Wat is houtbouw?
Met houtbouw bedoelen verzekeraars niet alleen houtskeletbouw. Houtskeletbouw is gelijk aan de bouwrichtlijnen 'steen/hard'. Ook maken verzekeringsmaatschappijen geen onderscheid tussen brandbare- en onbrandbare lijm bij CLT. Met houtbouw wordt voornamelijk massieve houtbouw bedoeld. Massieve houtbouw komt nog niet heel veel voor. In Amsterdam staat een houten hotel en in Rotterdam een houten appartementencomplex, maar dat zijn nog uitzonderingen. Voor de toekomst biedt houtbouw echt kansen!
Houtbouw in verschillende verschijningsvormen
Massieve houtbouw heeft veel verschillende verschijningsvormen, zoals:
- Geheel van hout
- Een gebouw deels van hout met een kern van beton, waarvan 75% houtbouw is
Wat zijn de risico's van houtbouw?
Brand is en blijft het grootste risico. De schade is in de meeste gevallen hoger dan bij traditionele bouw. Dat heeft vooral te maken met de reiniging en de geurschade na brand. De geur blijft hangen in de kieren en gaten, waardoor houten gebouwen eerder 'total loss' worden verklaard. Min of meer hetzelfde geldt voor waterschade. Hout neemt water makkelijker in zich op, waardoor het kan spijten, verkleuren en schimmelen. Andere risico's als storm, bliksem en inbraak verschillend niet veel met die van traditionele bouw.
Verzekeringen en houtbouw
Houten huizen kunnen verzekerd worden met particuliere verzekeringen. Houten huizen worden ook al heel lang gebouwd.
Bij grote projecten wordt per project gekeken of en hoe het kan worden verzekerd. Elke verzekeraar heeft zijn eigen acceptatiebeleid en zijn eigen grenzen. Dat heeft uiteraard ook te maken met de herverzekeringscapaciteit. Het verzekeren van massieve houtbouw is maatwerk en mogelijk verzekerbaar via een maatwerkofferte.
Over het algemeen zal een groot gebouw bij een grote verzekeraar makkelijker kunnen worden verzekerd. En naast de provinciale verzekeringsmarkt kunnen risico’s ook op de beurs worden gedeeld. Dat komt de verzekerbaarheid van een nieuw risico als houtbouw ten goede, maar als een gebouw slecht wordt onderhouden, biedt ook de beurs misschien geen oplossing.
Brochure houtbouw
Het Verbond van verzekeraars heeft recent een brochure uitgebracht, met daarin informatie over diverse houtbouwtechnieken, preventie-adviezen en de risico’s van houtbouw bij schade. Klik hier voor de brochure.
Meer weten over houtbouw en verzekeringen
Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van uw verzekeringen in combinatie met houtbouw? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.