woensdag 30 november 2022 10:25

Indexering brandverzekeringen 2023

Jaarlijks indexeren verzekeraars de verzekerde bedragen van de brandverzekeringen op basis van indexcijfers. Zij doen dit zodat het verzekerd bedrag aansluit bij prijsontwikkelingen in de markt. Dit zorgt voor een verhoging van het verzekerde bedrag van diverse brandverzekeringen die gebruik maken van deze index. Deze indexering wordt doorgevoerd per verlengingsdatum van een polis.

Gevolgen stijging indexcijfers brandverzekeringen

Door de wereldwijde ontwikkelingen zijn de prijzen voor grondstoffen en (bouw-)materialen enorm gestegen en deze prijzen blijven helaas nog verder stijgen. Ook zijn leveringstermijnen langer geworden. Dit vraagt om aanpassingen van de verzekerde bedragen op uw gebouwenverzekering of opstalverzekering om onderverzekering te voorkomen.

Stijging van de verzekerde sommen

De kosten voor vervanging of reparatie van gebouwen en/of inventaris zijn fors gestegen, waardoor de kans op onderverzekering groter is geworden.

Nieuwe indexcijfers

Door de snelle ontwikkelingen worden de indexcijfers voor gebouwen en inventarissen vaker aangepast. Verzekeraars gebruiken daarbij de indexreeks van de waardeontwikkeling bouwkosten en bedrijfsmiddelen van een erkend taxatiebureau. In onderstaand overzicht vindt u de indexering per 1 januari 2023.

Jaarindexcijfers 2023

Soort object

2022

2023

%

Bedrijfs- en kantoorgebouw

113,9

130,0

+14,1%

Woningen

114,5

128,7

+12,4%

Bedrijfsinventaris

109,2

126,4

+15,8%

De voornaamste redenen voor deze stijging zijn:

  • Prijsverhogingen van veel bouwgrondstoffen en materialen zoals onder andere:
    aardolie gerelateerde producten, hout, staal, kunststof en koper
  • Stijging loonkosten/ZZP’ers
  • Stijging energiekosten
  • Vraag en aanbod (marktwerking)

Een trend die de afgelopen jaren al is ingezet. Dit wordt extra versterkt door de krapte op de arbeidsmarkt en de geopolitieke ontwikkelingen.

Wat dit betekent voor u en uw gebouwenverzekering of opstalverzekering?

Bij de prolongatie wordt het op dat moment geldende indexcijfer toegepast. (Zie hiervoor de Troostwijk website.) De verzekerde sommen voor gebouw, huurdersbelang en inventaris worden daarmee aangepast.

Invloeden

Ook in het afgelopen kwartaal zijn de invloeden van de energiekosten en hoge inflatie weer zichtbaar. De energieprijzen zijn sterk gedaald maar nog steeds hoger dan in 2022. De verwachting is dat de prijzen nog verder dalen maar de kans dat de prijzen eind 2023 weer stijgen is ook aanwezig.

In de bouw blijft de prijs stijgen van materialen waarbij de productie relatief veel energie kost. Andere materialen blijven qua prijs redelijk stabiel maar er is nog steeds sprake van producenten die vertraagd hogere productiekosten doorrekenen.

De bovengemiddelde loonontwikkeling en krapte op de arbeidsmarkt blijven ook nog altijd van invloed. De goed gevulde portefeuilles van aannemers maken het daarbij nog eens extra lastig om bij calamiteiten snel en betaalbaar herstel te laten plaatsvinden.

Uitkeringstermijn bedrijfsschade

Na een schade komt het regelmatig voor dat een bedrijf niet op volle kracht kan draaien of dat de werkzaamheden in een bedrijf zelfs voor een korte of langere tijd helemaal stilliggen. Dit is voor iedere ondernemer een vervelende situatie. Daarom doen we er samen alles aan om te zorgen dat deze periode zo kort mogelijk is.

Als de winst wegvalt of daalt is dit samen met de kosten van de vaste lasten verzekerd. Meestal wordt gekozen voor een uitkeringstermijn van 52 weken. In de huidige tijd duurt het herstellen van schade vaak langer door gebrek aan personeel, lange levertijden en steeds hogere kosten.

Ook stijgen de herstelkosten en is het lastig om (concurrerende) offertes te krijgen van aannemers en andere herstellers. Hierdoor lopen de kosten bij schade op.

De uitkeringstermijn van 52 weken blijkt hierdoor vaak te kort. Kijk daarom goed naar de uitkeringstermijn en kies zo nodig voor een uitkeringstermijn van 78 of 104 weken.

Kans op onderverzekering groter

Er zijn ook verzekeringen waarbij een klant niet heeft gekozen voor een indexatie. Hierdoor blijven deze verzekerde sommen gelijk. De kans op onderverzekering wordt groter, gezien de stijging van de waarde-index van dit jaar. Het is om verstandig om de verzekerde sommen aan te passen of indexering wel mee te verzekeren.

Tips om onderverzekering te voorkomen

Ondanks de index ligt onderverzekering vandaag de dag op de loer. We delen daarom graag extra tips om onderverzekering te voorkomen.

  1. Laat gebouwen en inventaris regelmatig taxeren
  2. Let op de gekozen uitkeringstermijnen van de bedrijfsschadeverzekering

Meer weten over indexering en uw brandverzekeringen?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor uw brandverzekeringen? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.

Laatst aangepast op vrijdag 14 april 2023 07:44