Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) moeten alle zelfrijdende landbouwvoertuigen verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid voor schade aan derden veroorzaakt door het voertuig. Deze WAM-verplichting wordt gekoppeld aan het kenteken van het voertuig. De RDW checkt of alle landbouwvoertuigen met kenteken WAM-verzekerd zijn. Is dit niet het geval? Dan kan er een boete volgen.
Huidige situatie kentekenplaatplicht landbouwvoertuigen
Momenteel is de kentekenplaatplicht afhankelijk van de snelheid van het voertuig. Bestaande landbouwvoertuigen die niet sneller kunnen of rijden dan 25 km/u, zijn tot 1 januari 2025 vrijgesteld van een kentekenplaat. Echter, als een voertuig harder kan rijden dan 25 km/u, geldt al sinds 2021 een kentekenplicht voor zowel het trekkende als het getrokken voertuig. In deze gevallen moet het trekkende voertuig een gele kentekenplaat hebben.
Veranderingen kentekenplaatplicht landbouwvoertuigen vanaf 1 januari 2025
Vanaf 2025 wordt deze snelheidsbeperking opgeheven. Dit betekent dat alle (land)bouwvoertuigen die registratieplichtig zijn verplicht een kentekenplaat moeten voeren, ongeacht hun maximale snelheid. Landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en) en mobiele machines krijgen één gele kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig. Deze kentekenplaat is een GAIK-plaat (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten) en begint met een “T”, gevolgd door een combinatie van letters en cijfers (bijvoorbeeld TBB‑01‑B). Voor geregistreerde aanhangwagens en getrokken uitrustingsstukken begint de gele kentekenplaat met een “L” (LBB-01-B).
Witte volgplaat voor niet-geregistreerde aanhangers
Vanaf 1 januari 2025 moeten niet-geregistreerde aanhangwagens en verwisselbare getrokken werktuigen een witte volgplaat hebben. Deze witte kentekenplaat toont het kenteken van een van de trekkende voertuigen van dezelfde eigenaar. Een voordeel hiervan is dat de witte volgplaat niet hoeft te worden verwisseld als een andere trekker de aanhanger voorttrekt, wat het gebruik van verschillende trekkers eenvoudiger maakt.
Beperkingen en uitzonderingen
Voertuigen en machines met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u, zoals meeneemheftrucks en fluittreintjes, blijven vrijgesteld van de kentekenplicht. Ook geldt er een snelheidsbeperking voor voertuigen met een witte volgplaat: deze mogen niet harder rijden dan 25 km/u. Voor voertuigen met werktuigen in de driepuntshefinrichting die de kentekenplaat van de trekker afschermen, is het verplicht om een witte volgplaat op het werktuig te monteren met hetzelfde kenteken als dat van de trekker.
Meer weten over de kentekenplaatplicht voor landbouwvoertuigen en een werkmaterieelverzekering?
Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de werkmaterieelverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.