maandag 18 januari 2021 15:37

AOW-overbrugging

Gaat u met pensioen en heeft u nog geen AOW? U kunt dan een deel van het levenslange pensioen naar voren halen, dat heet AOW-overbrugging. Bekijk goed of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Steeds meer mensen krijgen ermee te maken: een pensioenkapitaal dat al een paar jaar vóór de AOW-datum vrijkomt. Het pensioen uitstellen is dan een optie. Maar wat als u wilt stoppen met werken zonder krap bij kas te zitten? Een AOW-overbrugging is dan een mogelijkheid.

U mag een deel van het pensioen naar voren halen

Stel, u met pensioen als u 65 wordt. Maar de AOW begint pas op uw 67e. Dat kan betekenen dat u 2 jaar lang een lager inkomen heeft. Kunt u of wilt u dit niet opvangen met uw eigen middelen? Of met het inkomen van uw partner? Ga dan na of AOW-overbrugging een passende oplossing is. Dat houdt in dat u een stukje van het levenslange pensioen naar voren haalt. U krijgt dan méér pensioen tot uw AOW-datum en daarna minder.

Wat zijn de voorwaarden?

Voor AOW-overbrugging met een levenslang pensioen geldt een minimale looptijd van 3 maanden. Een kortere periode kan dus niet worden overbrugd. Daarnaast is de overbrugging gebonden aan een fiscaal maximum. Het extra pensioen vóór de AOW-datum mag niet hoger zijn dan twee keer het AOW-bedrag voor gehuwden.

Wat zijn de gevolgen van een AOW-overbrugging?

Kiezen voor AOW-overbrugging heeft enkele belangrijke gevolgen. Wij bespreken ze graag met u. 

U betaalt meer belasting

Het naar voren gehaalde pensioen valt in de periode vóór de AOW-leeftijd. U betaalt daardoor meer inkomstenbelasting over dit deel van het pensioen. 

De toeslagen kunnen dalen

Ga na of u toeslagen ontvangt, zoals huur- of zorgtoeslag. Door de AOW-overbrugging dalen deze toeslagen mogelijk of verdwijnt het recht op toeslag zelfs helemaal. 

U krijgt na de AOW-datum minder pensioen

Meer pensioen vóór de AOW-datum betekent minder pensioen daarna. U moet zich dit goed realiseren. En ook snappen dat deze keuze niet kan worden teruggedraaid.

Wat u verder nog moet weten over AOW-overbrugging

De AOW-overbrugging heeft bij verzekeraars vaak alleen effect op het ouderdomspensioen. Er zijn dus geen gevolgen voor het partnerpensioen. Verder maakt het niet uit waar het pensioenkapitaal is opgebouwd. U kunt ook een AOW-overbrugging afsluiten met kapitaal dat van buiten de gekozen verzekeraar komt.

Heeft u vragen? Onze pensioenadviseur staat voor u klaar!

Meer weten over AOW-overbrugging? Of wenst u een offerte voor een direct ingaand pensioen met AOW-overbrugging? Onze adviseur staat voor u klaar. Bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een oplossing inclusief een AOW-overbrugging.

Laatst aangepast op maandag 18 januari 2021 15:41