kan deze basisverzekering afsluiten, verzekeraars mogen niemand weigeren. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen.

Basisverzekering Naturapolis

 • Gemaximeerde vergoeding bij zorgverleners zonder contract
 • Kies uit door de zorgverzekeraar geselecteerde zorgverleners
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract

Basisverzekering Restitutiepolis

 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract tot het marktconforme tarief
 • Kies zelf uw zorgverlener
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract

Wat is verzekerd met de basisverzekering?

De overheid bepaalt welke kosten de basisverzekering vergoedt. 

De belangrijkste vergoedingen van de basisverzekering zijn: 

Huisarts

Verzekeringsmaatschappijen vergoeden uw bezoek aan en behandeling door elke huisarts.

Medicijnen

Verzekeraars vergoeden de kosten van medicijnen bij elke apotheek. Soms betaalt u voor medicijnen een eigen bijdrage.

Fysiotherapie

Voor verzekerden tot 18 jaar vergoeden zorgverzekeraars fysiotherapie. Voor verzekerden van 18 jaar en ouder vergoeden verzekeringsmaatschappijen fysiotherapie bij bepaalde klachten en behandelingen. Dit geldt voor alle basisverzekeringen.

Ziekenhuis

Verzekeraars vergoeden de kosten van uw behandeling in elk ziekenhuis. Bij spoed kunt u naar elk ziekenhuis.

Hulpmiddelen

Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van hulpmiddelen van alle aanbieders. Voor sommige hulpmiddelen betaalt u een eigen bijdrage.

Wijkverpleging

Krijgt u thuisverpleging en verzorging van een wijkverpleegkundige? Dan vergoeden verzekeringsmaatschappijen de kosten.

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Verzekeraars vergoeden de kosten van uw behandeling door elke GGZ-zorgverlener.

Zorgadvies en -bemiddeling

Een zorgadviseur kan u helpen bij uw keuze voor een zorgverlener en als er een wachtlijst is voor uw behandeling. 

Wat is niet verzekerd met de basisverzekering?

De overheid bepaalt welke zorg niet in de basisverzekering zit. Voorbeelden hiervan zijn alternatieve zorg (zoals acupunctuur), de meeste cosmetische operaties en sterilisaties. Soms heeft u eerst een verwijzing van een zorgverlener (zoals een huisarts) nodig. Of toestemming van de zorgverzekeraar, om een behandeling vergoed te krijgen. Heeft u geen verwijzing of toestemming, dan krijgt u geen vergoeding.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Stuurt de zorgverlener voor uw zorg een veel hogere rekening dan de meeste andere zorgverleners? Dan vergoeden verzekeraars maximaal het tarief dat in Nederland normaal is voor deze zorg.

Eigen risico

Bent u 18 jaar of ouder en gebruikt u zorg? Dan betaalt u elk jaar het minimum eigen risico zelf. Dit eigen risico is verplicht volgens de wet. U betaalt dit niet voor bijvoorbeeld:

 • Huisarts
 • Verloskundige
 • Wijkverpleegkundige
 • Voorkeursmedicijnen

U kunt kiezen voor een hoger eigen risico, u betaalt dan minder premie.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg betaalt u van elke rekening een deel zelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor kraamzorg, bepaalde medicijnen en hulpmiddelen. Deze eigen bijdrage is verplicht volgens de wet.

Waar ben ik gedekt?

U bent in de hele wereld verzekerd, maar vaak vergoeden zorgverzekeraars maximaal wat een behandeling in Nederland kost. Wilt u naar het buitenland voor een behandeling? Controleer vooraf wat verzekeraars vergoeden en of u toestemming nodig heeft.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Verandert er iets in uw huishouden (zoals een adreswijziging, geboorte, scheiding of overlijden)? Geef dat aan ons of de zorgverzekeraar door. Dat kan vaak via de website van de verzekeringsmaatschappij. Ontvangt u een rekening van een zorgverlener? Stuur deze dan naar de verzekeringsmaatschappij. Dat kan vaak via een app of via de website van de zorgverzekeraar.

