Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Als werkgever bent u verplicht uw medewerkers één maal in de drie jaar een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden. Hiermee worden zij zich bewust van hun mentale en fysieke gezondheid. Ervaart een medewerker veel stress? Ligt een burn-out op de loer? Loopt uw werknemer risico op hart- en vaatziekten? En zijn er binnen uw branche beroepsziektes? Het PMO geeft uw werknemer direct inzicht, zodat hij gericht maatregelen kan treffen en zo uitval kan voorkomen. Als werkgever krijgt u op groepsniveau inzicht in de gezondheid van uw medewerkers en de aanwezige (arbeids)risico’s.

Wat is het Preventief Medisch Onderzoek (PMO)?

Het PMO start vaak met een algemene, digitale vragenlijst over gezondheidsfactoren en werkomstandigheden. De lijst wordt aangevuld met specifieke onderzoeken, zoals een bloeddrukmeting, glucosetest, cholesteroltest, BMI-bepaling en visustest. Afhankelijk van de functie zijn vervolgonderzoeken mogelijk, zoals een longfunctieonderzoek of een gehoortest. U krijgt de individuele uitkomsten in verband met de privacy wetgeving niet te zien. U ontvangt wel adviezen op afdelings-, groeps- en/of organisatieniveau om de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers te vergroten en de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Een arbodienst doet het PMO bij voorkeur op uw locatie omdat dit twee belangrijke voordelen met zich meebrengt.

 • Uw werknemers hoeven niet langer van hun werkplek af dan nodig is.
 • De bedrijfsverpleegkundige krijgt inzicht in het bedrijf en de arbeidsomstandigheden. Dit versterkt de voordelen op preventief gebied.

Een PMO voor elke onderneming

Arbodiensten bieden verschillende PMO’s aan, omdat de behoeften per organisatie verschillen.

Welke Preventief medisch onderzoeken zijn er?

Arbodiensten bieden verschillende PMO’s aan: Maatwerk, Persoonlijk of Online PMO

 • Maatwerk PMO

  afgestemd op de risico's en vitaliteitsdoelstellingen van uw bedrijf
 • Persoonlijke PMO

  dat is een gezondheidscheck, die bestaat uit een standaard online screeningsvragenlijst voor kantoor- of productiewerknemers, aangevuld met een standaard fysiek onderzoek.
 • Online PMO of ePMO

  Het ePMO is een online Preventief Medisch Onderzoek met een beknoptere vragenlijst. Hierdoor duurt het PMO korter en zijn de kosten lager dan bij reguliere PMO’s met een fysiek onderzoek. Het ePMO geeft uw werknemers snel duidelijkheid over hun mentale en fysieke gezondheid.

Preventief medisch onderzoek specifiek voor uw branche

Wist u dat een zieke medewerker u ruim € 250,00 per dag kost? Met een PMO kunt u dit helpen voorkomen. Diverse brancheorganisaties hebben daarom samen met arbodiensten een branche specifieke PMO ontwikkeld, Bijvoorbeeld voor de medewerkers in de technische installatiebranche, elektrotechnische detailhandel en kantoormedewerkers. Maar ook bijvoorbeeld voor leden van de Koninklijke Metaalunie Leden van de HISWA Deze PMO's zijn afgestemd op het werk in de branche en ontwikkeld in nauwe samenwerking met brancheverenigingen.

Wie betaalt de kosten van een PMO?

De kosten van PMO zijn voor rekening van u als werkgever, maar de opbrengsten ook. Let daarbij op mogelijke co-financiering door de zorgverzekeraar. De ondernemingsraad kan u wijzen op uw verplichting om een PMO aan te bieden. Ook individuele werknemers kunnen om een PMO vragen. Zij kunnen hun verzoek rechtstreeks bij u neerleggen, of bij een vertrouwenspersoon van het bedrijf.

Wat kost een PMO?

De prijs van een PMO hangt af van de inhoud van het onderzoek en hoe uitgebreid de groepsrapportage is. Voor het individuele onderzoek van een PMO liggen de kosten meestal tussen € 150 en € 200 per werknemer. U moet ook rekening houden met mogelijke extra kosten voor analyses voor groepen werknemers en met kosten voor acties die uw organisatie opzet voor de bescherming en verbetering van de gezondheid van uw werknemers.

Wilt u weten wat de kosten voor uw bedrijf zijn? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij uw arbodienst.

Voordelen PMO voor medewerkers:

 • Uw werknemer is zich bewust van zijn gezondheid, de ontwikkeling ervan en de risico’s. Hierdoor neemt de kans toe dat hij actiever met zijn gezondheid bezig is. Iemand die goed in zijn vel zit, presteert beter.
 • Werknemers kunnen ondersteuning krijgen bij het werken aan hun gezondheid, door doelen te stellen en waar nodig interventies aangereikt te krijgen.

Voordelen PMO voor werkgevers:

 • Werkgevers voldoen aan de wettelijke verplichtingen en (VCA) certificering voor de branche.
 • Als werkgevers geeft u invulling aan goed werkgeverschap.
 • U ontvangt na afloop een (geanonimiseerde) rapportage, zodat u kunt zien hoe het staat met de gezondheid van uw personeel.
 • U kunt arbeidsrisico’s verkleinen, zodat de kans op verzuimende medewerkers kan worden voorkomen.
 • U kunt de branche specifieke PMO laten uitvoeren voor een gunstige prijs.

Meer weten over het Preventief Medisch Onderzoek (PMO)?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over het Preventief Medisch Onderzoek (PMO)? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.

Meer in deze categorie: Kent u de no-riskpolis van het UWV? »