Veiligheid in de aanleg
Als het gaat over de aanleg van een elektrische installatie is de NEN 1010 de belangrijkste norm (NEN is de afkorting van Nederlandse Norm). De NEN 1010 bevat regels over hoe elektrische installaties moeten worden gebruikt en beheerd, zoals de manier waarop de installatie moet worden aangesloten en hoe het onderhoud moet worden uitgevoerd. De meest actuele versie is van 2021.
- De installatie moet bij de aanleg (altijd) voldoen aan de NEN1010. Zolang je geen ingrijpende aanpassingen doet aan de installatie, zijn aanpassingen naar de nieuwste norm niet verplicht.
- Binnen de NEN 1010 is er ook een hoofdstuk over inspectie. Je kunt dit zien als een opleverinspectie.
Als je een erkend installatiebureau inschakelt, mag je verwachten dat de installatie voldoet aan de normen. Maar de praktijk leert dat er toch nog regelmatig installatiefouten aan het licht komen bij zo’n eerste inspectie voor ingebruikname. Wat ons betreft geen overbodige luxe dus, de NEN 1010!
Veiligheid in het gebruik
Als je de installatie eenmaal in gebruik hebt genomen, dan zijn er vanuit het perspectief van risicomanagement twee invalshoeken om te kijken naar veiligheid.
Persoonlijke veiligheid
De eerste invalshoek is persoonlijke veiligheid. Al sinds 1965 is de norm NEN 3140 van kracht. Werkgevers kunnen deze norm gebruiken om een veilige werkomgeving (ARBO) te borgen. Tot een aantal jaar geleden verwezen de meeste brandverzekeraars ook naar deze norm met het oog op het voorkomen van brand.
Brandveiligheid
De andere invalshoek is brandveiligheid. Persoonlijke veiligheid en brandveiligheid hebben veel gemeen. Het oogpunt is in beide gevallen het voorkomen van letsel. Maar ze zijn niet hetzelfde. Omdat de NEN 3140 niet op alle vlakken aansloot bij de behoefte van brandverzekeraars, is er een nieuwe norm gemaakt, de NTA 8220. De norm is het resultaat van onderzoek naar het ontstaan van branden door de elektrische installatie. Enkele specialisten van verzekeraars zijn betrokken geweest bij de totstandkoming.
Kwaliteitsborging
Net als voor de NEN1010 geldt voor de NEN 3140 en NTA 8220 dat borging van de kwaliteit nodig is. Om die reden zijn er zogenaamde Scopes in het leven geroepen. Een scope geeft aan op welk gebied de installatie wordt gecontroleerd. De stichting SCIOS beheert deze kwaliteitsregelingen.
-
Scope 8
Voor de keuring volgens de NEN 3140 is er scope 8. Deze gaat over de vaste installatie, het deel vanaf de meterkast tot aan het stopcontact.
-
Scope 9
De scope 9 is ook voor de NEN 3140-keuring, deze gaat over de apparatuur en de machines die op de installatie zijn aangesloten.
-
Scope 10
Bij een keuring volgens de NTA 8220 spreken we van scope 10. Die beschouwt het geheel, dus de vaste installatie en alles wat daarop is aangesloten.
-
Scope 12
De scope 12 is van toepassing op diverse veiligheidsaspecten van zonnestroominstallaties. Zo wordt er niet alleen gekeken naar veiligheid van de elektrische installatie ervan, maar ook naar enkele bouwkundige aspecten, zoals een draaglastberekening van daken voor de installatie (verplicht vanaf 50 panelen).
Keuringsrapport biedt zekerheid
Een keuringsrapport dat is opgesteld volgens de afspraken van de betreffende scope, biedt ons de zekerheid dat de belangrijkste risico’s in kaart zijn gebracht. Daarom is het in veel gevallen verplicht voor de verzekering. Als er geen gebreken worden geconstateerd, ontvangt je relatie alleen een keuringsrapport. Als er wel gebreken worden geconstateerd, ontvangt je relatie een keuringsrapport met overzicht van de gebreken. Dan heb je een aanvullende herstelverklaring nodig. Hiervoor moet je relatie de gebreken laten verhelpen door een installatiebedrijf. Het delen van het rapport en een herstelverklaring is voldoende. Een registratie of afmelding in het SCIOS-portaal is niet nodig.
Meer weten over de normen voor elektrische installaties en uw brandverzekeringen?
Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor uw zakelijke brandverzekeringen? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.