donderdag 27 februari 2025 08:25

Aansprakelijkheid bij import van producten door de groothandel

Bent u actief als groothandel? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende regels en vormen van aansprakelijkheid die gelden rondom import. Want stel: u importeert elektrische apparaten en één van die apparaten veroorzaakt kortsluiting waardoor de gebruiker letsel oploopt. Of u importeert kachels, één ervan veroorzaakt brand. De kans bestaat dat de kosten van het letsel en de brandschade voor rekening van u of uw bedrijf komen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van productaansprakelijkheid. Verder belichten we de regels rondom import van buiten en binnen de EU en laten we zien waar de risico’s door veroorzaakt worden.

Wat is productaansprakelijkheid?

Wie een product koopt, wil erop kunnen vertrouwen dat het naar behoren werkt. Als dat niet het geval is, kan er schade ontstaan aan personen of spullen. De aansprakelijkheid voor deze schade noemen we productaansprakelijkheid. De regeling voor productaansprakelijkheid in de artikelen 185 e.v. van Boek 6 BW gaat over aansprakelijkheid van producenten voor schade aan personen en/of schade aan spullen voor persoonlijk gebruik. Ontstaat er schade aan spullen voor zakelijk gebruik? Dan moet een aansprakelijkstelling gebaseerd worden op wanprestatie of onrechtmatige daad. 

Waarom is dit relevant voor uw groothandel?

De wet stelt dat de producent in principe aansprakelijk is voor schade die het gevolg is van een gebrek in zijn product. Een producent hoeft niet degene te zijn die het product of een onderdeel daarvan heeft gemaakt. Dat kan ook iemand anders zijn. Bijvoorbeeld degene die het product op de markt brengt onder zijn label of merknaam. Of iemand die het product geïmporteerd heeft.

Aansprakelijkheid bij import van buiten de EU

Bedrijven die producten van buiten de EU importeren, worden als producent beschouwd. Zij zijn daarom verantwoordelijk voor de veiligheid van het product, ook als ze het niet zelf hebben gemaakt. Importeert u producten van buiten de EU? Dan bent u aansprakelijk te houden als een product een gebrek vertoont en daardoor schade veroorzaakt.

Regels rondom import van buiten de EU

Het is belangrijk dat een groothandel een uitgebreide risicobeoordeling uitvoert voordat zij een product importeren en op de markt brengen. De groothandelaar moet zijn leveranciers zorgvuldig selecteren en nagaan of de geïmporteerde goederen voldoen aan plaatselijke regels en regels van de EU. Daarbij moet hij - onder andere - letten op het volgende:

Regels rondom import binnen de EU

Binnen de EU is vrij verkeer van goederen de standaard. Producten uit andere lidstaten kunnen vrij verhandeld worden, maar er gelden soms extra regels, zoals bij accijnsgoederen of afvaltransport. Namaakartikelen zijn altijd verboden. Ook kunnen lidstaten producten uit de handel nemen als deze onveilig zijn. In Nederland is de Warenwet van toepassing op de verkoop van producten. 

Risico's bij productaansprakelijkheid

Het zal duidelijk zijn: rondom productaansprakelijkheid bestaan verschillende risico’s. Die worden vooral veroorzaakt door:

  • Onveilige producten:

    Als een product schade veroorzaakt, kan de groothandel aansprakelijk zijn, ook al ligt de fout bij de fabrikant. Moet u onveilige of gebrekkige producten terughalen om schade te voorkomen of te beperken? Product recall is kostbaar. Bij sommige verzekeraars is dat meeverzekerd tot een gemaximeerd bedrag. Inclusief eventuele voorlichtings- of advertentiekosten.
  • Complexe toeleveringsketens:

    Wereldwijde toeleveringsketens maken het moeilijk om de veiligheid van producten te garanderen, wat tot onverwachte aansprakelijkheden kan leiden. Een risicoanalyse en goede aansprakelijkheidsverzekering zijn daarom onmisbaar. 

Wij denken graag mee

De risico’s van productaansprakelijkheid kunnen aanzienlijk zijn, vooral bij import van buiten de EU. Een aansprakelijkheidsverzekering is daarom onmisbaar voor elke groothandel. Wij denken graag met u mee. Want met de juiste aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) kunnen deze (financiële) risico’s aanzienlijk verkleind worden. 

Meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en productaansprakelijkheid?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.

Laatst aangepast op donderdag 27 februari 2025 08:37