Registratie- en kentekenplicht
Alle landbouwvoertuigen en zelfrijdend werkmaterieel die al in gebruik zijn genomen voor 1 januari 2021, kunnen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021 geregistreerd worden via de website van de RDW. In de overgangsperiode kunt u dit jaar uw voertuig registreren zonder dat daar een RDW toelatingskeuring voor nodig is.
Nieuwe voertuigen, die in gebruik worden genomen na 31 december 2020, moeten door de fabrikant of verkoper geregistreerd worden, beoordeeld worden bij een van de keuringsstations van de RDW en zijn goedgekeurd als u ze aanschaft.
Vanaf 1 januari 2022 moeten alle landbouwvoertuigen en werkmaterieel volgens de nieuwe richtlijnen geregistreerd zijn en voorzien zijn van het juiste kenteken.
Op welke voertuigen is de registratieplicht van toepassing?
De registratieplicht geldt voor alle voertuigen die in een van de volgende categorieën vallen:
- Land- en bosbouwtrekkers op wielen (Categorie T)
- Land- en bosbouwtrekkers op rupsen (Categorie C)
- Aanhangwagens t.b.v. land-of bosbouw (Categorie R)
- Verwisselbare getrokken machines (Categorie S)
- Motorrijtuigen met beperkte snelheid, zoals graafmachines, wielladers en oogstmachines (Nieuwe categorie Z)
Uitgezonderd van registratieplicht zijn:
- (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden
- Voertuigcategorie Z met een maximumconstructiesnelheid van < 6 km/u of met één as
- Voertuigcategorieën R en S met een maximumconstructiesnelheid van 25 km/u
- Gedragen werktuigen met steunwiel star verbonden met de driepuntshefinrichting
- Voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft
- Smalspoortrekkers die aanhangwagen(s) trekken en gebruikt worden tussen 1 juli en 30 nov. (fruittreintjes)
- Heftrucks smaller dan 1,30 m zonder aanhangwagen
- Meeneemheftrucks (zoals een Kooiaap)
- Wegenbouwmachines en hoogwerkers zonder zitplaats voor werkzaamheden aan of op de weg
Weet u niet zeker of uw voertuig geregistreerd moet worden? Met de handige tool van de RDW komt u er zo achter. Bekijk de tool hier.
GV-kenteken
Heeft uw voertuig een GV-kenteken (grensverkeer)? Dan moet deze ook vervangen worden door een GAIK-kenteken.
Waarom geldt er een registratieplicht voor landbouwvoertuigen en werkmaterieel?
Door het registreren van deze voertuigen is het makkelijker te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is bij bijvoorbeeld diefstal. Of wanneer het voertuig betrokken is bij een verkeersongeluk.
Ook verhoging van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen en werkmaterieel
Tegelijk met het invoeren van de kentekenplicht is de maximum snelheid voor tractoren verhoogd van 25 km per uur naar 40 km per uur. De snelheidsverhoging zou het aantal gevaarlijke inhaalmanoeuvres door andere (snellere) weggebruikers moeten verminderen.
Let op!
Ligt de maximale constructiesnelheid van het voertuig boven de 40 km per uur? Dan valt het vanaf 1 mei 2021 ook onder de APK-plicht. Het keuren van deze voertuigen gaat in fases, de RDW stuurt u hier een oproep voor per post.
Wat heeft u nodig om een landbouwvoertuig of uw werkmaterieel te registreren?
- inloggegevens van DigiD of eHerkenning
- Merk van het voertuig
- Handelsbenaming
- Type (indien bekend)
- Voertuig Identificatie Nummer (VIN of fabrieksnummer)
- Voertuigcategorie
- Maximum constructiesnelheid
- Bouwjaar
- Brandstof
- Maximum constructiesnelheid en de gekozen voertuigomschrijving (uitsluitend bij een motorrijtuig met beperkte snelheid).
- Vermelding of het voertuig is voorzien van GV-kenteken
Wat zijn de kosten van een registratie?
Bent u reeds in het bezit van een landbouwvoertuig dat nu onder de registratieplicht valt? Dan is het belangrijk dat u deze dus vóór 1 januari 2022 geregistreerd heeft. Dit doet u door in te loggen met uw DigiD of eHerkenning op de site van de RDW. De registratie kost u €18,00 voor een nieuwe registratie en €10,40 als u al een GV-kenteken heeft.
Let op!
Wanneer er voor uw voertuig ook een kentekenplaat verplicht is, de kosten voor de aanschaf van de kentekenplaat daar nog bijkomen. Na ontvangst van het kentekenbewijs koopt u zelf een kentekenplaat bij de automaterialenhandel.
Heeft u een wagenpark dat geregistreerd moet worden?
De RDW zorgt ervoor dat er uiterlijk in april een methode is ontwikkeld waarbij u uw voertuigen in één keer kan registreren met behulp van een Excel-bestand. Het scheelt u een hoop werk als u niet voor ieder voertuig een registratieformulier hoeft in te vullen!
Gaat u een nieuw voertuig aanschaffen?
Dan zal deze automatisch geregistreerd worden.
Vergeet niet de verzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen!
Wanneer u uw voertuig registreert en daarvoor een kenteken ontvangt is het belangrijk dat u ook uw verzekeraar daarover informeert. Stuur daarom na ontvangst van het kenteken een kopie ervan naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer weten over de Registratie- en kentekenplicht landbouwvoertuigen en werkmaterieel?
Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van een werkmaterieelverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig te Alkmaar en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.