Wat is er verzekerd?
U bent in ieder geval niet de enige als u de polisvoorwaarden niet helder voor de geest kunt halen. Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft bijvoorbeeld geen idee of een tijdelijk onderkomen bij brand onder de polisvoorwaarden valt. Of tuinherstel gedekt is, weet 45% niet. Op de vraag of wijzigingen aan de woning automatisch zijn meeverzekerd, moet vier op de tien het antwoord schuldig blijven. Slechts een vijfde weet dat schades door overstroming niet zijn gedekt. Ook is vaak niet helder hoe het zit met asbestdaken.
Polisvoorwaarden
Een kwart van de huiseigenaren heeft de polisvoorwaarden van de opstalverzekering al minstens vijf jaar niet gecontroleerd. 10% daarvan deed in de tussentijd wel een schadeclaim. Het is van belang om regelmatig uw opstalverzekering te controleren en te kijken of die nog bij uw huidige situatie past.
Veel Nederlanders zijn onvoldoende verzekerd
Onterecht wordt er vaak vanuit gegaan dat het verzekerd bedrag in de inboedelverzekering correct is, maar onderzoek wijst uit dat maar liefst één op de vijf huishoudens is onderverzekerd. Wanneer u dit niet regelmatig evalueert, blijkt dit pas bij schade. De gevolgen kunnen groot zijn. De verzekeraar keert de schade namelijk maar gedeeltelijk uit als het verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke waarde van de inboedel.
Ook bij de opstalverzekering kan onderverzekering voorkomen
Het verzekerd bedrag in de opstalverzekering is afgestemd op de herbouwwaarde van het huis. Er is sprake van onderverzekering als de herbouwwaarde groter is dan het verzekerd bedrag op de polis. Dit kan bij schade grote financiële gevolgen hebben.
Aanpassingen, zoals verbouw of uitbouw
Sommige opstalverzekeringen verzekeren aanpassingen aan het huis automatisch mee, bij andere moet u die doorgeven. Een flinke uitbouw, een nieuw type dak, zonnepanelen op het dak, een tuinhuis of een nieuwe keuken: het kan allemaal invloed hebben op de dekking, de premie en het bedrag waarvoor u bent verzekerd. De verzekeraar wil immers een goed beeld hebben van uw woning. Als u zelf een verbouwing of uitbouw organiseert en/of uitvoert kunt u dit verzekeren met de particulier CAR-verzekering.
Tip!
Neem regelmatig uw lopende verzekeringen door met onze assurantieadviseur. Zo voorkomt u onderverzekering. Verandert er in de tussentijd iets? Laat het onze adviseur direct weten.