Hoe en wanneer betaal ik?

Iedereen van 18 jaar en ouder moet premie betalen. U kiest of u de premie per maand, per kwartaal maanden, per half jaar of per jaar betaalt. Betalen kan vaak uitsluitend via automatische afschrijving. Betaal op tijd, dan voorkomt u extra kosten. Het verplicht eigen risico kunt u in delen betalen.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

De zorgverzekering begint op de datum die op uw polis staat. U kunt de zorgverzekering elk jaar per 1 januari opzeggen. Zorg dat de verzekeraar uiterlijk op 31 december uw opzegging heeft ontvangen. U moet uw nieuwe basisverzekering voor 1 februari afsluiten. U bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Hoe zeg ik mijn contract op?

U kunt schriftelijk of per e-mail opzeggen bij de zorgverzekeraar. U kunt ook gebruikmaken van de overstapservice van uw nieuwe zorgverzekeraar.

Algemene informatie

Bovenstaande informatie geeft een overzicht van de belangrijkste kenmerken van een Basisverzekering. Wilt u meer weten? Leest u dan de polisvoorwaarden.

Let op!

deze kaart gaat alleen over de basisverzekering en niet over de aanvullende verzekering of tandartsverzekering.

Gemakkelijk overstappen

U heeft elk jaar per 1 januari de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen. Medio november ontvangt u van uw huidige zorgverzekeraar de nieuwe polisvoorwaarden en de nieuwe premie voor het nieuwe jaar. Wanneer u helemaal niets doet blijft u gewoon verzekerd. U accepteert de polis dan automatisch.

Wilt u de polis opzeggen, dan moet uw opzegging vóór 1 januari bij uw huidige zorgverzekeraar binnen zijn. Denkt u er aan dat de postbezorging rond de kerstperiode langer kan duren. U kunt bij andere zorgverzekeraars een offerte aanvragen. Tot 1 februari heeft u de tijd om u aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Uw verzekering gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Overstappen naar andere zorgverzekeraar

Op de website van Honig en Honig kunt u de basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering van de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken en overstappen.

Overstapservice zorgverzekering

U kunt ook gebruik maken van de overstapservice: meld u vóór 1 januari aan bij uw nieuwe zorgverzekeraar en geef de nieuwe zorgverzekeraar de opdracht uw oude verzekering op te zeggen. Op het moment van overstappen kunt u er eventueel voor kiezen alleen uw basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten en de aanvullende verzekering bij de oude zorgverzekeraar te laten lopen.

Bestaande zorgverzekering wijzigen?

Wilt u uw bestaande zorgverzekering wijzigen? Neem dan telefonisch contact met ons op, telefoonnummer 072-5642669 of mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zorgen dan voor verdere afwikkeling. Wilt u de zorgverzekering overdragen aan Honig en Honig, maak dan gebruik van de intermediarswijziging.

Aanvullende zorgverzekering vergelijken

De inhoud en premies van de aanvullende pakketten verschillen per verzekeraar. Klik hier voor de vergelijking van uw zorgverzekering.

Welke zorgverzekeraars worden vergeleken?

In onze vergelijking voor uw zorgverzekering vindt u het aanbod van de verzekeraars waarmee wij samenwerken zoals:

 • Aevitae Eucare
 • CZ
 • Nationale Nederlanden
 • Menzis
 • OHRA
 • ONVZ
 • Stad Holland
 • VGZ
 • ZilverenKruis Achmea
 • ZorgDirect

Wij bieden speciale tarieven met korting bij diverse zorgverzekeraars voor de basisverzekering, de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering.

Hulp nodig bij de vergelijking van uw zorgverzekering?

Wilt u advies over bijvoorbeeld de dekking van uw zorgverzekering? Neem dan contact met ons op en bel 072-5642669 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer weten over de basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering? 

Voor meer informatie over de basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering kunt u contact met ons opnemen. Bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst. Of klik hier voor meer informatie over ons compleet aanbod in zorgverzekeringen en ziektekostenverzekeringen.