Invalidenvoertuigverzekering

Bereken uw premie en sluit de Invalidenvoertuigverzekering af. Ruime dekking, scherpe premie en uitstekende polisvoorwaarden! De Invalidenvoertuigverzekering kent de volgende dekkingen: WA-verzekering, Cascoverzekering en Rechtsbijstandverzekering.

Invalidenvoertuigverzekering direct aanvragen

De invalidenvoertuigverzekering, ook voor uw elektrische rolstoel of scootmobiel!

De invalidenvoertuigverzekering is geschikt voor de verzekering van uw open invalidenvoertuig (rolstoel of scootmobiel) of overdekt invalidenvoertuig

Welk soort verzekering is de invalidenvoertuigverzekering?

De Invalidenvoertuigverzekering vergoedt schade aan of door uw invalidenvoertuig. De WA-verzekering is verplicht. U kunt aanvullend een cascoverzekering afsluiten.

Wat is verzekerd met de invalidenvoertuigverzekering?

U bent wettelijk verplicht om uw invalidenvoertuig te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Als u aansprakelijk bent voor schade die met of door uw invalidenvoertuig is gemaakt, dan vergoeden verzekeraars de financiële gevolgen daarvan. Als zij vinden dat u niet aansprakelijk bent, dan nemen zij het voor u op. Schade aan uw eigen voertuig kunt u verzekeren met de casco-verzekering.

Verzekerd bedrag

Er geldt een maximaal verzekerd bedrag conform wetgeving voor aansprakelijkheid bij letsel en overlijden en voor aansprakelijkheid bij schade aan spullen.

Keuze: Casco Dekking

Naast de WA-dekking kunt u zich verzekeren voor schade aan uw eigen invalidenvoertuig. U bent verzekerd voor schade door brand en ontploffing, diefstal, storm of hagel, ruitschade, schade door uw eigen schuld en voor schade die anderen aan uw invalidenvoertuig toebrengen.

Keuze: Soort voertuig

U kunt zowel een open als een overdekt invalidenvoertuig bij ons verzekeren. Met de Invalidenvoertuigverzekering verzekert u overdekte invalidenvoertuigen alleen voor bestuurders met een lichamelijke beperking.

Keuze: Rechtsbijstandverzekering

U krijgt rechtshulp om schade te verhalen op degene die deze heeft veroorzaakt. Verder helpen verzekeraars u als u voor de rechter moet komen of als de politie uw invalidenvoertuig in beslag neemt.

Wat is niet verzekerd?

Hieronder staan een aantal uitsluitingen. U leest hier meer over in de polisvoorwaarden of vraag het aan onze assurantieadviseur.

Uitsluitingen

U bent niet verzekerd bij schade door opzet, schade doordat u zonder rijbewijs rijdt (terwijl dit wel wettelijk verplicht is), schade terwijl u in een opgevoerd invalidenvoertuig rijdt, schade tijdens een snelheidswedstrijd of schade tijdens verhuur van uw brommer. Het kan gebeuren dat u iets heeft gedaan waardoor verzekeraars op grond van de polisvoorwaarden de schade niet hoeven te vergoeden. Omdat de uitsluiting niet geldt voor de tegenpartij, moeten zij zijn schade vergoeden. Daarna zullen zij de schade op u verhalen.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Eigen risico

U heeft een verhoogd eigen risico bij schade door een bestuurder die jonger is dan 24 jaar op de module WA en op de module Casco. Dit eigen risico geldt niet als de bestuurder die bij de verzekeringsmaatschappij bekend is als hoofdbestuurder jonger is dan 24 jaar. Voor de module Casco geldt daarnaast een standaard eigen risico per gebeurtenis.

Waar ben ik gedekt?

De Invalidenvoertuigverzekering verzekert u binnen de Europese Unie. Als u daar om vraagt, dan krijgt u van de verzekeraar een Groene kaart. Zij verzekeren u dan ook in de landen die op de Groene kaart staan. Ook staat hierop tot wanneer de Groene kaart geldig is.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Als u de Invalidenvoertuigverzekering aanvraagt, moet u alle vragen eerlijk beantwoorden. U moet zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen en te beperken. Meld schade zo snel mogelijk. Belangrijke veranderingen moet u zo snel mogelijk aan ons doorgeven. Denk bij een verandering bijvoorbeeld aan een andere regelmatige bestuurder, eigenaar of kentekenhouder of een ander woonadres van de regelmatige bestuurder.

Wanneer en hoe betaal ik?

