Nieuws

Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws van Honig en Honig.

Op 30 maart 2022 is het wetsvoorstel ‘Wet toekomst pensioenen’ (Kamerstukken II, 36.067) met bijbehorende memorie van toelichting naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel herziet het pensioenstelsel en moet dit toekomstbestendiger maken. De regering wil met het wetsvoorstel de afspraken in het Pensioenakkoord van juni 2019 uitvoeren. Het doel is om een transparanter en meer persoonlijk (aanvullend) pensioenstelsel te realiseren dat beter aansluit bij maatschappelijke ontwikkelingen en de huidige arbeidsmarkt.
Recent heeft u waarschijnlijk ook een brief ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In de Arbowet staat dat elke werkgever met personeel een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet opstellen. U kunt een arbodienst inschakelen om een RI&E voor u uit te voeren en de arbeidsomstandigheden in uw bedrijf in kaart te brengen. Met goede arbeidsomstandigheden in uw bedrijf kunt u uitval van uw medewerkers voorkomen. En dat heeft weer een positieve invloed op de verzuimkosten van uw bedrijf.
In 2019 hebben het kabinet en sociale partners in het Pensioenakkoord een breed pakket aan maatregelen met elkaar afgesproken. Vandaag is de uitwerking daarvan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp) door minister Carola Schouten (Pensioenen) aan de Tweede Kamer aangeboden voor behandeling. De nieuwe pensioenwet sluit aan bij de huidige arbeidsmarkt, biedt eerder perspectief op indexatie en behoudt de sterkste elementen uit het oude pensioenstelsel. Na behandeling en akkoord in de beide kamers krijgen werkgeversorganisaties, vakbonden en pensioenfondsen nog enkele jaren om de wijzigingen door te voeren en de deelnemers hierover te informeren.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien moeilijk te geloven. Een werknemer die u van de ene op de andere dag ruim 2,5 keer zo veel kost als zijn normale salariskosten. Toch is dat waar u rekening mee moet houden als een werknemer vandaag gezond naar huis gaat, maar morgen blijkt dat hij langdurig is uitgeschakeld. We zetten voor u op een rij hoe dat mogelijk is én wat u kunt doen om de schade te beperken.
Sinds de invoering van de wet Opkoopbescherming per 1 januari 2022, hanteren steeds meer gemeenten striktere regels rondom zelfbewoningsplicht. Zonder een vergunning mogen woningen in vooral het hogere segment niet verhuurd worden. Om welke gemeenten gaat het? En waar moet u op letten?
Het nieuwe pensioenstelsel. Geen gemakkelijk thema om met uw werknemers te bespreken. Toch heeft u er als werkgever wel een verantwoordelijkheid in. In de toekomst maken uw werknemers namelijk meer pensioenkeuzes zelf. Wat moet u weten over de nieuwe pensioenregels om uw werknemers hier zo goed mogelijk bij te begeleiden? Dat vertellen wij u graag hieronder. Voor werkgevers met een verzekerde premieregeling verandert er minder dan u zou denken als u de krant leest.
Iedere werkgever krijgt vroeg of laat te maken met zieke medewerkers en de kosten van de loondoorbetalingsverplichting. Ondernemingen met een loonsom van € 2.000.000,00 of minder verzekeren zich vaak tegen een deel van deze kosten. De markt van verzuimverzekeringen is echter flink in beweging. De laatste ontwikkelingen leest u hieronder. Door recente premiewijzigingen kunnen er prijsverschillen zijn ontstaan. Met onze premiecheck ontdekt u of u een marktconforme premie betaalt of dat u te veel betaalt.
Ruim 40% van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die in 2020 verstrekt werden, ging naar mensen met psychische klachten. Dit is al jaren de meeste voorkomende reden om arbeidsongeschikt te raken. Het totaal aantal verstrekte arbeidsongeschiktheidsuitkeringen komt uit op bijna 816.000. Dit is vergelijkbaar met eerdere jaren. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een zieke werknemer heeft verzuimbegeleiding nodig. Wat moet u als ondernemer en werkgever precies doen bij verzuim en re-integratie? En wie of wat kan u hierbij helpen? Volg deze 10 stappen voor correcte verzuimbegeleiding.
Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW)? Vanaf 1 januari 2024 gaat de terugkeerpremie omhoog die u betaalt als u uw eigenrisicodragerschap beëindigt. Als u uw eigenrisicodragerschap ZW uiterlijk 1 juli 2022 beëindigt, betaalt u nog de lagere terugkeerpremie.
De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot €27.231. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft, zoals ook afgesproken in het coalitieakkoord.
Verbond van Verzekeraars: “Met de Russische inval verandert de situatie in Oekraïne voortdurend. Dat kan, ook door nieuwe sancties, effect hebben op verzekerden en op hoe verzekeraars om moeten gaan met wet- en regelgeving.”
Sinds in juli 2021 door hevige regenval grote waterschade is ontstaan, hebben diverse verzekeringsmaatschappijen hun algemene voorwaarden op het gebied van overstromingsrisico nog eens onder de loep genomen. Hieronder vindt u een overzicht van de diverse standpunten en werkwijzen.
U kunt op verschillende manieren te maken krijgen met aansprakelijkheid. Dat betekent dat u betaalt voor kosten en schade als er iets misgaat. In welke mate u privé aansprakelijk bent, hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf.
Per 1 juli 2022 moet op iedere verdieping van de woning een rookmelder hangen. Voor nieuwbouwwoningen is een rookmelder op iedere verdieping al sinds 2003 verplicht, de regelgeving zal ook voor bestaande woningen gaan gelden.