U kunt ervoor kiezen om de premie per maand, per kwartaal of per jaar te betalen. U kunt betalen via automatische incasso. Afhankelijk van de gekozen betalingstermijn kunt u ook per (digitale) nota betalen.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

De Invalidenvoertuigverzekering begint op de datum die op het polisblad staat. De dekking eindigt op de datum dat uw Invalidenvoertuigverzekering stopt.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Er is geen opzegtermijn. U mag de Invalidenvoertuigverzekering op elk moment stoppen door dat schriftelijk aan ons of de verzekeraar te laten weten.

Uw premie gestegen?

De premies van de invalidenvoertuigverzekering voor uw scootmobiel of gehandicaptenvoertuig zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Een aantal verzekeraar zijn zelfs gestopt.

Overstappen?

Overstappen kan lonend zijn, het premieverschil kan flink oplopen. De invalidenvoertuigverzekering of Scootmobielverzekering is dagelijks opzegbaar door het verzekeringsplaatje terug te sturen aan de aanbieder/verzekeraar. U krijgt dan een premierestitutie van de verzekeringsmaatschappij

Nieuwe invalidenvoertuigverzekering aanvragen?

U kunt online uw nieuwe invalidenvoertuigverzekering aanvragen. Vul de benodigde gegevens in en verstuur uw aanvraag.

Welke regels gelden er voor het rijden met een scootmobiel, gesloten gehandicaptenvoertuig en brommobiel?

Scootmobielen en andere gehandicaptenvoertuigen zoals de elektrische rolstoel en de Canta-achtigen hebben een eigen wettelijke status en bijbehorende regels. Een gehandicaptenvoertuig is volgens de wet, artikel 1.1 van de Regeling voertuigen, een voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 m en niet is uitgerust met een motor, dan wel is uitgerust met een motor waarvan de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer dan 45 km/h bedraagt.

Voor rijden met een scootmobiel of een gesloten gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig. 

Brommobielen

De brommobiel is wettelijk gezien een bromfiets. De brommobiel is voor de wet een onbekend begrip en komt dan ook niet voor in de Regeling voertuigen. Het CBS definieert een brommobiel als een voertuig op vier wielen, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig, met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h en een ledige massa van minder dan 350 kg, de massa van de batterijen in elektrische voertuigen niet inbegrepen, uitgerust met een dieselmotor met elektrische ontsteking met een cilinderinhoud van niet meer dan 50 cm. De term brommobiel is voor de wet onbekend. Wettelijk vallen alle brommobielen onder de classificatie bromfiets.

Voor het rijden met een brommobiel is rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) nodig met een apart praktijkgedeelte voor de brommobiel, leidend tot de code AM4. Voor een AM-rijbewijs gelden geen medische geschiktheidseisen. 

Wettelijke eisen en regels

De volgende tabel vat de belangrijkste wettelijke eisen en regels voor de verschillende categorieën samen:

 
Scootmobiel en elektrische rolstoel
Gesloten gehandicaptenvoertuig
Brommobiel

Toegestaan op auto(snel)weg

Nee

Nee

Nee

Toegestaan op 50/80-weg

Ja*

Ja*

Ja*

Toegestaan op fietspad

Ja

Ja

Nee

Toegestaan op trottoir of voetgangersgebieden

Ja

Ja

Nee

Parkeren op trottoir

Ja

Ja

Nee

Minimumleeftijd

16 jaar**

16 jaar *****

16 jaar 

Rijbewijs

Nee

Nee

AM4***

Maximale snelheid van het voertuig

45 km/uur****

45 km/uur****

45 km/uur

Officieel hulpmiddel

Ja

Ja

Nee

Maximale breedte

1,10 m

1,10 m

2,00 m

Maximale hoogte

2,00 m 

2,00 m

2,50 m 

Maximale lengte

3,50 m

3,50 m

4,00 m

Wegenbelasting

Nee

Nee

Nee

Gordelplicht

Nee

Nee

Ja

Kenteken

Nee

Nee

Ja

Aansprakelijkheidsverzekering

Ja (verzekeringssticker)

Ja (verzekeringssticker)

Ja

 

Bijzonderheden

  • * tenzij er een verbod geldt voor langzaam verkeer (RVV-bord C9)
  • ** als de scootmobiel niet harder kan dan 10 km/uur is er geen minimumleeftijd
  • *** voor het mogen besturen van een brommobiel moet een apart praktijkexamen worden afgelegd, leidend tot de code AM4
  • **** op stoep en in voetgangersgebied maximaal 6 km/uur, op (brom)fietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/uur, op (brom)fietspad buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/uur, op rijbaan binnen en buiten de bebouwde kom maximaal 45 km/uur. Overigens kunnen scootmobielen afhankelijk van het model ongeveer van 7 tot 20 km/uur
  • **** Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen. Dit doet u bij de wegbeheerder. Meestal is dit de gemeente of provincie.

Meer weten over de invalidenvoertuigverzekering?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over de invalidenvoertuigverzekering? Neem contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel polisbeheer.